Φόρμα αναζήτησης

Ήρθε η ώρα για ποινικοποίηση της πορνείας;Τον πρώτο στην Κύπρο δημόσιο διάλογο για την ανάγκη ποινικοποίησης της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών από τους πελάτες της πορνείας ανοίγει το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, που φέτος τιμά τα 70 χρόνια ιστορίας του, με συζήτηση στη Λευκωσία για το θέμα αυτό σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 – 8 μ. μ., η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά από τη σελίδα του κινήματος στο facebook. Κι αυτό ενώ η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά κατέθεσε ήδη στην ολομέλεια της Βουλής στις 17 Ιουλίου 2020 εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος μία ολοκληρωμένη, πρωτοποριακή πρόταση νόμου για ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών, που ενεγράφη για συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Η Σκεύη Κουκουμά, που είναι και γ.γ. της ΠΟΓΟ, περιλαμβάνεται στους ομιλητές/τριες της αποψινής συζήτησης, μαζί με τον Γιώργο Λουκαϊδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ και τη Ρίτα Σούπερμαν, ανεξάρτητη διεθνή εμπειρογνώμονα σε θέματα εμπορίας προσώπων. Εισαγωγή στο θέμα θα κάνει η Σταύρη Καλοψιδιώτου, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου ΠΟΓΟ, ενώ συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η δημοσιογράφος Κάτια Σάββα.

Πορνεία = βία κατά γυναικών

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, «σκοπός της είναι η ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών, γιατί η πορνεία στην Κύπρο, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φαινόμενο βίας ενάντια στις γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα είναι ταυτισμένη με το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων. Η εμπειρία από άλλες χώρες, αλλά και από σχετικές μελέτες», προστίθεται, «δείχνει ότι η ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη λειτουργία ενός σχεδίου που απεγκλωβίζει άνδρες και γυναίκες από τα κυκλώματα πορνείας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο απέναντι στην εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση προσώπων». Η πρόταση νόμου προνοεί ότι «πρόσωπο το οποίο συμμετέχει σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα με άλλο πρόσωπο έναντι αμοιβής ή άλλου ανταλλάγματος είναι ένοχος πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ, ή και στις δύο αυτές ποινές». Προνοεί επίσης ότι «πρόσωπο το οποίο αποπειράται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα με άλλο πρόσωπο έναντι αμοιβής ή άλλου ανταλλάγματος είναι ένοχος πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ».

Το «Στρατηγικό Σχέδιο Εξόδου»

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της πρότασης, «ο υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι υπεύθυνος για την προστασία προσώπων τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα στην πορνεία, είτε ως θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης προσώπων, είτε ένεκα των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο». Προστίθεται ότι «η αρμόδια αρχή σε συνεργασία με το συμβούλιο σχεδιάζει και εφαρμόζει σχέδιο καλούμενο «Στρατηγικό Σχέδιο Εξόδου», το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για μακροπρόθεσμη στέγαση, σίτιση, ψυχολογική στήριξη, οικονομική ενίσχυση, κατάρτιση και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων που επιδίδονται σε πορνεία στη Δημοκρατία. Για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Εξόδου ιδρύεται συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από τον πρόεδρο και άλλα δώδεκα (12) μέλη, τα οποία διορίζονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από πρόταση της αρμόδιας αρχής».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.