Φόρμα αναζήτησης

Η Ρέα, οι μπίζνες και το σφαγείο της Κοφίνου – Το χρονικό ενός συγκαλυφθέντος σκανδάλουΓράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφερόντων για τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου, εξαιτίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του συζύγου και των παιδιών της, στους οποίους ανήκει και το σφαγείο Cypra. Πριν πέντε χρόνια ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, κατήγγειλε δημόσια την κ. Γεωργίου για σύγκρουση συμφερόντων, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για διαπλοκή και ζήτησε την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα. Ωστόσο, καμία παρέμβαση δεν έγινε από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας αλλά ούτε και τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να διαταχθεί έρευνα. Κατά την επίμαχη περίοδο, βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για να κρατηθεί στη ζωή το κυβερνητικό σφαγείο της Κοφίνου, με λειτουργούς του Γενικού Λογιστηρίου να συμμετέχουν στις συσκέψεις των κυβερνητικών υπηρεσιών, την ίδια ώρα, που ο σύζυγος της προϊσταμένης τους και ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra Γιώργος Γεωργίου, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κλείσει το σφαγείο της Κοφίνου για ίδιον όφελος. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου βρέθηκαν στην κατοχή του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra υπηρεσιακές εκθέσεις και έγγραφα του κράτους που αφορούσαν το κυβερνητικό σφαγείο της Κοφίνου, τα οποία, μάλιστα χρησιμοποίησε στη συνέχεια στα δικαστήρια εναντίον της Δημοκρατίας αλλά και στην καταγγελία του που υπέβαλε εναντίον της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2011. Οι υποψίες για διαρροή εγγράφων προς τον ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra στράφηκαν όπως ήταν αναμενόμενο προς τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, διότι, απλά δεν ερευνήθηκαν. Δεν επιχειρήθηκε να εντοπιστεί η πηγή των διαρροών, που θα μπορούσε να προερχόταν και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο σύζυγος, λοιπόν, της γενικής λογίστριας και ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra Γιώργος Γεωργίου, πρώτα εμπόδισε την κρατική ενίσχυση του σφαγείου της Κοφίνου, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ που θα το κρατούσε σε λειτουργία, καταγγέλλοντας την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κομισιόν και ύστερα, αποτέλεσε τροχοπέδη για την ενοικίαση του σφαγείου της Κοφίνου σε ιδιώτες με την εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος. Έτσι ο στόχος επιτεύχθηκε. Το σφαγείο της Κοφίνου έκλεισε διά παντός, με αποτέλεσμα να απορροφήσει σχεδόν όλο τον κύκλο εργασιών του το σφαγείο Cypra της οικογένειας της γενικής λογίστριας, η οποία, επέλεξε για άλλη μια φορά τη σιωπή όταν της ασκείτο κριτική για την καταγγελία στην Κομισιόν που προέβη ο σύζυγός της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα το σφαγείο Cypra εξυπηρετεί σχεδόν το 80% της αγοράς και παράλληλα, διαθέτει το μονοπώλιο στη σφαγή βοοειδών. Επί τούτου, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού που ουδείς γνωρίζει, όμως, πότε θα ολοκληρωθεί.

 

Το λουκέτο από τον ανταγωνιστή

 

