Φόρμα αναζήτησης

Η Βουλή έγινε καναλάρχης

Ρόλο καναλάρχη παίρνει επισήμως η Βουλή, η οποία θα έχει εκτός των άλλων και την ευθύνη για το πρόγραμμα του ΡΙΚ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οι βουλευτές θα εκπαιδευτούν στο σύστημα Arianna της εταιρείας μέτρησης τηλεθέασης για να επιλέγουν και τις ζώνες μετάδοσης των παραγωγών του ιδρύματος. Προς το παρόν πάντως, το ΡΙΚ τη γλύτωσε με τη χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού του (καταψηφίστηκε μόνο από το ΔΗΚΟ) και επήλθε η ηρεμία κυρίως από πλευράς του ΔΗΣΥ, αφού σε μια πρωτοφανή απόφαση ο ημικρατικός οργανισμός θα συζητήσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ποια προγράμματα θα ετοιμάσει για τη νέα τηλεοπτική περίοδο. Και αυτό φαίνεται πως ήταν το «κλειδί», ώστε να μην πάρει ούτε καν τον λόγο στην ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ζητά και εθελούσια

Πριν από την ολομέλεια της Βουλής έγινε μια συζήτηση σε έντονο κλίμα στη γεμάτη κόσμο Επιτροπή Οικονομικών. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε από το ΡΙΚ να καταθέσει το κόστος των προγραμμάτων του από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να «σταυρώσει» τα κονδύλια και να μην επηρεαστούν οι παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μόλις πήρε τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση του ΡΙΚ πως αυτό αφορούσε το πάγωμα των 400 χιλιάδων ευρώ με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο κύριος Νεοφύτου ανακάλεσε την πρόθεσή του και έτσι το κόμμα του τον υπερψήφισε. Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιτροπή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε από κυβέρνηση και δ.σ. του ΡΙΚ να γίνει μελέτη και για ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (όχι όμως υποχρεωτικό), ώστε να γίνει προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα με το υπεράριθμο προσωπικό του ΡΙΚ.

Έρμαιο κομμάτων

Μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων, στην ουσία το ΡΙΚ κατέθεσε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες των κομμάτων και όχι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μεγάλος χαμένος της χθεσινής συζήτησης είναι το ΑΚΕΛ, το οποίο υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ και βρέθηκε προ τετελεσμένων από τον ΔΗΣΥ, γι’ αυτό και αρκέστηκε στην άσκηση κριτικής (μια καταψήφιση του προϋπολογισμού θα έφερνε το κλείσιμο του ΡΙΚ), ενώ το ΔΗΚΟ καταψήφισε τον προϋπολογισμό και ζητά εφαρμογή της έκθεσης της PwC, η οποία έκανε λόγο για απολύσεις προσωπικού.

Χωρίς διαφημίσεις

Εκείνο το οποίο πέτυχε η αντιπολίτευση είναι το «σταύρωμα» των κονδυλίων για τη διαφήμιση. Παρά το γεγονός πως υπάρχει στον προϋπολογισμό του ΡΙΚ η χορηγία 2,5 εκατ. ως αντιστάθμισμα για τερματισμό των διαφημίσεων, με την τροπολογία που ψηφίστηκε με τη βοήθεια του ΔΗΚΟ και κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους, το ΡΙΚ θα πρέπει να ζητά από την Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευση του ποσού, ενώ θα πρέπει να καταθέτει και τους λόγους γα τους οποίους θα ζητά τα κονδύλια.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα βρίσκει το ΡΙΚ απόλυτα εξαρτημένο από τη Βουλή, αφού πρέπει πλέον να ετοιμάσει το νέο πρόγραμμα για τη νέα τηλεοπτική σεζόν και μέχρι τον Ιούνιο να το καταθέσει στη Βουλή με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, έστω και αν αυτός θα φέρει αύξηση στη χορηγία του. Αν η Βουλή, εν τη σοφία της, δεν θεωρεί πολιτιστικό πρόγραμμα τη σειρά «Χάλκινα χρόνια», τότε δεν θα μεταδοθεί, αφού δεν θα εγκρίνεται το κονδύλι, ενώ το ίδιο θα ισχύει για όλες τις παραγωγές, εσωτερικές και εξωτερικές. Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια κριτήρια τα κόμματα θα καθορίζουν το πρόγραμμα, αφού υπάρχει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, η οποία έχει αυτόν τον ρόλο ελέγχου της αποστολής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μοναδική θετική εξέλιξη από τη συζήτηση, το γεγονός πως ξεκίνησε παράλληλα ένας διάλογος, ώστε να λυθούν κάποια από τα πολλά προβλήματα του ιδρύματος, όπως το οργανόγραμμα, τα εργασιακά θέματα και η ανάγκη για νέο κτήριο.

Ξέρουν και τι είναι είδηση

Προκλητική θεωρεί το ΑΚΕΛ την παράγραφο η οποία υπάρχει στην εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας σε σχέση με τον τρόπο κάλυψης των κομμάτων. Στην έκθεση του υπουργείου για τις ενέργειες που θα γίνουν ώστε το ΡΙΚ να επιτελεί τον ρόλο και την αποστολή του, αναφέρεται πως «το ΡΙΚ σημειώνει την ανάγκη για εκσυχρονισμό της νομοθεσίας του που αφορά τον κώδικα για ειδησεογραφική κάλυψη των κομμάτων, ο οποίος μετέτρεψε τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές σε ανακοινώσεις κομμάτων ή κομματικών παραγόντων, και δεν επικεντρώνονται στην πραγματική ειδησεογραφία». Η θέση του ΡΙΚ, το οποίο ζητά αλλαγή στη νομοθεσία, φαίνεται να βρίσκει αντίθετο το ΑΚΕΛ, το οποίο θεωρεί πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επέλθει η πλήρης καθυπόταξη του ΡΙΚ στα συμφέροντα της κυβέρνησης. Και στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και στην ολομέλεια, οι βουλευτές του Άριστος Δαμιανού και Στέφανος Στεφάνου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την εισήγηση της έκθεσης και ζητούν από το υπουργείο να την αφαιρέσει οριστικά.

Να αφορά όλους

Αν και η εισήγηση του υπουργείου δεν ήταν μια παράγραφος από τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ, οι βουλευτές πλέον αναζητούν και τι είναι είδηση. Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θεωρεί πως παραλείφθηκε από την εισήγηση του αρμόδιου υπουργείου και η εκτελεστική εξουσία. Πάντως, το ΡΙΚ τα άκουσε και από τα άλλα κόμματα, με χαρακτηριστικότερη δήλωση αυτή του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος είπε πως οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ δεν έπεισαν πως είναι αντικειμενικοί, ώστε να μπορέσει το ΡΙΚ να μετατραπεί σε ένα BBC, το οποίο είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο.