Φόρμα αναζήτησης

Η βία δεν σηκώνει «περίμενε» – Εύηχες δράσεις στα χαρτιά

Η ραχοκοκαλιά της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που κύρωσε η χώρα μας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ήτοι το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο κυρίως, την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Χωρίς να υπάρχει διάθεση, όπως προκύπτει από το υπουργείο να ασκήσει πίεση για τάχιστη ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή και ειδικότερα στον βουλευτή της Αλληλεγγύης Μ. Γιωργάλλα που υπέβαλε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το θέμα, εκκρεμεί και η δημιουργία ενιαίου αρχείου στατιστικών στοιχείων για όλες τις μορφές βίας εναντίον των γυναικών, που έχει περιληφθεί ανάμεσα στις δράσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023. Δράση που έχει επίσης περιληφθεί στο προαναφερθέν νομοσχέδιο και πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Συντονιστικό Φορέα που θα αναλάβει, βάσει προνοιών του, την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των υπουργείων που χειρίζονται θέματα βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας (Δικαιοσύνης και Εργασίας), καθώς επίσης και της Νομικής Υπηρεσίας, τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια που ανέλαβε ήδη να ετοιμάσει την πρόταση και για το πολλά υποσχόμενο Σπίτι της Γυναίκας, μιας διατμηματικής δομής για την ασφάλεια των θυμάτων βίας.

Η σημασία του αρχείου
Η δημιουργία ενός κεντρικού αρχείου στατιστικών δεδομένων που εκκρεμεί αδικαιολόγητα, αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη ότι θα αποδώσει την πραγματική εικόνα για την έκταση και τη συχνότητα του φαινομένου και θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πιο στοχευμένων και κατ’ επέκταση πιο αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων θα:
-βοηθήσει στον εντοπισμό γεωγραφικών περιοχών με υψηλά ποσοστά βίας, καθώς και ομάδων υψηλού κινδύνου/ευάλωτων ομάδων,
-συμβάλει στην αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών μέτρων και νομοθεσιών για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία,
-οδηγήσει στον σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης της βίας, καθώς και προστασίας και στήριξης των θυμάτων βίας,
-συμβάλει στην αξιολόγηση και βελτίωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης/ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον χειρισμό υποθέσεων βίας.

Το Γραφείο
Ο κ. Σαββίδης υπενθυμίζει πως στην Αστυνομία, από το 2002 που συστάθηκε το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, δημιουργήθηκε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής περιστατικών βίας στην οικογένεια που καταγγέλθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς και ΤΑΕ, σε παγκύπρια βάση. Σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχηγού Αστυνομίας, το Γραφείο ενημερώνεται για καταγγελίες/υποθέσεις/παράπονα βίας στην οικογένεια που γίνονται σε αστυνομικούς σταθμούς ή ΤΑΕ, μέσω ειδικού εντύπου, βάσει του οποίου τα εν λόγω περιστατικά καταγράφονται σε ειδικό αρχείο που τηρείται από το Γραφείο.
Στη βάση των πιο πάνω δέον να σημειωθεί πως στο πόρισμα της επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού καταλογίζονται ευθύνες στο εν λόγω Γραφείο καθώς αν και είχε ενώπιόν του τέσσερις καταχωρίσεις περιστατικών βίας, και πρόσβαση και σε κάθε αναφορά βίας που αφορούσε τη μητέρα και, ως εκ τούτου, μπορούσε να διαπιστώσει με το πάτημα του δελτίου ταυτότητάς της κατά πόσον στην περίπτωση αυτή προέκυπτε ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενης βίας, δεν το έπραξε. Συνεπώς ένα είναι να διατηρείται ειδικό αρχείο, όπως σημειώνει ο υπουργός, και άλλο να αξιοποιείται. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι προχθές ανακοινώθηκε πως η Κυριακή Λαμπριανίδου (Αστυνόμος Β’) μετατίθεται στο πιο πάνω Γραφείο αντικαθιστώντας τον μέχρι πρότινος υπεύθυνό του Κώστα Βέη (Αστυνόμος Β’) που μετατέθηκε στο Γραφείο Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος του Αρχηγείου.

Ενημέρωση εισαγγελέα
Ο κ. Σαββίδης ενημερώνει περαιτέρω τη Βουλή πως σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχηγού Αστυνομίας για καταγγελίες/υποθέσεις/περιστατικά βίας στην οικογένεια, η Αστυνομία ενημερώνει τον γενικό εισαγγελέα. Τούτο γίνεται γραπτώς με επιστολή που διαβιβάζεται από το Γραφείο Χειρισμού Βίας, στην οποία καταγράφονται σε πίνακες ανά αστυνομική διεύθυνση, βασικά στοιχεία του κάθε περιστατικού, τα οποία αποστέλλονται στο Γραφείο από τους αστυνομικούς αταθμούς/ΤΑΕ. Σύμφωνα και πάλι με οδηγίες του αρχηγού Αστυνομίας, οι ΥΚΕ ενημερώνονται για περιστατικά βίας στην οικογένεια, γραπτώς, με επιστολή παρόμοια με αυτή που διαβιβάζεται στον γενικό εισαγγελέα. «Σε περιπτώσεις όμως που συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. ανάγκη φιλοξενίας θυμάτων ή απομάκρυνσης παιδιών), η ενημέρωση γίνεται τηλεφωνικά και άμεσα» εξηγεί ο κ. Σαββίδης ο οποίος εν συνεχεία αναφέρει λεπτομερώς τις ενέργειες που έχουν γίνει για παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε μέλη της Αστυνομίας και Παρατηρητές της Γειτονιάς σχετικά με τον εντοπισμό και την παραπομπή περιστατικών βίας. Σημειώνεται πως τα θέματα αυτά έχουν ενταχθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Αστυνομικής Ακαδημίας, τόσο στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης δοκίμων αστυνομικών, όσο και σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε λοχίες, αστυνομικούς ανακριτές, μέλη της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, κ.ά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.