POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Angie του Al Jazeera περιγράφει πως μπήκε στο σπίτι του ΤζιοβάνηΗ υπό κάλυψη δημοσιογράφος του Al Jazeera μας συστήνεται μέσα από ένα άρθρο που δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα του δικτύου όπου εξηγεί πως κατάφερε να εκθέσει υψηλόβαθμους Κύπριους πολιτικούς που ήθελαν να πουλήσουν όπως λέει κυπριακό διαβατήριο.

«Γεια σας είμαι η Angie (Άντζι). Είμαι επιχειρηματίας, προσωπικός βοηθός, κληρονόμος εκατομυριούχων, κορίτσι για πάρτι και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Στην πραγματικότητα, είμαι υπό κάλυψη δημοσιογράφος», αναφέρει.

Αρχίζοντας την εξιστόρηση των γεγονότων η Άντζι πάει ένα χρόνο πίσω και περιγράφει τη στιγμή που γευμάτιζε σε ένα παραλιακό εστιατόριο στην Αγία Νάπα με το δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζιη τον οποίο κατέγραφε με κρυφή κάμερα.

Σε ρόλο μεσάζοντα κάποιου ενδιαφερομένου επενδυτή με άγνωστο όνομα η Άντζι αποσπά πληροφορίες από το δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζιη. Σύμφωνα με την εξιστόρηση της ο κ. Πιττάτζιης λέει στην ίδια ότι «την επόμενη φορά που θα έρθουμε να πάμε βόλτα με μια βάρκα, θα είναι πολύ ωραία».

Περιγράφει τον Ανδρέα Πιττάτζιη ως ένα γόνο οικογένειας δικηγόρων που αναλαμβάνει υποθέσεις υψηλού κύρους. Η Άντζι περιγράφει το προφίλ του φανταστικού τους πελάτη έτσι όπως τον έχουν παρουσιάσει στον Ανδρέα Πιττάτζιη. «Ένας εξαιρετικά πλούσιος Κινέζος επιχειρηματίας που είχε διαφύγει από την Κίνα διότι κατηγορήθηκε για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και καταδικάστηκε ερήμην του με επταετή ποινή φυλάκισης. Και τώρα ήθελε να αγοράσει κυπριακό διαβατήριο. Μας είπαν ότι ο Ανδρέας ήταν ο άνθρωπος που θα μας βοηθήσει, παρόλο που το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα αποκλείει τους καταδικασθέντες εγκληματίες».

Η Άντζι αναφέρει τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ τους και παραθέτει λόγια του δικηγόρου. Σύμφωνα με την ίδια ο Ανδρέας Πιττάτζιης τους είπε ότι «Καμία υπόθεση διαβατηρίου δεν είναι καθαρή, πεντακάθαρη. Όλοι έχουν τα προβλήματά τους, γι’ αυτό θέλουν διαβατήριο. Όλοι έχουν προβλήματα, όλοι».

Περιγράφει μάλιστα τον κ. Πιττάτζιη ως ένα συναρπαστικό αφηγητή που έχει μεγάλο ταλέντο στην αφήγηση και τη δραματοποίηση που τους εξιστορεί διάφορες δύσκολες υποθέσεις αίτησης διαβατηρίου και πώς είχε καταφέρει να δουλεύει το σύστημα κάθε φορά.

Η επιχείρηση πώλησης… διαβατηρίων

Στη συνέχεια αναφέρεται στο ζεύγος των Βρετανών μεσιτών που διατηρούν γραφείο στην Κύπρο και βοηθούν όπως λέει τους επενδυτές ακινήτων να αποκτήσουν ευρωπαϊκά διαβατήρια μέσω του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, εξηγώντας σε λίγες γραμμές το κόστος της αγοράς κυπριακού διαβατηρίου. «Αυτά τα ‘χρυσά διαβατήρια’», όπως λέει, «επιτρέπουν σε αλλοδαπούς που επενδύουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια να αποκτήσουν διαβατήριο και το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει φέρει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κύπρο από το 2013, και τα περισσότερα έχουν διατεθεί στον τομέα των ακινήτων».

Το ζεύγος των Βρετανών μεσιτών είπαν στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera ότι σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα το κόστος απόκτησης διαβατηρίου αυξάνεται. «Αυτό που θα κάνουμε», τους ενημερώνει Tony Kay «είναι να ανακαλύψουμε σε ποιον πρέπει να μιλήσουμε και σε ποιον πρέπει να πληρώσουμε, ποιες επενδύσεις πρέπει να γίνουν».

«Για να τους δώσουμε κίνητρα», αναφέρει η Άντζι, «εξηγήσαμε ότι υπήρχαν πολλοί περισσότεροι πελάτες στην Ασία που θα μπορούσαν επίσης να ενδιαφέρονται αν αυτή η υπόθεση πάει καλά. Εάν είχαμε άλλους πιθανούς υποψηφίους, ο Ανδρέας πίστευε ότι ήταν καλύτερο να χτυπήσουμε γρήγορα. Ήταν τον Οκτώβριο του 2019 και το παράθυρο της ευκαιρίας έκλεινε».

Όπως η ίδια αναφέρει ο κ. Πιττάτζιης τους ενημέρωσε ότι «Το πρόγραμμα διαβατηρίων άλλαξε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους… και σκέφτονται να το αλλάξουν ξανά, να το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο. Γι’ αυτό λέω αν έχετε άτομα που χρειάζονται διαβατήριο ακόμη και τώρα, μην περιμένετε».

«Επειδή πιστεύουν», τους είπε, «ότι πουλάμε διαβατήρια, δέχεται επίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται επίθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δέχεται επίθεση από τις αρχές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτή είναι η Επιστολή Πιττάτζιη στην ΜΟΚΑΣ

«Φυσικά. Αυτή είναι η Κύπρος »

Η Άντζι περιγράφει και τη στιγμή όπου επιχειρεί να θέσει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα στον Ανδρέα Πιττάτζιη γνωρίζοντας ότι η μπαταρία της κρυφής κάμερας τελειώνει.

«Προσπάθησα», όπως λέει, «να φαίνομαι χαλαρή, αλλά ανησυχούσα ότι ίσως να προωθήσω την τύχη μας πολύ μακριά. Αναρωτήθηκα αν πρέπει να περιμένω να το ρωτήσω άλλη μέρα, όταν θα μπορούσα να είμαι σίγουρος ότι έχω αρκετή μπαταρία για να καταλάβω την απάντηση. Αλλά είχαμε ένα χαλαρωτικό απόγευμα και ο Αντρέας είχε μια κουραστική διάθεση. Ίσως να μην υπάρχει καλύτερη στιγμή. Έτσι το ρώτησα: Μπορεί ο πελάτης μου να αλλάξει το όνομά του στο νέο διαβατήριο, λίγο;».

Η ίδια αναφέρει ότι ο Ανδρέας Πιττάτζιης δεν αιφνιδιάστηκε και αμέσως απάντησε ότι «Μπορούμε να τον ονομάσουμε Andreas Jr. Έχω έναν πελάτη που το όνομά του είναι το όνομα που έχουν οι μισές Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αν ελέγξετε το αρχικό του όνομα, δεν μπορεί καν να ταξιδέψει με αυτό το όνομα. Έτσι, κάναμε μια ένορκη δήλωση στην Κύπρο, αλλάξαμε το όνομά του, αλλάξαμε το διαβατήριό του. Ταξιδεύει τώρα με το νέο του διαβατήριο, κανείς δεν ξέρει».

Η ομάδα των υπό κάλυψη δημοσιογράφων επιμένει να θέτει το ίδιο ερώτημα όπως μας εξιστορεί η μυστική δημοσιογράφος του Al Jazeera. «Πραγματικά το έχετε κάνει;», ρώτησαν τον Κύπριο δικηγόρο ρωτάμε. «Φυσικά. Αυτή είναι η Κύπρος», τους απάντησε και σήκωσε τους ώμους, γέλασε και κατευθύνθηκε όπως λέει η Άντζι προς το λαμπερό μαύρο του αυτοκίνητο.

