Φόρμα αναζήτησης

Η μπάλα τώρα (κυρίως) στη Ζέτα

Τα δέκα εκ των 12 συνολικά νομοσχεδίων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και με τα οποία ρυθμίζονται τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ως επίσης και μέτρα στήριξης οικονομίας και ευρύτερα της κοινωνίας, ψήφισε χθες σε νόμους, με μια μόλις ψηφοφορία, η oλομέλεια της Βουλής (με 20 ψήφους υπέρ και μία εναντίον του κ. Χρίστου, ΕΛΑΜ). Είχε προηγηθεί μαραθώνια συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Eπιτροπής Οικονομικών, όπου απορρίφθηκαν και πρόσθετες εισηγήσεις κομμάτων σε κάποια εκ των 10 νομοσχεδίων. Η επιτροπή αποφασίστηκε όπως για τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τις τράπεζες, δηλαδή τα 2 δισ. κυβερνητική εγγύηση και την αναστολή καταβολής δόσεων έναντι δανείων, να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα γιατί δεν υπήρξε ομοφωνία.

Τα νομοσχέδια

Επιγραμματικά, τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν χθες σε νόμο αφορούν:

  • Με τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2020 εγκρίθηκαν πρόσθετα 369 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το συνολικό ποσό των 813 εκατ. ευρώ (ή 3,8% του ΑΕΠ) που συνεπάγεται η δημοσιονομική επίπτωση των κυβερνητικών μέτρων.
  • Με τον περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Τροποποιητικό Νόμο παραχωρείται στον ΥΠΟΙΚ το δικαίωμα να εκδίδει διάταγμα για αναστολή της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.
  • Με τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας αναστέλλεται η επιβολή προστίμου για μη καταβολή ΦΠΑ μέχρι 10 Νοεμβρίου 2020.
  • Με τον περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Τροποποιητικό Νόμο αναστέλλεται η υποχρέωση έγκαιρης καταβολής κοινωνικών εισφορών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με επέκταση της περιόδου αποπληρωμής κατά δύο μήνες.
  • Με τον περί Έκτακτων Μέτρων που λαμβάνονται από το Υπουργείο Εργασίας θεσπίζεται νόμος – ομπρέλα, ο οποίος παρέχει προσωρινές εξουσίες στην υπουργό Εργασίας έτσι ώστε να αποφασίζει για ορισμένα θέματα, όπως για το επίδομα ασθενείας, την παροχή ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς και για το ανεργιακό επίδομα, που αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας αυτής (βλ. σελ 8-9).
  • Με τον περί Ενοικιοστασίου Νόμο αναστέλλονται οι εξώσεις μέχρι 31 Μαϊου 2020. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ενοικιαστές δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωσή τους να καταβάλουν κανονικά το ενοίκιο για την περίοδο 1η Μαρτίου – 31 Μαΐου 2021.
  • Με τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο αναστέλλεται η καταβολή της αυξημένης από 1η Μαρτίου 2020 συνεισφοράς στο ΓΕΣΥ για την περίοδο από 1η Απριλίου μέχρι 30ή Ιουνίου.
  • Με τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο αυξάνονται οι χρηματικές ποινές από μέχρι 350 λίρες στα μέχρι 3 χιλ. ευρώ για παραβίαση κανονισμών και διαταγμάτων του νόμου.
  • Με τον περί Εξώδικου Ρύθμισης Αδικημάτων Τροποποιητικό Νόμο προβλέπεται η επιβολή εξώδικων προστίμων ύψους 150 ευρώ σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και πειθαρχίας με τις πρόνοιες του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.
  • Με τον περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Τροποποιητικό Νόμο παρέχεται η δυνατότητα στα συλλογικά, διοικητικά όργανα της κεντρικής κυβέρνησης, του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, να συνεδριάζει και πολύ περισσότερο να λαμβάνει αποφάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ξεμπέρδεψαν σε 10 λεπτά 

Μετά από απόφαση της σύσκεψης αρχηγών, η χθεσινή Ολομέλεια συνήλθε σε κεκλεισμένων των θηρών συνεδρία με παρόντες μόλις 21 βουλευτές, περιλαμβανομένου του προέδρου του νομοθετικού σώματος (πέντε από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τρεις από ΔΗΚΟ, δύο από ΕΔΕΚ και από έναν τα κόμματα Οικολόγοι, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ, ενώ παρέστη και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου). Οι βουλευτές κάθισαν αραιά στα έδρανα, ενώ ο κ. Λιλλήκας κάθισε σε χώρο που συνήθως καταλαμβάνουν οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες. Οι ελάχιστοι λειτουργοί της Βουλής που παρέστησαν παρακολούθησαν τη διαδικασία, που διήρκεσε μόλις πέντε λεπτά, από το θεωρείο. Η ψηφοφορία έγινε διά ανατάσεως της χειρός, με τα δέκα νομοσχέδια να ψηφίζονται ως ένα.

Ενός λεπτού σιγή

Κηρύσσοντας την έναρξη της ολιγόλεπτης συνεδρίας ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις συνθήκες και τα μέτρα που λήφθηκαν για τη διεξαγωγή της. «Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να ξεχνούμε, και για λόγους υποχρέωσης αλλά και για να αντλούμε παραδείγματα και δύναμη, τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Χωρίς να εξισώνω, θα ήθελα και σήμερα να μιλήσουμε για τους ήρωες που δίνουν τη μάχη σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα το ιατρικό προσωπικό».Ακολούθως ζήτησε να τηρηθεί μονόλεπτη σιγή για τους ήρωες της Επανάστασης αλλά και για τους «νεκρούς που είχαμε τις προηγούμενες μέρες λόγω του κορωνοϊού».
Σημειώνεται πως λόγω της εκκρεμότητας των δύο νομοσχεδίων η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.