POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η πρώτη ομιλία της Αννίτας Δημητρίου ως πρόεδρος της Βουλής: «Κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να διστάζει να ονειρευτεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» 

Η πρώτη ομιλία της Αννίτας Δημητρίου ως πρόεδρος της Βουλής:

Νιώθω ευγνώμων και τιμή.
Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν πέρασε καν από το μυαλό μου ούτε ως ιδέα μια τέτοια πιθανότητα/δυνατότητα αλλά πάντοτε πίστευα ότι έφτασε ο καιρός να υπάρξουν οι ευκαιρίες και να δοθούν οι επιλογές για να στρώσουμε όλοι μαζί τον δρόμο της δικαιοσύνης, της ισότητας, της συναίνεσης.
Σκέφτομαι αυτή την στιγμή όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για να βελτιωθεί ο θεσμός που υπηρετούμε, σκέφτομαι έντονα την απαξίωση που υπάρχει έναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς και πως θα σμικρύνουμε αυτό το χάσμα, σκέφτομαι την μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως οι εκλεγμένοι αντιπροσώπου του κυπριακού λαού να λειτουργήσουμε με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και συνεργασίες οικοδομώντας την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο που μας αξίζει.
Σκέφτομαι επίσης έντονα ότι τώρα περισσότερο από ποτέ καθίσταται απαραίτητη η ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας, των θεσμών, του δικού μας θεσμού μέσα και από ίδια την στάση ζωής μας και όταν λέω στάση ζωής εννοώ και τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας. Άλλωστε δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία ποτέ δεν υπήρξε και δεν είναι δεδομένη και μέσα από τέτοιες ανάλογες τιμές ή επιλογές όπως είναι η προεδρία της Βουλής χρειάζεται να αντιληφθούμε τους κινδύνους που εκκρεμούν εάν δεν υπηρετήσουμε τον θεσμό όπως πρέπει, όπως αναμένουν από εμάς οι πολίτες και να αλλάξουμε εικόνες και παραστάσεις που πλήγωσαν και απογοήτευσαν.
Ας έχουμε υπόψη μας ότι η δημοκρατία είναι πράξη. Δεν είναι εγγυημένη και πρέπει να έχουμε τη θέληση να την προστατεύσουμε. Θέλει θυσίες, πράξεις’ (Καμάλα Χάρις). Μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αξίζει με τους πολίτες συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια.
Κύριες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Αναλαμβάνω το λειτούργημα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας με βαθιά αίσθηση ευθύνης. Της ευθύνης που αναλογεί στους αντιπροσώπους των πολιτών οι οποίοι έχουν επιλεχθεί μέσα από μια ιδιόμορφη και δύσκολη εκλογική διαδικασία μετά από μια πρωτόγνωρη πανδημία και οι οποίοι καλούνται τώρα περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε να αποκαταστήσουν την χαμένη τους αξιοπιστία.
Έχω πλήρη επίγνωση του βάρους των ευθυνών που αναλαμβάνω. Ευθύνες που είμαι έτοιμη με τη συνεργασία και βοήθεια όλων των βουλευτών και βουλευτριών να εκπληρώσω στο ακέραιο.
Θα μου επιτρέψετε όμως πρώτα να ευχαριστήσω τον Δημοκρατικό Συναγερμό, την δεύτερη μου οικογένεια, που αναγνώρισε σε μια νέα πολιτικό την προοπτική και τον συμβολισμό που αρμόζει στα σύγχρονα δεδομένα της εποχής μας, μιας προοπτικής που πιστεύω έντονα ότι δεν μπορεί να μην την λαμβάνουμε πλέον υπόψη αλλά επιβάλλεται να την προσμετράμε σε κάθε βήμα και απόφαση, να κατανοούμε το ευρύτερο όφελος της διάστασης και προοπτικής που ανοίγεται πλέον διάπλατα μπροστά μας.
Είναι η προοπτική που δεν υπήρχε προηγουμένως και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ναι ποτέ γυναίκα δεν επιλέχθηκε ή διεκδίκησε το αξίωμα της προεδρίας της Βουλής. Είναι επίσης η προοπτική για ένα ξεκάθαρο μήνυμα καθαρής ενότητας σε μια αμφίρροπη σύγχρονη πραγματικότητα που στέλνει προς τα έξω η Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα, από όλες τις βουλεύτριες και όλους τους βουλευτές.