«Όταν γνωρίζετε τους αγγέλους, δεν χρειάζεστε τον Θεό»

Η υπό κάλυψη δημοσιογράφος περιγράφει και το προφίλ του Χριστάκη Τζιοβάνη. «Ο Τόνι και ο Ανδρέας», αναφέρει, «μας είπαν ότι ο Χριστάκης ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος, ένας θαυματουργός. Ξέρει όλους τους σωστούς ανθρώπους για αυτό που πάμε να κάνουμε».

Μεγάλη εντύπωση φαίνεται πως έκανε στη δημοσιογράφο ο γλαφυρός τρόπος περιγραφής της κατάστασης από τον Ανδρέα Πιττάτζιη, αφού συνεχώς αναφέρει δικά του λόγια όπως η φράση «Όταν γνωρίζετε τους αγγέλους, δεν χρειάζεστε τον Θεό».

Το συμπέρασμα της Άντζι είναι ότι βρισκόταν απέναντι από «μια εξειδικευμένη ομάδα και πως οι διασυνδέσεις του Χριστάκη ήταν το κλειδί για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια μας. Τον συναντήσαμε για δείπνο στο αγαπημένο του ιαπωνικό εστιατόριο. Ο Χριστάκης έχει ένα ευγενικό πρόσωπο. Κάθισε στη γωνία και δεν είπε πολλά. Αλλά όταν μίλησε, ήταν σε χαμηλούς, απαλούς τόνους. Ήταν δύσκολο να τον ακούσω πάνω από το εστιατόριο, οπότε πήγα πιο κοντά για καλύτερη ηχογράφηση».

«Ο Χριστάκης», αναφέρει η Άντζι, «άφησε τη συζήτηση στον Αντώνη Αντωνίου, εκτελεστικό διευθυντή του Ομίλου Giovani, κουνώντας μόνο το κεφάλι καθώς έτρωγε ήσυχα. Ο Αντώνης παρουσίασε τα επόμενα βήματα στην αναζήτηση διαβατηρίου. Μας είπε ότι η κύρια επιπλοκή με την πεποίθηση του πελάτη μας θα ήταν να περάσει το προφίλ του ​​από τις τράπεζες και φέρει τα χρήματά του στην Κύπρο».

Στο άρθρο της η υπό κάλυψη δημοσιογράφος του Al Jazeera  εξηγεί περαιτέρω τη διαδικασία απόκτησης διαβατηρίου έτσι όπως την αντιλήφθηκε μέσα από τις επαφές της στην Κύπρο. «Ο KYC (Know Your Client)», αναφέρει η Άντζι, «είναι ένας έλεγχος ιστορικού που οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα εκτελούν για την επαλήθευση των κινδύνων. Είναι μέρος των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του Αντρέα και αργότερα εξήγησε τη σημασία της δημιουργίας ενός «καλού» KYC για να ζωγραφίσει τη σωστή εικόνα για τις τράπεζες».

«Ο Ανδρέας και ο Χριστάκης», όπως αναφέρει, «είναι και οι δύο εγγεγραμμένοι πάροχοι υπηρεσιών του CIP. Αντί να μας πουν ότι ο κ. X δεν ήταν επιλέξιμος για διαβατήριο, μας έδωσαν βήμα-βήμα μαθήματα για τους πιθανούς τρόπους επίτευξης του στόχου μας. Ήταν ένα σχέδιο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – η μεταφορά των κεφαλαίων του κ. X στην Κύπρο, παρά τις ποινικές του καταδικαστικές αποφάσεις, μέσω των τραπεζών… Ήμουν τόσο έκπληκτη που φτάσαμε τόσο μακριά χωρίς να δώσουμε όνομα ή ταυτότητα για τον κ. X».

Βγήκε το video του Al Jazeera στα ελληνικά: «Καμία υπόθεση διαβατηρίου δεν είναι καθαρή»

«Κανένας δεν νοιάζεται»

Στη συνέχεια αναφέρεται στα μυστικά της δουλειάς και επικαλείται τα λόγια του Ανδρέα Πιττάτζιη ο οποίος τους είπε σύμφωνα με την ίδια ότι υπάρχουν δύο τρόποι. Η επίσημη οδός όπου μπορεί κάποιος να αποκτήσει διαβατήριο με δύο εκατομμύρια ευρώ επένδυση και η ανεπίσημη οδός όπου γίνεται προνομιακή μεταχείριση σε άτομα τα οποία δεν τηρούν τις προδιαγραφές και άρα απαιτούνται περισσότερα χρήματα.

