POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Βουλή ανοίγει το θέμα του Συνεργατισμού – Στην Επ. Ελέγχου ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής 

Η Βουλή ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη το σκάνδαλο που λέγεται «Συνεργατισμός». Το πλιάτσικο που μαινόταν για χρόνια στην τράπεζα του λαού με την εμπλοκή κομματικών στελεχών, ημετέρων, φίλων, κουμπάρων και συμμαθητών καταγράφεται σε ένα πόρισμα 850 σελίδων, το οποίο κλήθηκε να αναλύσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού, Γεώργιος Αρέστη. Τα άλλα δυο μέλη της ερευνητικής επιτροπής ήταν οι κ. Γεώργιος Χαραλάμπους και Γεώργιος Γεωργίου.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Αρέστη υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους αξιοπρέπειας από την προεδρία της Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος, στην οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη, μετά την προσπάθεια που καταβλήθηκε τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από βουλευτές του ΔΗΣΥ να αποδομήσουν το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την 1/3/2019 μετά από οκτώ μήνες ερευνών και ακροάσεων. Το πόρισμα καθιστά ως υπ’ αριθμό ένα υπεύθυνο για την καταστροφή του Συνεργατισμού και τη μετακύληση στις πλάτες των φορολογουμένων ενός κόστους μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ, τον τέως υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Το θέμα ενεγράφη αυτεπάγγελτα από όλους τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου με τον εξής τίτλο: «Εξέταση του πορίσματος της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής υπό τον κ. Γεώργιο Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού».

Το πόρισμα Αρέστη λοιδορήθηκε, υποτιμήθηκε και απαξιώθηκε από τους κυβερνώντες καθώς σ’ αυτό επιρρίπτονται ευθύνες και στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον οποίον προστέθηκε τώρα, παραμονές βουλευτικών εκλογών, άλλος ένας πονοκέφαλος που λέγεται «Συνεργατισμός» προτού καλά καλά καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, κατά τη λαϊκή ρήση, των ιδιωτικών πτήσεων προς τις Σεϋχέλλες. Θέμα το οποίο παραμένει ανοικτό στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου καθώς αναμένονται γραπτώς οι εξηγήσεις του κ. Αναστασιάδη.

Ο Χάρης και ο Πρόεδρος

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα Αρέστη, ο μεγάλος υπεύθυνος για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού από το 2014 και μετέπειτα ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρονται επί λέξει: «Διορίσθηκε σαν τέτοιος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρέμεινε στο Υπουργικό του Συμβούλιο όχι μόνον μετά τον Σεπτέμβρη του 2017 όταν πλέον ο Πρόεδρος έλαβε γνώσιν μετά τη συνάντησή του με την κ. Γιωρκάτζη (σ.σ. διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας) για δυσάρεστες εξελίξεις που επέρχονται. Διατηρήθηκε (σ.σ. ο Χάρης Γεωργιάδης) στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά τον Ιανουάριο του 2018 παρά το γεγονός ότι η κ. Γιωρκάτζη κατέστησε σαφές ότι ο Συνεργατισμός έβαινε προς καταστροφικές εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία ευρύτερα. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μια περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον Συνεργατισμό έξω από την καταστροφική πορεία που εν γνώσει του ακολούθησε. Η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών έστω και καθυστερημένα ενδεχομένως να έδιδε στον Συνεργατισμό μια άλλη προοπτική μακριά από τις παλινωδίες, τις εμμονές για διατήρηση μη ικανών διευθυντικών στελεχών και αδυναμία αντίληψης των κινδύνων στους οποίους οι πολιτικές του με βεβαιότητα οδηγούσαν. Είναι αρκετό να υπενθυμίσουμε τις αντιφατικές του δηλώσεις μεταξύ της θέσης του ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει δηλαδή στους πολίτες και της ενώπιόν μας δήλωσής του ότι η πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα ήταν η τέλεια λύση γιατί αποκόπτονται ‘τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία και έχουμε τράπεζες καθαρές’».

Το κομματικό συμφέρον

Το πόρισμα Αρέστη επιρρίπτει ευθύνες για τη διάλυση του Συνεργατισμού και στα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής η ερευνητική επιτροπή στα συμπεράσματά της: «Έχουμε ήδη προβεί στη διαπίστωση ότι τόσο πριν το 2013 όσο και μετά το 2013 τα κόμματα δεν ενεργούσαν με τρόπο ο οποίος να βοηθά τη λειτουργία και εξέλιξη του Συνεργατισμού στην Κύπρο. Η επίδρασή τους ήταν μάλλον αρνητική. Δεν μπορεί επομένως παρά να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα ότι μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού φέρουν τα κόμματα τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίοδο ιδιαίτερα όμως στην πρώτη. Σ’ αυτή την πρώτη περίοδο η επέμβαση των κομμάτων ιδιαίτερα στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) ήταν καταλυτική και επηρέαζε κάθε τομέα της λειτουργίας τους όχι με ευεργετικά αποτελέσματα. […] Κριτήριο των αποφάσεών τους δεν ήταν το καλώς νοούμενο συμφέρον του Συνεργατισμού αλλά περισσότερο η δική τους επικράτηση και η εξυπηρέτηση του δικού τους κομματικού συμφέροντος. Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κακοδαιμονία του Συνεργατισμού οφείλεται μόνο στην αρνητική επιρροή των κομμάτων αλλά συνέβαλε σ’ έναν μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα στο επίπεδο των ΣΠΙ. Η μη ορθολογική δανειοδότηση κομματικών φίλων, η συγκάλυψη ατασθαλιών αξιωματούχων των ΣΠΙ οι οποίοι είχαν τη στήριξη του κόμματος στο οποίο ανήκαν και η συνακόλουθη ατιμωρησία είναι μόνο κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα των τέτοιων συμπεριφορών. Θα τη χαρακτηρίζαμε μάλιστα ως πολιτική διαφθορά. […] Θέλουμε δε να είμαστε αντικειμενικοί και να μην περιλαμβάνουμε συλλήβδην στην πιο πάνω κριτική μας το σύνολο των κομμάτων. Φαίνεται ότι αυτές οι πρακτικές ήταν ευκολότερο ν’ ασκούνται σε τοπικό ιδιαίτερα επίπεδο από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα. Με δεδομένο ότι η εκλογή των επιτροπειών των ΣΠΙ διεξαγόταν με το πλειοψηφικό σύστημα ήταν επόμενο ότι κατά γενικό κανόνα μόνο αυτά μπορούσαν να εκλέγουν την πλειοψηφία των μελών μιας Επιτροπείας ανάλογα με την κομματική τους δύναμη σε μια δεδομένη τοπική κοινωνία. Αποτέλεσμα των πιο πάνω πρακτικών ήταν να εκλέγονται όχι οι καλύτεροι για την ορθολογική οικονομική διαχείριση των ΣΠΙ. Οι κομματικά καλύτεροι δεν σημαίνει ότι είναι και οι ικανότεροι για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της θέσης την οποία κατέχουν. Δυστυχώς δε αυτές οι πρακτικές δεν αφορούσαν μόνο τα ΣΠΙ αλλά και πρακτικές στο επίπεδο του Συνεργατισμού στη μετά το 2013 περίοδο».

Οι ποινικές έρευνες

Στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, κλήθηκαν επίσης για να παραστούν ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη και ο αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου με σκοπό να ενημερώσουν τη Βουλή για τα αποτελέσματα των ποινικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις ατασθαλίες σε Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Συγκεκριμένα, θα κληθούν να πληροφορήσουν τους βουλευτές για το τι έπραξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες που προΐστανται σχεδόν δυο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής όσον αφορά την ποινική πτυχή του σκανδάλου. Δηλαδή, πόσες υποθέσεις διερευνώνται, πόσες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ποιες από αυτές τελεσιδίκησαν και ποιο είναι το αποτέλεσμά τους.

Διαγραφές δανείων

Στη συνεδρία της Πέμπτης θα παρευρίσκεται και ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμος να διαβιβάσει στη Βουλή το δικό του πόρισμα αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια αιρετών και κρατικών αξιωματούχων που διατηρούσαν στον Συνεργατισμό. Σημειώνεται ότι στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που αγγίζουν τα €10 εκατ.

 

Συνεργατισμός: Βουλευτής με ΜΕΔ 3,07 εκατ. – Το πάρτι των ΠΕΠ κρά τησε ως το 2017

Συνεργατισμός: Στον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής

Το πρώτο μνημόσυνο του Συνεργατισμού

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.