Φόρμα αναζήτησης

Ιδιώτες γιατροί: Να οικοδομήσουμε ένα σχέδιο υγείας με θεμέλια την ασφάλεια

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αφήνει πίσω της το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η εποχή για ένα καθολικό σχέδιο υγείας είναι μια πραγματικότητα – η μέρα έναρξης της πιο δύσκολης φάσης ξημέρωσε με πολλές προσδοκίες για την ολοκλήρωση του ΓΕΣΥ σαν μια τεράστια κοινωνική κατάκτηση.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι αναμένονται πολλά προβλήματα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
«Όλοι, πάροχοι υγείας, κράτος, κοινωνία, ασθενείς, ας σηκώσουμε τα μανίκια και ας εργαστούμε από κοινού με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη», προστίθεται.

Στόχος, σημειώνεται, είναι να οικοδομήσουμε ένα σχέδιο υγείας με θεμέλια την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, την αποφυγή της σπατάλης, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την γρήγορη πρόσβαση, με επίκεντρο τον ασθενή.

«Έχοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που θα ακολουθήσουν σε όλο τον κόσμο, μετά την πανδημία, πρέπει να υπάρξει προσήλωση στην ποιότητα και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών που μετρούνται με το πραγματικό αποτέλεσμα- όφελος στην υγεία των ασθενών (σε σχέση με τις δαπάνες)», προστίθεται.

Αυτό σημαίνει, αναφέρεται, συνεχή βελτίωση, ενδυνάμωση ασθενών και παρόχων με γνώση και επικοινωνία, συνεχή έλεγχο της ποιότητας, ασφάλειας και επιδόσεων – αυτό θα αποτελέσει και φραγμό στις σπατάλες και τις καταχρήσεις που είναι απειλή για τη βιωσιμότητα του σχεδίου και κίνδυνο για αδικίες σε βάρος των σωστών παρόχων και ασθενών.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με ΓεΣΥ αναφέρει ότι μεγάλη είναι η ευθύνη του ΟΑΥ να εγκαθιδρύσει ολοκληρωμένους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων και ελέγχου ποιότητας υπηρεσιών πρώτης και δεύτερης φάσης κι ότι οι επιστημονικές εταιρείες πρέπει να συμβάλουν στις ιδιαιτερότητες της κάθε ειδικότητας.

Το ταχύτερο δυνατό, σημειώνει, πρέπει να ξεκινήσει επίσης και η παροχή των υπηρεσιών που έχουν μετατεθεί.

Ιδιαίτερη σημασία, τονίζεται, πρέπει να δοθεί και στην ενσωμάτωση και βοήθεια προς τους νέους συναδέλφους που ξεκινούν σε νέες συνθήκες τη σταδιοδρομία τους – είναι αυτοί που θα εξασφαλίσουν το μέλλον και τη συνέχεια του ΓΕΣΥ και πρέπει να τύχουν κάθε βοήθειας από τον ΟΑΥ.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση, αναφέρει ο Σύνδεσμος, να στηθούν γέφυρες μεταξύ των γιατρών του ιδιωτικού τομέα και των γιατρών του δημοσίου και να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας και συναδελφικότητας.

«Η συνεχής περιφρούρηση του συστήματος από συμπεριφορές υπόσκαψης (με τη συνεργασία γιατρών και ασθενών) και η ένταξη μας στην παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.