POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Ξένια Κωνσταντίνου στον «Π»: Παράθυρο ελπίδας για το Κυπριακό το 2020Σκληρή δουλειά, συνέπεια και λογοδοσία υπόσχεται η νέα βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία όπως μας αναφέρει στη συνέντευξή της στον «Π», είναι πλέον συνειδητά επικεντρωμένη στην αποτελεσματική και ουσιαστική ανταπόκρισή στον ρόλο της βουλευτή του ΔΗΣΥ. Διαβλέπει πως το 2020 ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας και θα είναι χρονιά σοβαρών και κρίσιμων εξελίξεων αναφορικά με τα ζητήματα του Κυπριακού, ενώ αναλύει τις δικές της προτεραιότητες αλλά και τι θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες από την ίδια σε επίπεδο συνεισφοράς εντός Βουλής.

Υπήρξε κάποια φάση κατά την οποία είχατε προβληματιστεί αν θα αφήνατε την ασφάλεια της δουλειάς σας για να μπείτε στη Βουλή; Ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή, ενάμιση μόλις χρόνο πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές; Τι σας έκανε να αποδεχθείτε τη θέση αυτή;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου τα τελευταία 14 χρόνια εργάστηκα στην Υπηρεσία Υποστήριξης Έρευνας, μου έχει προσφέρει πολλά σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η καθημερινή εμπλοκή με θέματα έρευνας και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων δίνει τη δυνατότητα κατανόησης των σύνθετων διαδικασιών των Βρυξελλών. Όσοι βρίσκονται στον τομέα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων γνωρίζουν πόσο μεγάλη σημασία έχει κάθε φορά η σε βάθος κατανόηση των πολιτικών προτεραιοτήτων σε συνάρτηση με την εφαρμογή των πολύ αυστηρών οδηγιών και διαδικασιών. Αυτή την τεχνοκρατική γνώση θα τη μεταφέρω μαζί μου και στη Βουλή. Τώρα για το κατά πόσο τέθηκε ως δίλημμα, η αλήθεια είναι πως δεν το έχω αντιμετωπίσει ως τέτοιο, καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ενεργή εμπλοκή μου στην πολιτική ήταν συνειδητή επιλογή και, από τη δεδομένη στιγμή που βρισκόμουν σε θέση επιλαχούσας βουλευτή, γνώριζα ότι αν μου δινόταν η ευκαιρία να αναλάβω το κοινοβουλευτικό αξίωμα αυτό θα έπραττα. Έχω πλήρη κατανόηση των απαιτήσεων που αυτό συνεπάγεται αλλά έχω και πίστη στις δυνάμεις και τις δεξιότητές μου. Όσο για το ρίσκο που αναφέρετε αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σκληρή δουλειά, συνέπεια και λογοδοσία.

Πώς βιώσατε την πρώτη εμπειρία στη Βουλή κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προϋπολογισμών για το 2020; Τι είναι αυτό που θα κρατήσετε γιατί σας έκανε εντύπωση;

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και ιδιαίτερα η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προϋπολογισμών είναι κορυφαίας σημασίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Ο πολιτικός διάλογος που εξελίσσεται κατά τις προηγούμενες μέρες έχει ένα ειδικό βάρος επειδή δίνεται η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να παραθέσουν θεσμικά τις πολιτικές τους προτεραιότητες και να προσδιορίσουν την ιδεολογική κατεύθυνση για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Επιπλέον, με τις ομιλίες τους οι βουλευτές δίνουν το δικό τους πολιτικό στίγμα για μια σειρά πιο εξειδικευμένων θεμάτων που αφορούν τους ίδιους και τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν. Προσωπικά παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή όλη τη διαδικασία και οφείλω να πω ότι τόσο πολιτικά όσο και διαδικαστικά είχε ενδιαφέρον και ουσία.

Σε ποια ζητήματα θεωρείτε πως θα μπορέσετε να βάλετε τη σφραγίδα σας εντός Βουλής; Πού θα εστιάσετε το επόμενο διάστημα;

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχω είναι η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία από τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ενώπιόν της τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια καίριας σημασίας συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο αφορά και επηρεάζει άμεσα τις ζωές των πολιτών. Κατά συνέπεια θα δώσω ειδικό βάρος στη μελέτη και τη συζήτηση όλων των προεκτάσεων αυτής της μεταρρύθμισης, παράλληλα βεβαίως και με όλα τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται ενώπιον της επιτροπής. Σε προτεραιότητα είναι και τα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γι’ αυτό και έχω επιδιώξει να συμμετάσχω στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Έχω μια προσωπική έγνοια και ευαισθησία για αυτά τα ζητήματα, για τους λιγότερο προνομιούχους συνανθρώπους μας και θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα ότι η κοινωνική ευαισθησία και η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού αποτελεί γνώρισμα μιας συνεκτικής και προοδευτικής κοινωνίας η οποία ευνοεί την ανάπτυξη και την ευημερία. Απαραίτητη θεωρώ επίσης την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την ενδυνάμωση των θεσμών για ενίσχυση της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που επιδιώκει η Επιτροπή Θεσμών στην οποία επίσης θα συμμετάσχω. Τέλος, η εμπλοκή μου στο εθνικό ζήτημα του Κυπριακού δεν είναι θέμα της Βουλής, αλλά θεωρώ αυτονόητη τη συμβολή κάθε πολιτικού στελέχους να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην επιδίωξη του τελικού στόχου που δεν είναι άλλη από τη λύση του Κυπριακού και την ομοσπονδιακή επανένωση της Κύπρου.

Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα που θα πρέπει ο ΔΗΣΥ να έχει στη σημερινή πολιτική σκηνή; Θεωρείτε πως απέχει η σημερινή εικόνα που εκπέμπει από την ταυτότητα που πρέπει να έχει; Υπάρχουν ακόμα ακροδεξιά στοιχεία στον ΔΗΣΥ;

Όσον αφορά την ταυτότητα του ΔΗΣΥ, αυτή εδράζεται στο τρίπτυχο: ανοικτή φιλελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία, κοινωνικό κράτος που συνιστά δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους και λιγότερο προνομιούχους και στοχοπροσήλωση στη ρεαλιστική πατριωτική γραμμή για το Κυπριακό και την επιδίωξη της ομοσπονδιακής λύσης. Πιστεύω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, λόγω της οικονομικής κρίσης του 2013, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δώσουν αρχικά όλο το βάρος στη διαχείριση της κρίσης και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σήμερα πλέον, όμως, μπροστά στους πολίτες ξεδιπλώνονται και κορυφώνονται καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα παραμείνουν ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Πολύ επιγραμματικά ως πιο εμβληματικές θεωρώ ότι είναι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η μείωση της στρατιωτικής θητείας παράλληλα με την ενίσχυση των επαγγελματικών στελεχών της Εθνικής Φρουράς, η αλλαγή στην κοινωνική πολιτική με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η ελάφρυνση φορολογιών, η απαλλαγή των πολιτών από τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, και η εξυγίανση των τραπεζών. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δύο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να ακολουθεί κατά πόδας. Όσον αφορά τέλος το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο το τρένο βρίσκεται ξανά στις ράγες. Ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας και είμαι βέβαιη ότι το 2020 θα είναι χρονιά σοβαρών και κρίσιμων εξελίξεων αναφορικά με τα ζητήματα του Κυπριακού τα οποία, με πολλή νηφαλιότητα και καλή προετοιμασία, πρέπει να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και να χειριστούμε σωστά.

Με την απόφασή σας να ενταχθείτε στην Απόφαση Ειρήνης, στην ουσία, πήρατε ξεκάθαρη θέση σε σχέση με όσα αφορούν το Κυπριακό. Υπήρξαν αντιδράσεις από άτομα εντός ΔΗΣΥ; Θεωρείτε πως υπάρχει απόκλιση μεταξύ των απόψεων του ΔΗΣΥ και της Απόφασης Ειρήνης σε αυτό το ζήτημα;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει απόκλιση της πρωτοβουλίας Απόφαση Ειρήνης και της επίσημης γραμμής του Δημοκρατικού Συναγερμού στο Κυπριακό. Αντίθετα μάλιστα, τόσο εγώ όσο και άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ έχουμε δει ότι η Απόφαση Ειρήνης έχει ενισχύσει τις φωνές που υποστηρίζουν τη ΔΔΟ ως τη μόνη εφικτή λύση στο Κυπριακό. Η πρωτοβουλία ήταν μια κίνηση επιδραστική με την καλή έννοια. Έστειλε ένα μήνυμα ενότητας με την παρουσία πολιτικών προσωπικοτήτων, ακαδημαϊκών και πολιτικών ακτιβιστών από διάφορους χώρους στήριξης της λύσης ομοσπονδίας η οποία, παρόλο που αποτελεί τη διαχρονική θέση της πλευράς μας, δεν σημαίνει πως είναι αυτονόητη.

Θεωρείτε πως ο ΔΗΣΥ έκανε όσα μπορούσε για να έρθει κοντά η Κοινωνία των Πολιτών ανάμεσα στην ε/κ και την τ/κ πλευρά; Τι μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή;

Ο ΔΗΣΥ και τα οργανωμένα του σύνολα, τα τελευταία χρόνια, κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των Τ/Κ ίσως με περισσή τόλμη και αποφασιστικότητα. Με ουσιαστικές και γενναίες πρωτοβουλίες και συζητήσεις από επίπεδο νεολαίας μέχρι σε ανώτατο επίπεδο κομματικής ηγεσίας. Με κοινές πλατφόρμες και εκστρατείες. Δυστυχώς όμως, το πολιτικό κλίμα –ειδικότερα και μετά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου– δεν εξελίχθηκε θετικά για να συντηρήσει τις προσπάθειες σε επίπεδο Κοινωνίας των Πολιτών και νέας γενιάς. Η Τουρκία επιμελώς έχει αρνηθεί κάθε προσπάθεια για να συζητήσει θετικά τα ζητήματα που την αφορούν με αποτέλεσμα η διαδικασία να οδηγηθεί σε τέλμα. Ωστόσο, στον Δημοκρατικό Συναγερμό διατηρούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας ενόψει επανέναρξης του διαλόγου την προσεχή άνοιξη.

Θα σας ενδιέφερε μια θέση στην ηγεσία του ΔΗΣΥ;

Διαχρονικά έχω υπηρετήσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα κομματικά αξιώματα, τόσο στη νεολαία όσο και στο κόμμα, ως εκλεγμένο μέλος σε ανώτατα συλλογικά όργανα και ως εκλεγμένη αξιωματούχος σε οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή είμαι συνειδητά επικεντρωμένη στην αποτελεσματική και ουσιαστική ανταπόκρισή μου στον ρόλο μου ως βουλευτής. Είμαι βέβαιη ότι η ανανέωση της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού θα λειτουργήσει θετικά για την περαιτέρω ενίσχυση της παράταξης, ώστε να είναι ακόμα πιο χρήσιμη και ωφέλιμη για τη χώρα και για την κοινωνία, και όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τη νέα ηγεσία με όλες μας τις δυνάμεις.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.