Φόρμα αναζήτησης

Η Τουρκία κλέβει και τους Τουρκοκύπριους

Η Τουρκία δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ΑΟΖ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, αντίθετα μειώνει κατά περίπου 70% την ΑΟΖ που αναλογεί βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή μεταξύ άλλων και στους Τουρκοκύπριους.
Σε συνέντευξή του στην ελλαδική εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρεται στον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι με τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ προστατεύει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και δηλώνει ότι «αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται αυτόματα από τις ίδιες τις παράνομες διεκδικήσεις της γείτονος χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι δυνατόν να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας όταν η Τουρκία, σύμφωνα με τη δική της αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, αφήνει την Κύπρο με μόλις το 31% της υφιστάμενης ΑΟΖ της;» Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης υπογραμμίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι οι νόμιμοι πολίτες της θα επωφεληθούν από τον υποθαλάσσιο πλούτο στην ΑΟΖ, προχώρησε στη θέσπιση της νομοθεσίας για το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, η οποία προβλέπει ότι τα έσοδα από τις σχετικές δραστηριότητες θα επενδύονται προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, και δη των μελλοντικών γενεών. Τονίζει, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επανειλημμένα καλέσει την τουρκική κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση για οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ακόμα ότι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, με την έγκριση της αδειοδότησης της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας των Total και Eni στο ερευνητικό τεμάχιο 7, αλλά και της εισόδου της Total σε όλα τα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ που διαχειρίζεται η Eni, αποδεικνύουν έμπρακτα πως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό, παρά τις όποιες τουρκικές απειλές και παραβιάσεις.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «ουδέποτε υπήρξε διασύνδεση του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού». Εξήγησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαράσσει και υλοποιεί την ενεργειακή της στρατηγική όπως όλα τα δημοκρατικά και σύγχρονα κράτη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Διάδρομος Α. Μεσογείου

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τα Νέα», και ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις για εννέα γεωτρήσεις μέχρι το 2020 (σ.σ. για την ακρίβεια μέχρι το 2021) στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις συζητήσεις για ενδεχόμενη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι σκοπός του προγράμματος είναι οι νέες ανακαλύψεις να εμπλουτίσουν τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένου ενός τερματικού υγροποίησης στο Ενεργειακό Κέντρο στην περιοχή Βασιλικού.

«Με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος, ως παραγωγός και διαμετακομιστής πλέον φυσικού αερίου, θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που οι εταίροι στην περιοχή μας οραματιζόμαστε από κοινού, του Διάδρομου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ο διάδρομος αυτός θα περιλαμβάνει εναλλακτικές πηγές και διαδρομές και θα ενισχύει, όχι μόνο τη δική μας ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και της ΕΕ γενικότερα, όπου και θα καταλήγει η μεγάλη πλειοψηφία των εξαγωγών αερίου της περιοχής», καταλήγει ο κ. Λακκοτρύπης.