POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο» ήρθε για να μείνει 

Στις 15 Νοεμβρίου του 2020, επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οπότε πραγματοποιήθηκε το πικ νικ στην κλειστή παραλία του Βαρωσιού, ήταν η μέρα που λήφθηκε η απόφαση για την ίδρυση της «Αμμοχώστου για την Κύπρο». Ο θυμός, η απόγνωση και η απελπισία γέννησε την ιδέα για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας, η οποία αν και δεν ήταν σκοπός να μετεξελιχθεί σε κόμμα, εντούτοις αναγκάστηκε λόγω της νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει σε συνδυασμούς, κινήματα ή πρωτοβουλίες να μπαίνουν στη δεύτερη και τρίτη κατανομή των βουλευτικών εκλογών.
Κόμμα, το οποίο ονομάζεται «πρωτοβουλία» κατά παρόμοιο τρόπο που το κόμμα των Οικολόγων ονομάζεται «κίνημα», το «Αμμόχωστος για την Κύπρο» δεν είναι πείραμα, αλλά ήρθε για να μείνει στην πολιτική σκηνή, δήλωσε στον «Π» ο υποψήφιος στην επαρχία Αμμοχώστου Χριστάκης Νικήτα. «Εδώ θα είμαστε και μετά τις εκλογές για να παλεύουμε γι’ αυτά που πιστεύουμε, με διεκδικήσεις και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες», ανέφερε και επόμενος εκλογικός στόχος μετά τις βουλευτικές, είναι οι δημοτικές.

 

Προμετωπίδα το Κυπριακό

Η πρωτοβουλία ρίχνεται στη μάχη με προμετωπίδα το Κυπριακό και κυρίαρχο συναίσθημα την έντονη απογοήτευση, εκπέμποντας ταυτόχρονα σήμα κινδύνου για τα μεγάλα αδιέξοδα που θα προκύψουν σε περίπτωση νέας αποτυχίας στις προσπάθειες που θα καταβληθούν.
Χωρίς να παραγνωρίζει τις ευθύνες της Τουρκίας, καταλογίζει ατολμία στη δική μας πλευρά, θεωρώντας ότι υπήρξαν ευκαιρίες που δεν αρπάξαμε τόσο για συνολική επίλυση του Κυπριακού, όσο και για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Είναι προφανές ότι η «Αμμόχωστος για την Κύπρο» επιθυμεί την ενδυνάμωσή της, ώστε να καταστεί μοχλός πίεσης προς την Κυβέρνηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο στόχος για παρουσία τους στη νέα βουλή είναι όπως θεωρούν εφικτός, αλλά και σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν, η πρωτοβουλία θα βρίσκεται στις επάλξεις και θα συνεχίζει να παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα με διεκδικήσεις.

Όχημα η Αμμόχωστος

Η Αμμόχωστος δεν αποτελεί τον στόχο, ή τον μοναδικό στόχο, σύμφωνα με τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας. Θεωρούν όμως ότι η Αμμόχωστος είναι το όχημα που θα οδηγήσει προς τη συνολική, μόνιμη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου. Γι’ αυτό και η υλοποίηση της τουρκικής απειλής για διάνοιξη μέρους της κλειστής πόλης κτύπησε καμπανάκια, θεωρώντας πως παρομοίως θα υλοποιηθεί και η απειλή του εποικισμού των Βαρωσίων σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι προσπάθειες που ξεκινούν από τη Γενεύη και την άτυπη πενταμερή.
Αναμένουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευτεί με θετικότητα ως προς τον στόχο της λύσης, αποδεχόμενος την πολιτική ισότητα και καταβάλλοντας κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για κάμψη της αδιάλλακτης εδώ και καιρό στάσης της άλλης πλευράς που επιμένει να κάνει λόγο για λύση δύο κρατών.

 

Η επόμενη μέρα

Στην ερώτηση τι διαφορετικό προτείνει στο Κυπριακό η πρωτοβουλία από άλλα κόμματα που κατέρχονται στις εκλογές στηρίζοντας τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, η απάντηση των ιδρυτικών μελών της είναι η ενημέρωση και εμβάθυνση στις παραμέτρους του Κυπριακού και κυρίως η επεξήγηση του τι σημαίνει στην καθημερινή ζωή λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ.
Οι απόψεις της «Αμμόχωστος για την Κύπρο» σε σχέση με την Κύπρο της επόμενης μέρας της λύσης του Κυπριακού είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας www.famagustaforcyprus.org και δίνουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων όπως μεταξύ άλλων, «γιατί δεν αλλάζει η καθημερινότητα;», «ποιος θα διαφεντεύει τη ζωή μου;», «πώς θα λειτουργεί η οικονομία;», «θα υπάρχει ασφάλεια;», ενώ απαντάται και το ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί λύση.

