Φόρμα αναζήτησης

Ελλάδα και Κύκκος σε «ιερό πόλεμο»

Σε «πόλεμο» της ατάκας εξελίχθηκε η αντεξέταση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, από τον δικηγόρο της Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη. Με αφορμή την ουσία της υπόθεσης, η δικαστική διαδικασία πήρε διάσταση προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Κοτζιά και του κ. Βελάρη.

Ούτε επί χούντας…

Ήταν εμφανής η ενόχληση του Νίκου Κοτζιά από τις ερωτήσεις του Κ. Βελάρη, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις αντί απαντήσεων να αναφέρεται στις σπουδαίες μάχες του στο Κραν Μοντανά, για την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε κάποια στιγμή, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου, Ν. Σάντη, είπε: «Μου υποβάλλει ερωτήσεις για άσχετα πράγματα και τον καλώ να επικεντρωθεί στην ουσία (ο κ. Βελάρης). Ούτε επί χούντας, η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο». Ο κ. Κοτζιάς σε άλλες περιπτώσεις ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Βελάρης βρίσκεται σε νομική πλάνη και δεν γνωρίζει το διεθνές δίκαιο κλπ, σε σχέση με τα περιουσιακά θέματα που αφορούν κράτη.

«Καλύτεροι οι Τούρκοι»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, επιχειρώντας να δείξει την ενόχλησή του γιατί αυτή η διαδικασία έφτασε στα δικαστήρια, σημείωσε ότι δεν ήθελε να είναι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. «Δυστυχώς» είπε «κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές». Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και σε ακίνητο που είχε παραχωρηθεί από τον Kεμάλ Ατατούρκ στο ελληνικό κράτος την δεκαετία του 1930, στο κέντρο της Άγκυρας. «Δεν πουλήσαμε» σημείωσε «κτήμα στην Άγκυρα, που έχουμε από τη δεκαετία ’30 στον καλύτερο δρόμο. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία». Απευθυνόμενος στον Κ. Βελάρη είπε: «Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση».

Ο Τσίπρας και η προίκα

Ο Κ. Βελάρης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το ακίνητο, το οποίο είχε παραχωρηθεί από τη Μονή Κύκκου στο ελληνικό κράτος, έναντι 500.000 λιρών το 1999, με όρο να ανεγερθεί πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία, έγινε προσπάθεια να το δώσει ο Στεφανόπουλος προίκα στην κόρη του και τον σταμάτησαν (μάλλον εννοούσε τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο). Για την ουσία της υπόθεσης, ο Κ. Βελάρης διερωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεν εξουσιοδότησε τον κ. Κοτζιά ώστε να υπάρξει νομική διευθέτηση του ζητήματος και υπήρξε ευαισθητοποίηση μόνο μετά τη δικαστική απόφαση, με την οποία επέστρεφε το οικόπεδο στη Μονή του Κύκκου; Η αναφορά του Κ. Βελάρη στον Α. Τσίπρα προκάλεσε την έκρηξη του Ν. Κοτζιά, ο οποίος του ζήτησε να μιλάει «με σεβασμό για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας». Σε έντονο ύφος είπε: «Να μιλάτε έτσι για μένα, όχι για τον πρωθυπουργό μου».

Οι αγώνες…

Σε αρκετά σημεία της αντεξέτασής του ο Ν. Κοτζιάς αναφερόταν στην ιδιότητά του, ώστε να συντομεύσει ο χρόνος της παρουσίας του στο δικαστήριο, με τον Κ. Βελάρη να του ζητάει να σταματήσει τα λογύδρια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του στις συνομιλίες για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού. Αναφερόμενος στον εαυτό του είπε πως είναι ο μεγαλύτερος φίλος της Κύπρου και έχει δώσει μάχες στο πλευρό της Κύπρου για το Κυπριακό. Δεν παρέλειψε να αποδώσει στον Κ. Βελάρη ανθελληνισμό, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την τροπή που πήραν τα πράγματα, ισχυριζόμενος ότι έχει προσωπικό οικονομικό συμφέρον και παραβλέπει το εθνικό συμφέρον, το οποίο έθεσε ως πρώτο ο ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος σε συνάντηση που είχαν για να βρουν λύση στο πρόβλημα. Μετά την αντεξέταση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αναχώρησε για συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλίδη, ακολούθησε αντεξέταση του πρέσβη της Ελλάδας Ηλία Φωτόπουλου.

«Γραφειοκρατικό» λάθος

Πέραν της «επικοινωνιακής» πτυχής της χθεσινής διαδικασίας στο δικαστήριο, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν και η ουσία, που αφορά την κυριότητα του τεμαχίου γης απέναντι από το Μετόχι της Μονής Κύκκου στην Έγκωμη. Ο δικηγόρος Κώστας Βελάρης, ανέφερε πως το ελληνικό κράτος αντί να το αξιοποιήσει για να χτίσει το κτήριο της πρεσβείας και την πρεσβευτική κατοικία, το άφησε για χρόνια αναξιοποίητο και σε κάποια χρονική στιγμή το πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) επιχειρώντας να το πουλήσει στο Κατάρ. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό λήφθηκαν νομικά μέτρα από τη Μονή Κύκκου και εξασφαλίστηκε απόφαση δικαστηρίου, που διέτασσε την επιστροφή του οικοπέδου στη Μονή με την καταβολή 2,5 εκ ευρώ, ποσόν που αντιστοιχούσε στις 500.000 λίρες Κύπρου συν τους τόκους, που είχαν καταβληθεί το 1999 από το ελληνικό κράτος.

Ο Νίκος Κοτζιάς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αποδίδοντας τη μεταβίβαση του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ σε «γραφειοκρατικό» λάθος, χωρίς να υπάρχει πρόθεση πώλησης. Αντιθέτως κατηγόρησε τον Κ. Βελάρη για εξυπηρέτηση δικών του συμφερόντων, ώστε να πουληθεί το ακίνητο σε εταιρεία ρωσικών συμφερόντων. Ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει βρει τα χρήματα και έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για να χτιστεί η πρεσβεία, κάτι που αποτελούσε και επιθυμία του μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ο οποίος φέρεται να είχε αναφέρει ότι θέλει απέναντι από το Μετόχι να βλέπει την ελληνική σημαία και όχι τη σημαία της Ρωσίας (η πρεσβεία της Ρωσίας βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά).

Η τροπή που πήραν τα πράγματα είναι συγκρουσιακή, καθώς φαίνεται με τη δημόσια δίκη να έχει δημιουργηθεί πραγματικό χάσμα, που δύσκολα γεφυρώνεται.