Φόρμα αναζήτησης

Οι μορφωμένοι της Ευρώπης – Τα ποσοστά της Κύπρου

Χάρτη με τα ποσοστά εκπαίδευσης των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών δημοσίευσε η ιστοσελίδα indy100, χρησιμοποιώντας γραφήματα του Τσέχου μαθηματικού Jakub Marian.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που τα ποσοστά των μορφωμένων, κατόχων πανεπιστημιακών διπλωμάτων, ξεπερνούν το 45% του πληθυσμού της χώρας, στις ηλικίες από 25 μέχρι 64. To ποσοστό αυτό συναντάται επίσης σε πολλές περιοχές της Βρετανίας, ορισμένες της Νορβηγίας, της κεντρικής Ευρώπης και της Φινλανδίας.

Αντίθετα, στο «κόκκινο« βρίσκονται χώρες όπως η Τουρκία, πολλές περιοχές της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας. Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χώρες βρίσκονται στη μέση του πίνακα.

Ο δεύτερος χάρτης παρουσιάζει το ποσοστό μόρφωσης στις ηλικίες από 30 μέχρι 34, στον οποίο και πάλι το ποσοστό της χώρας μας ξεπερνά το 45%. Ωστόσο, στις ηλικές αυτές οι Ευρωπαίοι με ανώτατη εκπαίδευση είναι σαφώς περισσότεροι, ειδικότερα στις σκανδιναβικές χώρες, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, πολλές περιοχές της Ευρώπης παραμένουν στη μέση του πίνακα, ενώ εντύπωση προκαλούν τα ποσοστά της Γερμανίας, καθώς κυμαίνονται από 21% μέχρι 37%.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς των γραφημάτων, αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα αντίστοιχα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

[bsa_pro_ad_space id=2][bsa_pro_ad_space id=1]