Φόρμα αναζήτησης

Η μυρωδιά από λάστιχα μού δίνει ζωή – Ο έμπειρος ποδηλατάς Χ. Ματθαίου

Για την απόκτηση του ποδηλάτου έδωσε επική μάχη, όχι συγκεκριμένα με τον ιδιοκτήτη αλλά με…τη γυναίκα του ιδιοκτήτη, προκειμένου να δώσει συγκατάθεση. [...]

Read More...

Μετά από πενήντα χρόνια ανάμεσα στα λάστιχα των ποδηλάτων δηλώνει ότι η μυρωδιά τους του δίνει ζωή. Μάλιστα αναφέρει γελώντας ότι αν ανεβεί στο Τρόοδος αρχίζει να ζαλίζεται, γιατί εκεί ο αέρας είναι καθαρός και δεν τον αντέχει. Ο λόγος για τον 71χρονο ποδηλατά Χριστάκη Ματθαίου, που από το 1968 μέχρι σήμερα διατηρεί ένα ταπεινό αλλά πολύβουο εργαστήρι στην κεντρικότερη λεωφόρο της Λεμεσού, τη «Μακαρίου».

Όλους αυτούς τους χρόνους που γύριζαν σαν τροχοί στα χέρια του έβλεπε τα ποδήλατα, τους ανθρώπους και την περιοχή να αλλάζουν, τους ποδηλάτες να του φέρνουν στη συνέχεια τα ποδήλατα των παιδιών τους και σήμερα των εγγονιών. Από τον ποδηλάτη – εργαζόμενο του ’60, που πέρναγε χαράματα από τη «Λεωφόρο» για τη δουλειά, μέχρι τον σημερινό αθλούμενο στον ποδηλατόδρομο της «Παραλιακής».

«To ποδήλατο είναι ζωή», λέει με βεβαιότητα, παραφράζοντας το γνωστό των Λεμεσιανών «πίνε κρασί να ‘σιεις ζωή».

 

 

Μπουρμπουλήθρες και «ππάτσιες»

Τον παρακολουθούμε ενώ δουλεύει παρέα με το ραδιόφωνο. Συνήθως δουλεύει καθιστός στο ξύλινο σκαμνάκι – εργαλειοθήκη, μία δική του πατέντα, όπου βλέπει κανείς μέσα τα βασικά εργαλεία και υλικά της δουλειάς του: κλειδιά, σφυρί, λέβα, βίδες, γόμα, μπαλώματα ή αλλιώς «ππάτσιες».

Κάποτε η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη (είναι η γνωστή στους περισσότερους από εμάς): αφαίρεση εσωτερικού λάστιχου με τη λέβα, βύθισμα στο νερό, μπουρμπουλήθρες, «ππατσιάρισμα». Κάποτε δύσκολη, ειδικά όταν ασχολείται με τη συντήρηση ποδηλάτων-αντίκες, μία νέα μόδα της εποχής, αλλαγή λάστιχων σε αναπηρικά καροτσάκια και ακτινολογήσεις σε τροχούς παλιών και νέων μοτοσυκλετών, όπως Matchless, BSA, Harley Davidson κ.ά. Ειδικά για το τελευταίο, αναφέρει ότι είναι από τους λίγους στην Κύπρο που ασχολούνται, λόγω της επιδεξιότητας που απαιτείται στην ακριβή τοποθέτηση των ακτίνων.

 

Του «δίνει ξύλο»

Πίσω του διακρίνουμε τη μέγκενη την «κωμοδρομήσιμη», από σίδερο και πολλών δεκαετιών, «πασαδόρους» και τη συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης. Γύρω στους τοίχους κρέμονται νωχελικά εκατοντάδες μαύρα λάστιχα και άλλα τόσα εσωτερικά τους. Ο κ. Χριστάκης σταματά να μιλά για τη δουλειά του και αρχίζει να χτυπά με το σφυρί το πίσω γρανάζι που ακουμπά η αλυσίδα του αναποδογυρισμένου ποδηλάτου. Λόγω της σκουριάς κόλλησε και δεν λέει να βγει εύκολα. «Ο μόνος τρόπος είναι να ‘φάει ξύλο’», αναφέρει πεισμωμένα, «το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο!»

