Φόρμα αναζήτησης

Ιδρυτική Συνέλευση της Παράλληλης Βουλής για Περιβάλλον, Οικολογία-Αειφορία, Υγεία

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτού του νέου θεσμού της Παράλληλης Βουλής λήφθηκε αφού διαπιστώθηκε η ανάγκη να καταστεί το κοινοβούλιο ένας χώρος προσιτός στους πολίτες, να αντιμετωπιστεί το δημοκρατικό έλλειμα, να διευρυνθεί και να αναβαθμιστεί το κοινοβουλευτικό έργο, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας σήμερα στην Ιδρυτική Συνέλευση για την Παράλληλη Βουλή για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία.

Ο κ. Συλλούρης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, είπε στον χαιρετισμό του ότι η Παράλληλη Βουλή έχει θέσει ως στόχο της ίδρυσης και της λειτουργίας της την ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης με την κοινωνία και τους πολίτες, μέσω της οποίας να ενισχυθεί η πολιτότητα, δηλαδή την ιδιότητα του πολίτη, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια.

«Οι βουλευτές, ως οι κατ’ εξοχήν εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας, συμπληρωματικά με το αμιγώς νομοθετικό έργο που παράγουν και την κοινοβουλευτική δραστηριότητα που αναπτύσσουν, θα αφουγκράζονται, σε ένα νέο συντεταγμένο πλαίσιο, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα προβλήματα των πολιτών και θα συμβάλλουν στην επίλυσή τους, αφού θα συνδιαλέγονται μέσα από ένα μόνιμο κανάλι επικοινωνίας και διαλόγου με τους πολίτες, ενισχύοντας έτι περαιτέρω το θεμέλιο της λαϊκής βάσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Τα πορίσματα όλων των Βουλών της Παράλληλης Βουλής, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, θα εξετάζονται από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με τη βοήθεια των υπηρεσιών της Βουλής, με στόχο την προώθησή τους μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και την κοινοποίησή τους στην εκτελεστική εξουσία και άλλους φορείς.

Επιπρόσθετα, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της λειτουργίας της Παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία στην καθολική προσπάθεια αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζητημάτων ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όπως η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα και των υδάτων, η διαχείριση αποβλήτων, η χρήση χημικών προϊόντων και άλλων πηγών ενέργειας και οι επιπτώσεις που προκαλούν στη δημόσια υγεία.

Όπως είπε, για την εξέταση των εν λόγω θεμάτων θα συσταθούν στην παρούσα φάση η Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, η Επιτροπή για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων στην Κύπρο, η Επιτροπή για τη διαχείριση αποβλήτων, η Επιτροπή για τη δημόσια υγεία, ενώ αργότερα, θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Παράλληλης Βουλής.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων από μόνη της αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη νομοθετικών μέτρων και ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ανακοπή της περιβαλλοντικής καταστροφής και την απάμβλυνση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως οι νομοθεσίες που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων, τον έλεγχο της ρύπανσης, τους γενετικούς πόρους και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ πολλά άλλα εκκρεμούν για έγκριση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Βουλή, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη και παραγωγή στον τόπο μας εξειδικευμένης γνώσης και τεχνογνωσίας, αλλά και συσσωρευμένης εμπειρίας, θα λειτουργήσει ως καλός αγωγός αξιοποιώντας τις δυνατότητες αυτές προς όφελος της κοινωνίας σε οργανωμένη και τακτική βάση.

«Κατ’ αυτό τον τρόπο παραγωγικές δυνάμεις από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, αλλά και ομάδες πολιτών και μεμονωμένα πρόσωπα, μέσα από κοινές συνέργειες, θα συμβάλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.