Φόρμα αναζήτησης

Είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής η στροφή του Προέδρου Αναστασιάδη;

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάνει ίσως οριστική στροφή υπέρ άλλων «λύσεων» και κατά της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η πολύ πρόσκαιρη αποσιώπηση της επιλογής για «λύση δύο κρατών», κατά τις τελευταίες μέρες, είναι προσχηματική. Γίνεται κυρίως εν όψει της αναμενόμενης επίσκεψης της κας Λουτ και της σχεδόν ταυτόχρονης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση ή μη της θητείας της Unficyp.

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ, η μεταστροφή του κ. Αναστασιάδη κατά της ΔΔΟ, η προετοιμασία του εδάφους για διολίσθηση σε άλλες «λύσεις», αλλά και τα κίνητρα της μεταστροφής, αποδεικνύονται από τα εξής:

  1. Με κάθε ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδομεί με τον λόγο και τις παρεμβάσεις του το κεκτημένο των συνομιλιών, τις συγκλίσεις, και τη βάση της λύσης.
  2. Ο Πρόεδρος παραγνωρίζει συστηματικά τις σθεναρές αμφιβολίες της διεθνούς κοινότητας για την ειλικρινή πρόθεση της ηγεσίας των Ελληνοκυπρίων για επίτευξη λύσης ΔΔΟ.
  3. Συστηματικά, ο Πρόεδρος και το περιβάλλον του σφυρηλατούν μιαν εγκάρδια συνεργασία με τις δυνάμεις της μη λύσης, αξιοποιώντας κάθε «μεγαλόπνοο» ή «ταπεινό» μέσο – από διορισμούς μέχρι εταιρικές συνεργασίες.
  4. Είναι εξόφθαλμο πλέον ότι η συνεργασία αυτή προλειαίνει το έδαφος για τη δημιουργία ενός «πατριωτικού μετώπου», το οποίο θα στηρίξει τον Πρόεδρο την κρίσιμη στιγμή της τελεσίδικης θανάτωσης της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για επανέναρξη ουσιαστικών και καταληκτικών συνομιλιών.
  5. Σε αυτήν την πορεία, ο Πρόεδρος δεν διστάζει να επιστρατεύει τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους ανώτερους ιεράρχες, που εκφράζονται ανοιχτά κατά της λύσης ΔΔΟ. Και οι οποίοι δηλώνουν στην παρουσία του και σε επίσημες τελετές (π.χ. κατά τον αγιασμό των υδάτων στην Πάφο) ότι θα τον στηρίξουν στην προσπάθεια απεμπλοκής από τις διαδικασίες λύσης.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η αδιαφορία του Προέδρου Αναστασιάδη απέναντι στον κίνδυνο διχοτόμησης αποτελεί απάντηση στο ερώτημα για το ποιοι είναι οι πραγματικοί του στόχοι. Και αυτοί δεν περιλαμβάνουν δυστυχώς τη λύση ΔΔΟ. Την ίδια στιγμή, η παγερή αδιαφορία του απέναντι στην πεποίθηση σχεδόν του συνόλου της κοινωνίας ότι το κύριο καθημερινό ενδιαφέρον του στρέφεται σε οικογενειακές επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι επίσης σημαντική. Αποτελεί ίσως απάντηση στο κατά πόσον η γενικότερη στροφή του κατά της ΔΔΟ είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής.