Φόρμα αναζήτησης

Ιανουάριο οι προσφορές για τη φωτοεπισήμανση

Στη Νομική Υπηρεσία για τον τελικό εξονυχιστικό έλεγχο βρίσκονται από χθες τα έγγραφα της προσφοράς για την προμήθεια του νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης το οποίο θα εγκατασταθεί στο κυπριακό οδικό δίκτυο. Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Π» ο ανώτερος λειτουργός του Τμ. Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Μιχάλης Μιχαήλ, εάν η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας δοθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, είναι εφικτό ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί και εντός Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έγγραφα ήδη έχουν περάσει από τον νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ εξετάστηκαν κι από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, στην περίπτωση δηλαδή που δεν υπάρξει προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η πιλοτική φάση του συστήματος φωτοεπισήμανσης θα μπορούσε, όπως εκτιμά ο κ. Μιχαήλ, να αρχίσει τη λειτουργία της τέλη του 2019.

Ο διαγωνισμός, που αφορά την προμήθεια του συστήματος, την εγκατάστασή του, την επεξεργασία των παραβάσεων και την αποστολή των εξωδίκων, προνοεί για την τοποθέτηση 90 σταθερών καμερών και 20 κινητών. Οι σταθερές, όπως σημείωσε ο κ. Μιχαήλ, θα τοποθετηθούν ως επί το πλείστον εντός των πόλεων, ενώ μικρός αριθμός θα τοποθετηθεί εκτός πόλεων. Πέρα από τα φώτα τροχαίας, κάμερες θα τοποθετηθούν και σε μελανά σημεία του οδικού δικτύου.
Οι κάμερες θα καταγράφουν παραβίαση του κόκκινου στα φανάρια, όπως επίσης παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Κατά την επεξεργασία ωστόσο των παραβάσεων ενδεχομένως να υπάρχουν και αυτόδηλες παραβάσεις όπως η χρήση κινητού ή παράλειψη χρήσης ζώνης, παραβάσεις οι οποίες θα αυξάνουν τόσο το πρόστιμο όσο και τους βαθμούς ποινής.

Τα έσοδα από την αποπληρωμή των εξωδίκων θα πηγαίνουν κατευθείαν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και η εταιρεία με την οποία θα συμβληθεί το Υπ. Μεταφορών θα πληρώνεται από το κράτος. Το κόστος μόνο για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση των καμερών είχε υπολογιστεί στα 60 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εμπειρία με το πιλοτικό σύστημα φωτοεπισήμανσης το οποίο λειτούργησε για 11 μήνες είχαν μειωθεί τα τροχαία δυστυχήματα κατά 55% όπου υπήρχαν κάμερες, ενώ επιπρόσθετα είχε παρατηρηθεί συνολική μείωση των σοβαρών δυστυχημάτων πέραν του 15-20%. Τότε οι σταθερές κάμερες είχαν «κόψει» 65 χιλιάδες κλήσεις και οι κινητές 28 χιλιάδες.