POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ήγγικεν η ώρα για ξεκαθάρισμα στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΟδυσσέαΤο σίριαλ της αντιπαράθεσης του γενικού ελεγκτή με όλους τους θεσμούς φαίνεται να οδεύει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς κυβέρνηση και γενικός εισαγγελέας έχουν αποφασίσει να αποταθούν στο αρμόδιο όργανο με το ερώτημα της παύσης για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τα τελευταία χρόνια βρίσκεται για διάφορους λόγους σε συνεχή αντιπαράθεση είτε με άλλους ανεξάρτητους αξιωματούχους είτε με μέλη της κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δημόσιες τοποθετήσεις του να τον επικρίνει για υπέρβαση εξουσιών και ανάρμοστη συμπεριφορά. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο γενικός ελεγκτής «ενεργεί με αμιγώς πολιτική και προσωπική ατζέντα, υπονομεύοντας άλλους ανεξάρτητους αξιωματούχους και καθιστώντας τον θεσμό που υπηρετεί ως διορισμένος αξιωματούχος βραχίονα της αντιπολίτευσης».

Διαδικασία παραπομπής

Αν και η παύση σημαίνει απόλυση, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι ταυτόσημη με αυτήν που ακολουθείται για την παύση δικαστών. Στο Άρθρο 115 του Συντάγματος αναφέρεται πως: «Ο γενικός ελεγκτής και ο βοηθός γενικού ελεγκτού είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι της Δημοκρατίας και δεν αποχωρούσι της υπηρεσίας ούτε απολύονται εκ της θέσεως αυτών, ειμή υφ’ ους όρους και καθ’ ον τρόπον οι δικασταί του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Το Άρθρο 153.7(4) προνοεί ότι οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απολύονται λόγω αναρμόστου συμπεριφοράς. Το όργανο που μπορεί να τον παύσει είναι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το Άρθρο 153.8(1) του Συντάγματος, το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτιζόταν από τον πρόεδρο και τα μέλη του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο δεν υφίσταται αλλά πρόκειται να αναβιώσει. Σήμερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με τον Νόμο 33/64 και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίζει μεταξύ άλλων για την απόλυση του προέδρου και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του γενικού και του βοηθού γενικού εισαγγελέα, του γενικού και του βοηθού γενικού ελεγκτή, του γενικού και του βοηθού γενικού λογιστή κ.λπ. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα μόνο στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως η κυβέρνηση είχε σκεφτεί και παλαιότερα να κινήσει διαδικασία παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά δεν το έπραξε καθώς έπρεπε να εκπροσωπηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου από τον τέως γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος διατηρούσε ιδιάζουσα σχέση με τον γενικό ελεγκτή.

Θα μας στοιχίσει εκατομμύρια

Νομικοί κύκλοι που μίλησαν στον «Π» θεωρούν την έκθεση του γενικού ελεγκτή «ελλιπή και νομικά διάτρητη», σημειώνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν καταλήξει εκεί η διαδικασία επί παραβάσει που έχει κινήσει η Κομισιόν. Κάτι τέτοιο δυνατόν να έχει ως συνέπειες τεράστια χρηματικά πρόστιμα και επιπτώσεις στα κονδύλια που εισπράττει το κράτος από τα ταμεία της ΕΕ. Αυτό φαίνεται να το είχαν επισημάνει στον κ. Μιχαηλίδη τόσο ο Γ. Σαββίδης όσο και ο Σ. Αγγελίδης, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να ασχοληθεί με νομικής φύσεως θέματα τα οποία χειρίζονται οι ίδιοι, ώστε να εξυπηρετηθεί και να μην πληγεί το δημόσιο συμφέρον. Επίσης είχαν επισημάνει πως ο κ. Μιχαηλίδης θα μπορούσε να καταθέσει τα ευρήματά του στην τετραμελή ερευνητική επιτροπή η οποία λειτουργεί ως δικαστήριο και μπορεί να καλέσει ενώπιόν της οποιονδήποτε εμπλέκεται για να καταθέσει ενόρκως. Ο κ. Μιχαηλίδης, παρά τις συστάσεις, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τις πολιτογραφήσεις παρόλο που κατά την έρευνα δεν είχε πρόσβαση στους φακέλους. Η κίνησή του αξιοποιήθηκε από την αντιπολίτευση, αλλά δεν αποκλείεται να έχει βαρύ κόστος στις τσέπες των φορολογουμένων, αλλά και στη διαδικασία τυχόν ποινικών διώξεων που αναμένεται να ακολουθήσουν την έρευνα της τετραμελούς επιτροπής, αφού κάποιοι εκ των υπόπτων προειδοποιούνται και έχουν χρόνο να αποκρύψουν στοιχεία και να επηρεάσουν μαρτυρίες.

Πολύ υλικό

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει συλλέξει πολύ υλικό που κατά την άποψή της στοιχειοθετεί ανάρμοστη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και δεν σχετίζεται με την πρόσφατη έκθεσή του, η οποία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Για αυτό άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος στη δήλωσή του είπε, «θέλω να καταστήσω σαφές πως η ανοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης στον λαϊκισμό και την πολιτικοποίηση ενός ανεξάρτητου θεσμού δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί». Το τι σημαίνει ότι η ανοχή «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί» το είχε απαντήσει εκ των προτέρων ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης με την ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε πως «για ακόμη μια φορά ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας επέλεξε να αγνοήσει τις συστάσεις αυτές και να προχωρήσει με τον τρόπο που ο ίδιος έκρινε σκόπιμο. Σημειώνεται ότι ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το περιεχόμενο της έκθεσής του υπερέβαινε τις συνταγματικές του εξουσίες. Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας θα ενεργήσει στο πλαίσιο των δικών του συνταγματικών εξουσιών με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος». Οι συνταγματικές εξουσίες του γενικού εισαγγελέα στο πλαίσιο των οποίων δηλώνει πως θα ενεργήσει δείχνουν σαφώς τον δρόμο προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Είναι ή όχι εφικτή η παύση Οδυσσέα; Τι λέει ο Επ. Καθηγητής Δημoσίου Δικαίου Κώστας Παρασκευάς

Γενικός Ελεγκτής: Δεν υπήρξα στέλεχος φοιτητικής παράταξης

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.