Η Άντζι παραθέτει και τους τρόπους μεταφοράς βρώμικου χρήματος στην Κύπρο που σύμφωνα με την ίδια τους υπέδειξε ο Ανδρέας Πιττάτζιης. «Μια επιλογή», αναφέρει, «ήταν η χρήση μιας εταιρείας βιτρίνα που δεν είχε μολυνθεί από την ποινική καταδίκη του αιτούντος. Ένας άλλος τρόπος για τον κ. X να επενδύσει στην Κύπρο θα ήταν να το κάνει στο όνομα της συζύγου του. Η σύζυγος του θα ήταν ο κύριος επενδυτής και εκείνος θα κέρδιζε την είσοδο ως εξαρτώμενος. Σύμφωνα με το CIP, ένας σύζυγος ή ένα παιδί μπορεί να υποβάλει αίτηση για διαβατήριο ως εξαρτώμενος από τον κύριο επενδυτή».

Όπως η ίδια αναφέρει, ο Ανδρέας Πιττάτζιης τους είπε ότι «Στην τράπεζα, δεν θα ελέγξουν τον άντρα. Θα ελέγξουν απλώς τον επενδυτή, ο οποίος φέρνει τα χρήματα. Αν λοιπόν το άτομο που φέρνει τα χρήματα είναι μια εταιρεία που δεν έχει να κάνει με τον πελάτη, κανείς δεν θα το μάθαινε. Κανείς δεν θα νοιαζόταν. Και όταν περάσει από τις τράπεζες, οι συνδέσεις του Χριστάκη θα έσπρωχναν την υπόθεση. Όταν φτάσει στην κυβέρνηση θα έχετε τη βοήθεια του Χριστάκη. Και ο Χριστάκης θα πιέσει, ώστε ίσως να παραβλέψουν τον άντρα γιατί δεν είναι ο κύριος επενδυτής».

«Η ευκολία», υποστηρίζει η Άντζι, «με την οποία μοιράστηκαν όλους τους τρόπους που ένας καταδικασμένος εγκληματίας θα μπορούσε να γίνει πολίτης της ΕΕ ήταν εκπληκτική. Οι συμβουλές που λάβαμε, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εταιρειών βιτρίνα, κρύβοντας πίσω από υποψηφίους διευθυντές, επηρεάζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους να παραβλέψουν το ποινικό μητρώο του πελάτη μας, δημιουργώντας αποδείξεις χρημάτων και ζωγραφίζοντας τη σωστή εικόνα για τις τράπεζες, ήταν τόσο πραγματικό και ταυτόχρονα σουρεαλιστικό – σαν να ζωντανεύαμε τα έγγραφα του Παναμά. Ενώ τα έγγραφα του Παναμά αποκάλυψαν ότι οι εταιρείες βιτρίνα χρησιμοποιήθηκαν για απάτη και για να αποφύγουν τους φόρους και τις διεθνείς κυρώσεις, εδώ μας δόθηκε το σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί».

«Είσαι στο βασίλειό μου»

Η υπό κάλυψη δημοσιογράφος του Al Jazeera αναφέρει και το μέγεθος της φιλοξενίας των οικοδεσποτών όπως τους χαρακτηρίζει. «Είσαι στη χώρα μου, είσαι στην πόλη μου, είσαι στο βασίλειό μου. Δεν είναι δυνατή η πληρωμή. Θα είναι μια μεγάλη προσβολή», τους είπε ο Ανδρέας.

Βέβαια οι οικοδεσπότες κάποια στιγμή άρχισαν να ανησυχούν διότι όπως λέει η Άντζι «χωρίς να δώσουμε όνομα, επαγγελματική κάρτα ή διαβατήριο για τον πελάτη μας, κ. X, άρχισαν να ανυπομονούν. Κάθε μέρα, μας παρακινούσαν να μοιραστούμε την επαγγελματική του κάρτα και ένα αντίγραφο του διαβατηρίου του. Και κάθε μέρα, βρήσκαμε τρόπους να το καθυστερήσουμε».