Ευχαριστώ πραγματικά μέσα από την καρδιά μου όλες και όλους που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο μου και με την ψήφο τους με εξέλεξαν ως την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά ευχαριστώ επίσης εκείνους που δεν έδωσαν θετική ψήφο και τους διαβεβαιώ ότι μαζί θα πορευτούμε για μια επιτυχή και καρποφόρα κοινοβουλευτική θητεία.
Μια δύσκολη κοινοβουλευτική θητεία με σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις να εκκρεμούν, με την ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Βουλής επιβλητέα όσο ποτέ, με ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες ως θεσμός και να ανοίξουμε τις πόρτες επικοινωνίας από και προς τους πολίτες.
Δεν επιλέγω ποτέ να είμαι αφοριστική. Έγινε έργο στην Βουλή, βελτιώθηκαν πολλά πράγματα αλλά απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα και μπορούμε με συναίνεση και συνεργασίες να τα καταφέρουμε και πιστέψετε με έχουμε όλοι να κερδίσουμε από αυτό: δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, σοσιαλιστές, οικολόγοι. Χρειάζεται να μάθουμε από τα λάθη μας και να είμαστε περισσότεροι παραγωγικοί παρά αντιδραστικοί. Έτσι μόνο θα κερδίσουμε την χαμένη αξιοπιστία και αξιοπρέπεια μας.
Αγαπητοί μου συνάδελφοι,
Σε μια περίοδο ομολογουμένως δύσκολη για όλους μας, επιβάλλεται η συνεννόηση ιδιαίτερα σ’ένα περιβάλλον που έχει εγκολπωθεί περισσότερο από αρνητισμό και ένταση. Η Κύπρος μας καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις, να αντικρούσει νέους κινδύνους και να προστατεύσει το μέλλον της με στοχοπροσήλωση σε μια ειρηνική και ευημερούσα κοινή πατρίδα και ευχόμαστε όχι μόνο να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά να έχουν θετική έκβαση και να απαλλαχθούμε από την κατοχή που μαστίζει την πατρίδα μας εδώ και μισό αιώνα.
Με κοινές αξίες και ιδανικά αδιαπράγματευτα ενωμένοι και δημιουργικοί να κερδίσουμε το στοίχημα του ευρωπαϊκού οράματος και να αντικρούσουμε αμφισβήτηση και σκοταδισμό με διαφάνεια, σύνεση και αποφασιστικότητα.
Να αφουγκραστούμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες και να φροντίσουμε να τηρηθούν και να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες με τρόπο αποδοτικό και ωφέλιμο για τον κάθε πολίτη του κράτους.
Να αρθούν διακρίσεις και περιορισμοί και να δοθούν ίσες ευκαιρίες για όλους, ότι και να πιστεύουν, όπου και να ανήκουν.
Εύχομαι και ελπίζω η εκλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας στο ανώτατο αυτό αξίωμα να είναι η απαρχή να σπάσουν οι γυάλινες οροφές, να δοθούν ευκαιρίες, να υπάρξουν πρωτοβουλίες και δομές απαραίτητες για να αντιληφθούμε όλοι τα οφέλη που αποκομίζονται όταν ο κάθε άνθρωπος διακρίνεται με την αξία του, χωρίς να ακυρώνεται ή να κρατιέται πίσω για την επιλογή ή το φύλο του.
Ας μεταφερθεί λοιπόν σήμερα το μήνυμα από την Βουλή των Αντιπροσώπων κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να διστάζει να ονειρευτεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να τον κάνει καλύτερο» και είμαι σίγουρη αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε όλες και όλοι μαζί, για εμας, τα παιδιά μας, την Κύπρο μας.

Προεδρία Βουλής: Από τον Άντρο στην Αννίτα μέσω Νικόλα – Όλο το παρασκήνιο

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διαβάστε την πρόταση Καρογιάν που θα έβγαζε πρόεδρο της Βουλής τον Άντρο Κυπριανού

 

Από το ΝΑΙ του ΑΚΕΛ στον Καρογιάν… στην εκλογή της Αννίτας – Πνέει τα μένεα ο Νικόλας

Για πρώτη φορά γυναίκα στην προεδρία της Βουλής – Εξελέγη η βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, με 25 ψήφους

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.