POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ήλθε, είδε και απήλθε η Λουτ – Ο Τατάρ σήκωσε το μπαϊράκι δύο κρατώνΤην ευκαιρία να εξακριβώσει και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τη διάσταση απόψεων και το χάσμα θέσεων που χωρίζει πλέον την ε/κ και την τ/κ πλευρά είχε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη χθεσινή παρουσία της στο νησί. Μετά την καταγραφή των θέσεων, το βάρος πέφτει στις εγγυήτριες δυνάμεις, με την ε/κ πλευρά να παροτρύνει την κ. Λουτ να επιδιώξει επιτακτικά συνάντηση με την Άγκυρα έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της η Τουρκία ενόψει της συνέχειας.

Σύμφωνα με πηγές, η ε/κ πλευρά, πέραν των θέσεων που εξέφρασε, επιχείρησε να στείλει το μήνυμα πως πίσω από τις όποιες τοποθετήσεις Τατάρ κρύβεται η Τουρκία και εκεί είναι που πρέπει να προσανατολιστεί το επόμενο διάστημα η πίεση της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα για συμμετοχή σε μια άτυπη συνάντηση, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει τη μορφή της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Η θέση της ε/κ πλευράς είναι πως η όποια συζήτηση δεν μπορεί να ακυρώνει και να πετά στον κάλαθο των αχρήστων όλα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως επίσης και στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στην άτυπη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Πλέον το μπαλάκι των εξελίξεων μεταφέρεται στα χέρια του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος καλείται να αποφασίσει αν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για σύγκληση άτυπης συνάντησης «5+1» και με ποιο περιεχόμενο. Εκκρεμεί φυσικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στο παζλ, καθώς η κ. Λουτ θα πρέπει να μιλήσει και με όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αναχωρεί σήμερα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία για την επίσκεψη της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες στην Άγκυρα, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10-11 Δεκεμβρίου. Πάντως η κ. Λουτ έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο ήρθε, κατέγραψε ενδελεχώς τις θέσεις των δύο πλευρών, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις, σχετικά με τις προθέσεις της κάθε πλευράς στις επιδιώξεις της άλλης.

Τα είπε και στη Λουτ

Ο νέος Τ/Κ ηγέτης, στην πρώτη του συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, δεν δίστασε να μεταφέρει με τον πλέον επίσημο τρόπο όσα δημόσια εξέφραζε όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρά τις όποιες εκτιμήσεις ήθελαν τον Τατάρ να προσεγγίζει το θέμα με πιο διπλωματικό και έμμεσο τρόπο, ο ίδιος έστειλε μήνυμα για αναγκαιότητα νέας διαδικασίας στο Κυπριακό η οποία να λαμβάνει υπόψη τις νέες πραγματικότητες στο νησί, όπως υποστήριξε. Σύμφωνα με τον Τατάρ, δεν υπάρχει ανάγκη για συνέχιση της ίδιας διαδικασίας, καθώς οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, η θέση της Τουρκίας, οι προσδοκίες των Τ/Κ «μας έχουν φέρει σε ένα διαφορετικό σημείο».  Μίλησε επίσης για ανάγκη λύσης win win στην Κύπρο. Χρησιμοποίησε το αποτέλεσμα των «εκλογών» για να στείλει το μήνυμα πως οι Τ/Κ πλέον έχουν εξουσιοδοτήσει τον ίδιο να οδηγήσει τα πράγματα σε μια νέα εποχή για το Κυπριακό, ενώ τόνισε στην κ. Λουτ το δικαίωμα των λαών στην αυτοπροσδιορισμό, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει το μήνυμα πως η βούληση των Τ/Κ θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Σε μια συνάντηση που κράτησε γύρω στις δυόμισι ώρες ο Τατάρ μίλησε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, για λύση δύο κρατών ενώ τάχθηκε υπέρ της άτυπης συνάντησης «5+1», έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις θέσεις τους επί του ζητήματος αυτού και όχι μόνο. Ξεκαθάρισε πως μετά από τόσα χρόνια είναι απίθανο να εξευρεθεί λύση ομοσπονδίας στο νησί και γι’ αυτό, όπως είπε, «θα είναι σημαντικό να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για δύο κράτη, στη βάση κυριαρχικής ισότητας, τα οποία θα συνεργάζονται». Θέλησε να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην ε/κ πλευρά για να αιτιολογήσει τις νέες αξιώσεις της Άγκυρας αλλά και τις δικές του καθώς, όπως είπε, σε όλες τις προσπάθειες μέχρι σήμερα η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην «καλή θέληση και ευελιξία που επέδειξε η τ/κ πλευρά». Ωστόσο ο Τατάρ φρόντισε μέσα από τις τοποθετήσεις του να καταστήσει σαφές πως δεν τον αφορά μόνο και αποκλειστικά η επίλυση του Κυπριακού στην παρούσα φάση. Αυτό συνάγεται από το γεγονός πως δεν περιορίστηκε στα της λύσης, καθώς αναφέρθηκε και στο εμπάργκο κατά των Τ/Κ αλλά και της λεγόμενης απομόνωσης που βιώνουν σύμφωνα με τον Τατάρ οι Τ/Κ. Μίλησε για εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη, στις απευθείας πτήσεις, στον αθλητισμό και όχι μόνο, ζητώντας άρση της αδικίας το επόμενο διάστημα.

Έντονο σκηνικό στο ΝΑΤΟ

Σε λεκτική διαμάχη επιδόθηκαν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας κατά τη χθεσινή συνάντηση ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, με τον Μάικ Πομπέο να κατηγορεί στην ουσία την Άγκυρα πως εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας τη συνοχή της. Χαρακτήρισε μάλιστα προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στην Τουρκία για το ότι δεν λειτουργεί, όπως είπε, ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης στην περιοχή. Η τοποθέτηση αυτή εξόργισε τον Τούρκο ΥΠΕΞ ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι ΗΠΑ είναι εναντίον της Τουρκίας και υποστηρίζει τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου». Παράλληλα χαρακτήρισε τη Γερμανία «τον μοναδικό τίμιο διαμεσολαβητή».

 

Υπέρ της ομοσπονδίας τάχθηκαν τ/κ οργανώσεις – Λύση δύο κρατών λέει ο Ερσάν Σανέρ

Πλατφόρμα ΔΔΟ-ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ: Υποδέχτηκαν την Λουτ στο προεδρικό – Δεν τους άφησε η Αστυνομία να διαδηλώσουν (φώτος)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ , ΟΧΙ σε λύση δύο κρατών είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Τατάρ έθεσε στη Λουτ το θέμα της λύσης δύο κρατών – Θετικός με την ιδέα της άτυπης συνάντησης

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.