«Το βράδυ», συνέχισε, «πριν επρόκειτο να πετάξουμε, ο συνάδελφός μου και εγώ γευματίσαμε με τον Ανδρέα στην ταβέρνα της περιοχής. Μας είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Χριστάκη ο οποίος εξέφραζε τις αμφιβολίες του».

Σύμφωνα με την ίδια ο Αντρέας τους μετέφερε το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Χριστάκη Τζιοβάνη για το γεύμα που κανόνισαν να έχουν στο σπίτι του την επόμενη ημέρα με καλεσμένο τον Δημήτρη Συλλούρη. «Αντρέα, φέρνω σε αυτό το μεσημεριανό γεύμα το δεύτερο στην ιεραρχία της διοίκησης της Κύπρου και δεν γνωρίζουμε καν για ποιον μιλάμε. Πρέπει να ακυρώσω το μεσημεριανό; Όμως, μας είπε ο Ανδρέας, είχε διασκεδάσει τους φόβους του Χριστάκη». Η ίδια αναφέρει ότι ο συνάδελφος της υποσχέθηκε στον Ανδρέα Πιττάτζιη ότι θα στείλουν τις επαγγελματικές κάρτες αύριο.

Γεύμα με τον Συλλούρη

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera περιγράφει την αγωνία της για την συνάντηση στο σπίτι του Χριστάκη και την έγνοια που είχε για το κατά πόσον το κάλεσμα σε γεύμα ήταν μια στημένη παγίδα.  «Για λόγους ασφαλείας», αναφέρει, «προσπαθώ να αποφύγω τις μυστικές συναντήσεις. Με αφήνει ευάλωτο, δεν μπορώ πρώτα να εντοπίσω την τοποθεσία ή να διαμορφώσω μια στρατηγική εξόδου. Αλλά αυτή τη φορά, προχωρήσαμε, παραμένοντας σε επικοινωνία με την ομάδα που περιμένει κοντά, σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν στραβά».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «Το σπίτι του (Χριστάκη) ήταν μεγάλο και η οικογένειά του μας υποδέχτηκε θερμά. Η αναμονή μας ήταν ένας επισκέπτης μεγάλης σημασίας. Ήταν μια γιορτή προς τιμήν του Δημήτρη Συλλούρη, προέδρου της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων – το δεύτερο υψηλότερο κρατικό αξίωμα… Όλοι ήταν χαλαροί και το γέλιο αντηχούσε σε όλο το το σπίτι. Ο Χριστάκης άνοιξε ένα μπουκάλι από την πολύτιμη συλλογή κρασιών του».

“Στη υγείας μας!”

Σύμφωνα με την Άντζι «Ο Δημήτρης ενημερώθηκε για την κατάσταση του κ. Χ. Κατάλαβε την ανάγκη απορρήτου του πελάτη μας. Το εξέτασε και σε μια ιδιωτική συνομιλία, μακριά από το πάρτι, καταθέτοντας προτάσεις. Ο Δημήτρης δήλωσε ότι θα συζητούσε προσωπικά την αίτησή μας με τους υπευθύνους.

«Θα καλέσω» τους είπε σύμφωνα με την ίδια, «τον υπουργό να έρθει στο γραφείο μου και τον μόνιμο γραμματέα του υπουργού. Και θα του τον ρωτήσω την άποψη του και μπορεί να πουν εντάξει, ξεχάστε το. Τι γίνεται με τη σύζυγό του; Εάν είναι εντάξει, η γυναίκα, θα πάμε με τη γυναίκα. Και τότε μπορεί να τον φέρει ως σύζυγο. ”

Η Άντζι ανέφερε ότι ο κ. Συλλούρης τους έδωσε και δεύτερη επιλογή. «Εάν», σημειώνει η μυστική δημοσιογράφος, «τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Κύπρο, γνωρίζει τους προέδρους των κοινοβουλίων αλλού και θα μας δώσει μια καλή λέξη για να εφαρμόσουμε σε αυτές τις χώρες».