 

 

Για το ποδήλατο του εργαζόμενου

Ο κ. Ματθαίου πάει πίσω στο παρελθόν και θυμάται τις εποχές που το ποδήλατο ήταν συνηθισμένο μέσο για να πηγαίνουν οι Λεμεσιανοί εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Μάλιστα για αυτό τον σκοπό άνοιγε το μαγαζί του στις πέντε το πρωί, ώστε να εξυπηρετεί τους εργάτες που κατευθύνονταν εκείνη την ώρα στους χώρους εργασίας τους. «Σήμερα μπορεί να έρθεις να ανοίξεις και η ώρα εννιά», αναφέρει, «διότι το ποδήλατο έμεινε για άσκηση και για παιχνίδι των παιδιών». Επίσης λέει ότι πριν από την οικονομική κρίση είχε πολλή δουλειά με τους αλλοδαπούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο για να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Μετά όμως, με την επιστροφή πολλών στις χώρες τους, μειώθηκε η δουλειά. Τώρα αρχίζει να ανακάμπτει.

 

 

 

Όταν εισβάλλουν μαινόμενοι

Έχει πολλές ιστορίες να μοιραστεί. Τόσο ευχάριστες όσο και δυσάρεστες. Όπως λέει, είναι αναπόφευκτο να μην έρχονται συχνά στο εργαστήρι κλοπιμαία ποδήλατα, μιας και πολλά από αυτά καταλήγουν από τους επιτήδειους κοντά του για επιδιόρθωση. Εκτεθειμένα τα ποδήλατα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Λεμεσού, τυχαίνει να αναγνωρίζονται από τους ιδιοκτήτες τους και τότε εισβάλλουν μαινόμενοι στο ποδηλατάδικο ζητώντας εξηγήσεις… Όπως αναφέρει, πριν από λίγες μέρες ένας νεαρός Ρώσος αναγνώρισε το κλεμμένο ποδήλατό του αξίας 4.000 ευρώ και για το οποίο είχε επικολλήσει σε σημεία της πόλης φυλλάδια αναζήτησής του με φωτογραφία του. Η νέα «ιδιοκτήτρια», η οποία βρισκόταν στο εργαστήρι, ισχυρίστηκε ότι το αγόρασε 100 ευρώ από κάποιον άγνωστο. Μπροστά στην απαίτηση του νεαρού να μεταβούν μαζί στον αστυνομικό σταθμό, αναγκάστηκε να του το επιστρέψει αδιαμαρτύρητα.

 

 

Ποδήλατα με το κιλό!

Τη ζωή… ποδήλατο του κάνουν επίσης και οι αγοραστές ποδηλάτων. Τονίζει πως από την πείρα του έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Κύπριος δεν ξέρει να αγοράζει ποδήλατο: οι περισσότεροι που επισκέπτονται το εργαστήρι του με σκοπό να αγοράσουν κάποιο από τα ποδήλατα που διαθέτει προς πώληση, δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την ποιότητα και τον σκοπό του ποδηλάτου που θα πάρουν, αλλά, όπως αναφέρει, «η πρώτη τους κουβέντα είναι ‘πόσα κάνουν τα ποδήλατά σου’;» Όπως λέει, συνηθίζει τότε να αστειεύεται μαζί τους απαντώντας «5 ευρώ το κιλό!». Ακόμη άλλοι του φέρνουν ποδήλατα «ερείπια» και του δείχνουν να επιδιορθωθεί ή να αλλαχθεί και το ένα και το άλλο… σε σημείο, κάποτε, που σχεδόν δεν απομένει τμήμα του ποδηλάτου που να μην έχει υποδειχθεί: τότε τους συμβουλεύει πολύ ψύχραιμα και ευγενικά, ότι θα ήταν καλύτερα να αγοράσουν καινούργιο ποδήλατο παρά να ξοδέψουν τέτοια μεγάλα ποσά για αποκατάσταση.