 

Έχει ρόλο η Βουλή

Στην επισήμανση που δέχονται συχνά οι υποψήφιοι της πρωτοβουλίας ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από τη Βουλή, η απάντηση τους είναι ότι η βουλή είναι η αρχή. Έπεται συνέχεια για την «Αμμόχωστο για την Κύπρο», αλλά και πως το Κοινοβούλιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός σωστού πλαισίου μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων το οποίο να ανοίγει το δρόμο προς τη λύση και την επανένωση. Η βουλή άλλωστε, νομοθετεί σε θέματα παιδείας,  περιβάλλοντος και άλλα τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν τις πολιτικές, τις νοοτροπίες και τους ανθρώπους της επανενωμένης Κύπρου, καλλιεργώντας ταυτόχρονα και την απαραίτητη κουλτούρα λύσης.

Διαφθορά και μη λύση

Η διαφθορά είναι ένα εκ των θεμάτων που επίσης απασχολεί έντονα την πρωτοβουλία, την οποία μάλιστα συνδέουν με τις αποτυχίες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.
Στο παρά πέντε «πάντα έμπαιναν άλλα συμφέροντα μπροστά από τη λύση του Κυπριακού. Τι νομίζετε; Η διαφθορά είναι άσχετη με τη μη λύση;» δήλωσε η υποψήφια στην επαρχία Λευκωσίας Άννα Μαραγκού σε πρόσφατη συνέντευξή της στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6.
Εξάλλου στις προγραμματικές  θέσεις στο κεφάλαιο «Διαφάνεια, πάταξη της διαφθοράς» αναφέρεται: «Το κομματικό σύστημα εξ ονόματος ενός αντικατοχικού αγώνα, γίνεται προαγωγός του στάτους κβο το οποίο μετατρέπει σε εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του».
Έμφαση δίδεται από την πρωτοβουλία και σε θέματα που απασχολούν τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην άνιση κατανομή των βαρών της τουρκικής εισβολής και κατοχής. «Δεν γίνεται ο μισός τόπος να φτιάχνει πύργους και τον άλλο μισό να τον τρέχουν στα δικαστήρια με κίνδυνο να χάσει το σπίτι του» είπε η κ. Μαραγκού.

 

Μανιφέστο από τους νέους

Μπορεί τα ιδρυτικά μέλη να είναι όπως είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου η Άννα Μαραγκού στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6 «σε ηλικία προτεραιότητας εμβολιασμού για κορωνοϊό», ωστόσο νέοι άνθρωποι που ζουν τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό ήταν εκείνοι που τους παρακίνησαν να ιδρυθεί η πρωτοβουλία και οι οποίοι συνέταξαν το μανιφέστο και τις προγραμματικές θέσεις.
«Δεν είμαστε οι πολιτικοί όπως συνηθίσαμε τόσα χρόνια στη χώρα μας τους πολιτικούς. Είμαστε όμως όλοι ενεργοί πολίτες με μεγάλες ανησυχίες που αποφασίσαμε να σηκωθούμε από την καρέκλα και να δώσουμε τη μάχη στην αρένα» είπε η κ. Μαραγκού.

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι

Η «Αμμόχωστος για την Κύπρο έχει 19  υποψήφιους σε Λευκωσία, Αμμόχωστο, Κερύνεια, Λάρνακα και Λεμεσό, με την πλειοψηφία τους να κατέρχονται στην Αμμόχωστο.
Πρόκειται για τους: Χριστάκη Νικήτα, Άννα Μαραγκού, Κατερίνα Κονή, Χριστόφορο Τριανταφύλλου, Μαρία Φιλίππου, Ιωαννίδη Χρίστος, Βάσο Οικονόμου, Μιχαλη Κίττο, Άλκη Σαρρή, Σώτο Σύζινo, Στέλιο Στυλιανού, Ξένια Παππά, Έρμα Μαρνέρου, Κρίστη Σεργίδη, Σίλια Ποτούδη Μάκφερσον, Γιώργο Σταυρή, Τόνια Παγιάτα, Κλαίρη Χατζηκακού, Αιμιλία Μαστρή Χριστοφορίδου.

 

Η ώρα της Πενταμερούς: Σε θέσεις μάχης οι πλευρές ενόψει 5+1

 

Δρ Νίκος Μούδουρος: Οι Τουρκοκύπριοι στέλνουν ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν – Ποιος ο φόβος τους

 

«Ρίξτε το τείχος της ντροπής» φώναξαν Ε/κ-Τ/κ: Έρχεται μαζική διαδήλωση στις 24 Απριλίου σε ελεύθερη/κατεχόμενη Λευκωσία (βίντεο, φώτος)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.