Όπως η ίδια αναφέρει ο Δημήτρης Συλλούρης τους είπε ότι «Μπορώ να κάνω κάτι σε πολλές χώρες. Γνωρίζω όλους τους προέδρους του κοινοβουλίου. Δεν μιλώ για Σουηδία ή Δανία. Αλλά ξέρω τη Μάλτα, ξέρω τη Λετονία, ξέρω τη Σλοβενία».

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση η Άντζι λέει ότι ο Δημήτρης Συλλούρης τους ζήτησε να διαβεβαιώσουν τον πελάτη ότι υπάρχει λύση. «Μπορείτε να του πείτε» γράφει η ίδια αναφέροντας τα λόγια του Συλλούρη, «ότι θα έχει, χωρίς να αναφέρει το όνομά μου ή οποιονδήποτε άλλο, πλήρη υποστήριξη από την Κύπρο σε οποιοδήποτε επίπεδο – πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, τα πάντα. Πλήρης υποστήριξη».

«Με αυτήν την υπόσχεση», συνεχίζει η Άντζι, «ο Δημήτρης αποκάλυψε αυτό που ήθελε σε αντάλλαγμα. Η προοπτική να φέρουμε πολλούς περισσότερους αγοραστές διαβατηρίων υψηλής καθαρής αξίας ήταν ένα μεγάλο κίνητρο. Με την προθεσμία του Brexit να παραμένει και την πολιτική αστάθεια στο Χονγκ Κονγκ, είπε ότι πολλοί θα ενδιαφέρονται τώρα για την κινητικότητα και την πρόσβαση στην ΕΕ».

Η ίδια υποστηρίζει ότι ο Δημήτρης Συλλούρης τους είπε ότι με  τις διασυνδέσεις του και τους δικούς τους πελάτες μπορούν να ξεκινήσουν μια καλή επιχείρηση. «Είχαμε», σημειώνει η ίδια, «την ευλογία του προέδρου του κοινοβουλίου. Αλλά ήταν ένα μυστικό».

Η υπό κάλυψη δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι ο Δημήτρης Συλλούρης είπε σε κάποιο από την ομάδα τους: «Μην το πεις σε κανέναν. Ακόμα και τον Τόνι. Μην πεις ότι σου μιλάω. Γιατί πρέπει να προστατεύσω και το όνομά μου». Μάλιστα όπως λέει η ίδια αναφέρει σε ερώτηση τους για το κατά πόσον μπορεί να εξασφαλίσει διαβατήριο για ένα εγκληματία ο κ. Συλλούρης απάντησε το εξής: «Δεν μπορώ να πω 100 τοις εκατό, αλλά λέω 99 τοις εκατό».

«Ένα χρόνο αργότερα», προσθέτει, «όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τα αποδεικτικά στοιχεία, όλοι όσοι εμπλέκονταν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή και ισχυρίστηκαν ότι μας υποπτεύθηκαν. Ο Αντρέας Πιτατζής είπε ότι μας είχε αναφέρει στην Κυπριακή Μονάδα Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος (ΜΟΚΑΣ) δύο ημέρες μετά την έξοδο από το νησί. Ο Christakis Giovani, ο Tony Kay, ο Αντώνης Αντωνίου και η Ομάδα Giovani δήλωσαν ότι υποστήριξαν την έκθεση του Αντρέα Πιτάτζη».

«Μετά την δημοσίευση της έρευνας», καταλήγει, «η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήξη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (CIP). Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ξεκίνησε πλήρη έρευνα για τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται από το ντοκιμαντέρ. Ο Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέχει από τα καθήκοντά του έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Ο Χριστάκης Τζιοβάνι παραιτήθηκε από τη θέση του ως βουλευτή και από όλες τις θέσεις του στο κόμμα του ΑΚΕΛ».

Διαβάστε αυτούσιο το άρθρο.

 

Πουργουρίδης: Κουτοπονηριές και μασκαραλίκκια του Συλλούρη τα περί αποχής και άρσης ασυλίας

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.