Το κυβερνητικό σφαγείο της Κοφίνου έβαλε λουκέτο το 2013 όταν η Κομισιόν, μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, απαγόρευσε την κρατική ενίσχυση, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Για τις προσπάθειες που καταβάλλονταν να κλείσει το σφαγείο ενημέρωσε, τον Μάρτιο του 2012, το προσωπικό, τις συντεχνίες ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και τη διεύθυνση του σφαγείου, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Όπως τους πληροφόρησε, η όλη διαδικασία σε ό,τι αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης του σφαγείου βρίσκεται στο στάδιο όπου η Κομισιόν υποβάλλει ερωτήσεις που έχουν να κάνουν, κυρίως, με θέματα κρατικών ενισχύσεων και οι οποίες προκύπτουν μετά από καταγγελίες ιδιωτικής εταιρείας, εννοώντας, το σφαγείο Cypra. Επεσήμανε, παράλληλα, πως παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση του σχεδίου, γίνονται ενέργειες έτσι ώστε να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του σφαγείου αλλά και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο, οι καταγγελίες στις οποίες προέβη το σφαγείο Cypra στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση του σφαγείου της Κοφίνου αποδείχθηκαν καταλυτικής σημασίας και οδήγησαν το κρατικό σφαγείο στο κλείσιμο, αφήνοντας πίσω του συσσωρευμένες οφειλές 40 εκατ. ευρώ περίπου. Στη συνέχεια, επί Υπουργίας Σωκράτη Χάσικου αποφασίστηκε η εκμίσθωση του σφαγείου σε ιδιώτη προς αξιοποίηση του εξοπλισμού και των κτηριακών εγκαταστάσεών του. Εξέλιξη, η οποία θα απέφερε έσοδα στο κράτος. Το 2015 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για εκμίσθωση των χώρων του κρατικού σφαγείου της Κοφίνου σε ιδιώτη. Για τον εν λόγω διαγωνισμό, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η μακρόχρονη ενοικίαση της ακίνητης ιδιοκτησίας του σφαγείου Κοφίνου είναι συμβατή με τη διάλυσή του» όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα στις 26 Μαρτίου 2014. Εξέφρασε, επίσης, «σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η μακρόχρονη ενοικίαση της ακίνητης ιδιοκτησίας του σφαγείου της Κοφίνου είναι συμβατή με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2015, αφού σε αυτή την περίπτωση, ούτε θα έχουν ανακτηθεί οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ούτε και θα έχει εκκαθαριστεί το σφαγείο της Κοφίνου». Παράλληλα, ο βασικός ανταγωνιστής του κρατικού σφαγείου, ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra, προχώρησε σε διάφορες ενέργειες προκειμένου να εμποδίσει την εκμίσθωση του χώρου του κυβερνητικού σφαγείου σε ιδιώτη, εξασφαλίζοντας επί τούτου και διάταγμα δικαστηρίου που απαγόρευε στο κράτος να προχωρήσει στην επίμαχη εκμίσθωση.

 

Ο Χάσικος κάρφωσε Οδυσσέα

 

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, στις 8 Δεκεμβρίου 2015, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που δόθηκε, τότε, στη δημοσιότητα από το γραφείο του: «Αναρωτιέμαι: Βλέπει μεν (σ.σ. αναφερόμενος στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη) αυτό το περιστατικό. Γιατί, όμως, δεν βλέπει την περίπτωση της γενικής λογίστριας ως προς το θέμα του σφαγείου; Στη μια περίπτωση βλέπει ότι ένας από τους 1.000 υπαλλήλους του Σιακόλα είναι σύζυγος λειτουργού στο Τμήμα Πολεοδομίας. Στην περίπτωση του σφαγείου που εκεί είναι ο σύζυγος της γενικής λογίστριας και ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra, δεν το είδε. Η εταιρεία Cypra ζητά, μέσω δικαστηρίων, να απαγορευτεί στην κυβέρνηση να πουλήσει ή να ενοικιάσει το σφαγείο της Κοφίνου το οποίο, βέβαια, έκλεισε και άφησε ένα τεράστιο χρέος στην κυβέρνηση. Εμείς, κλείνοντάς το καθώς ήταν ασύμφορο, θέλαμε να το πουλήσουμε ή να το ενοικιάσουμε. Άκουσα τον γενικό ελεγκτή να λέει, ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. Εντούτοις, είναι ο γενικός ελεγκτής που έχει τον συντονισμό και τον τελευταίο λόγο. Αυτή η σύζευξη του γενικού ελεγκτή με την ΚΕΑΑ και άλλους θεσμούς που ποδηγετούνται από τον γενικό ελεγκτή προκαλούν αυτά τα φαινόμενα. Δεν έχω πρόβλημα με τον έλεγχο. Να μην προσπαθούν, όμως, να ρίξουν λάσπη στον υπουργό». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «τι γίνεται με το σφαγείο της Κοφίνου;», ο κ. Χάσικος απάντησε επί λέξει: «Πριν λίγες μέρες μου έστειλε επιστολή ο γενικός ελεγκτής και μου λέει «σταμάτα ό,τι κάνεις με το θέμα της ενοικίασης του σφαγείου της Κοφίνου» και αγνοούσε ότι υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που μου επιτρέπει να το ενοικιάσω. Έγινε μετά σύσκεψη στο Γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της γενικής λογίστριας, του γενικού εισαγγελέα και ο ίδιος ο γενικός ελεγκτής αυτοπροσώπως. Εντός ολίγων ωρών μετά, βγήκε άλλο διάταγμα από το δικαστήριο, το οποίο απαγορεύει στο κράτος να ενοικιάσει το σφαγείο της Κοφίνου! Αν είναι δυνατό! Έλεος, πλέον, με αυτή τη διαπλοκή! Ο γενικός ελεγκτής βρήκε (ανακάλυψε) ότι ο σύζυγος της μιας υπαλλήλου που χειρίστηκε θέμα τουρκοκυπριακής περιουσίας είναι ο ένας από τους 1.000 υπαλλήλους της τάδε εταιρείας. Και εδώ, στην υπόθεση του σφαγείου Κοφίνου δεν βρήκε ότι ο ανταγωνιστής του σφαγείου Κοφίνου, ο Cypra, που μας παίρνει στα δικαστήρια, είναι ο σύζυγος της γενικής λογίστριας του κράτους; Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει καν το δικαίωμα η γενική λογίστρια του κράτους να παίρνει πληροφόρηση. Εδώ είναι ο θυμός μου….».