 

 

Αγάπη για τις αντίκες

Ο κ. Ματθαίου τρέφει μεγάλη αγάπη για τα παλιά ποδήλατα-αντίκες. Τόσο ως συλλέκτης αλλά και ως επιδιορθωτής τους. Σήμερα, λέει, υπάρχουν πάρα πολλοί που ενδιαφέρονται για την απόκτηση και αποκατάστασή τους κι έτσι μοιράζεται το συγκεκριμένο του πάθος μαζί τους. Σήμερα στο εργαστήρι του βρίσκεται ένα αγγλικό Philips, «ανδρίκιο» -όπως το αποκαλεί- ποδήλατο, 80 περίπου χρονών, καθώς και ένα γυναικείο Rudch Sport κι αυτό περίπου της ίδιας ηλικίας. Αρπάζει αμέσως το στέρεο Philips και μας κάνει με καμάρι και χάρη μία μικρή επίδειξη στο παρακείμενο τμήμα ποδηλατοδρόμου.

 

 

«Φορτηγό ποδήλατο»

Το αγαπημένο του όμως που πέρασε από τα χέρια του, ήταν ένα παλιό εμπορικό, με τη χαρακτηριστική θήκη για κιβώτιο μπροστά στο τιμόνι. Είναι το λεγόμενο «φορτηγό ποδήλατο», λέει. Με αυτό γίνονταν παλιά οι μεταφορές αγαθών, όπως από τους μπακάληδες και τους ψωμάδες.

Θυμάται ότι για την απόκτησή του έδωσε επική μάχη, όχι συγκεκριμένα με τον ιδιοκτήτη αλλά με… τη γυναίκα του ιδιοκτήτη, προκειμένου να πειστεί και να δώσει τη συγκατάθεσή της για να του το πουλήσουν. Ο τρόπος που μας περιγράφει την κατάσταση στην οποία το βρήκε και τον έκανε να θέλει πάρα πολύ να το γλυτώσει από βέβαιο «θάνατο» είναι ενδεικτικός της αγάπης του για τα ποδήλατα: «ήβρα το πεταμένο μες στα χόρτα, λυμένο, αγιωμένο, ήταν σε τραγική κατάσταση…».

Άλλες μάρκες αξιόπιστες που κυκλοφορούσαν κατά το παρελθόν στην Κύπρο και τις αναφέρει, ήταν τα Rally, τα BSA και Hercules. Ήταν, λέει, στερεά ποδήλατα, σε αντίθεση με τα σημερινά, ενώ ως επιδιορθωτής τους τονίζει ότι τον ευκόλυναν, διότι είχαν περίπου τα ίδια εξαρτήματα.

 

 

Όλα γύρω άλλαξαν

Καθώς προχωρούσαν τα χρόνια όλα γύρω του άλλαζαν. Το μεγάλο αρχοντικό σπίτι πίσω του, δίπλα από τον μικρό ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έγινε σήμερα χώρος στάθμευσης – κάποτε ήταν εκεί το οίκημα της ομάδας του Άρη, ο Φιλιππής ο παγωτάρης έφυγε και κτίστηκε πολυκατοικία, ο καφενές του Επαμεινώντα έγινε «καφέ Παρί», προτού χαλαστεί και εκείνο. Οι άλλοτε ιδιοκτήτες ποδηλάτων του φέρνουν σήμερα για επισκευή τα ποδήλατα των εγγονιών τους και προηγουμένως των παιδιών τους.

 

Ποδήλατο και υγεία

«To ποδήλατο είναι ζωή», λέει με βεβαιότητα, παραφράζοντας το γνωστό των Λεμεσιανών «πίνε κρασί να ‘σιεις ζωή». Ο ίδιος, όπως συνηθίζουν πολλοί συμπολίτες του, περπατά κάθε μέρα 2-3 χιλιόμετρα και κολυμπά, χειμώνα καλοκαίρι. «Το ποδήλατο όμως έχει άλλη χάρη», τονίζει. «Παλιά που χρησιμοποιούσαν πολύ το ποδήλατο, ούτε καρδιακά πάθαιναν συχνά, ούτε χοληστερόλη είχαν, γιατί γυμνάζεται όλο το κορμί σου κι έτσι ό,τι φας το καις».

 

 

 

 

Send this to a friend