 

Η γενική λογίστρια απλά… εξαιρείται

 

Στις δηλώσεις του κ. Χάσικου και ιδιαίτερα στην αναφορά του, ότι τίθεται θέμα τάξης για την ίδια ως γενική λογίστρια λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτει από το γεγονός ότι ο σύζυγός της είναι ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra, η κ. Ρέα Γεωργίου απάντησε αυθημερόν, με την εξής ανακοίνωση: «Ως γενική λογίστρια της Δημοκρατίας ασκώ τα καθήκοντά μου με γνώμονα, πάντοτε, το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετώ υπεράνω οποιουδήποτε προσωπικού μου συμφέροντος. Βασικές μου αρχές είναι να λειτουργώ στο πλαίσιο της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Εργάζομαι σκληρά, με τιμιότητα και σεμνότητα, σεβόμενη το Σύνταγμα, τους νόμους και τους θεσμούς. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του κ. Χάσικου για οποιανδήποτε ανάμειξή μου με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του συζύγου μου, δηλώνω ανεπιφύλακτα, ότι όταν προκύπτει θέμα για το οποίο σχετίζεται οποιοδήποτε συγγενικό μου πρόσωπο, επιμελώς αποφεύγω την προσωπική μου ανάμειξη και αναθέτω τη διαχείρισή του στους αρμόδιους ανά περίπτωση λειτουργούς. Ο σύζυγός μου προσπαθεί να εργάζεται, έχοντας ως γνώμονα τις ίδιες αρχές της αξιοκρατίας, της τιμιότητας, μακριά από θέματα διαπλοκής ή διαφθοράς. Είναι γεγονός, ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αναγκάζεται τελικά να προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον αποφάσεων κρατικών υπηρεσιών, διεκδικώντας τα νόμιμα δικαιώματά του. Σημειώνεται, ότι όταν περιήλθε στην αντίληψή μου ότι ο υπουργός Εσωτερικών σχολίαζε θέμα του ‘συζύγου της γενικής λογίστριας της Δημοκρατίας’ ως εάν να υπήρχε κάτι μεμπτό, ζήτησα άμεσα συνάντηση μαζί του, χωρίς οποιανδήποτε ανταπόκριση. Το ανησυχητικό είναι ότι η προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών να πλήξει την υπόληψή μου ουδόλως εξυπηρετεί τη διασφάλιση του κράτους δικαίου, την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση, αρχές τις οποίες εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν και προωθούν για όφελος ολόκληρης της χώρας».

 

Οδυσσέας: Γιατί δεν έθεσε θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Χάσικος;

 

Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει τις καταγγελίες Χάσικου ότι δεν ανέδειξε τη σύγκρουση συμφερόντων που προέκυψε, τότε, για τη γενική λογίστρια στην υπόθεση με το σφαγείο της Κοφίνου, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διερωτήθηκε γιατί ο κ. Χάσικος δεν έθεσε θέμα τάξης για την κ. Ρέα Γεωργίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για να διαταχθεί έρευνα. Ανέφερε, επίσης, ότι στις εκθέσεις του για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταγράφεται το γεγονός, ότι ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra συνδέεται με αξιωματούχο του κράτους, και ότι ο ίδιος πριν έναν χρόνο περίπου, όταν ρωτήθηκε από βουλευτή στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, κατονόμασε την κ. Ρέα Γεωργίου. Αλλά, τότε, όπως είπε δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Ούτε λέξη από τη Ρέα για τα του οίκου της!

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.