Φόρμα αναζήτησης

Η μετάβαση σε νέους δήμους

Σε Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων θα περάσει η εξουσία των δήμων και των κοινοτήτων που θα συνενωθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι να εγκαθιδρυθούν οι νέες δημοτικές αρχές. Αυτό προβλέπει έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για ενημέρωση των βουλευτών. Το έγγραφο στην ουσία περιέχει τις μεταβατικές διατάξεις που θα ισχύσουν μέχρι την επίσημη έναρξη υλοποίησης του βασικού περιεχομένου της μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, από την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση μέχρι την εγκαθίδρυση των νέων δημοτικών αρχών θα συσταθούν από ένα μέχρι έξι Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων σε κάθε νέο δήμο. Στα συμβούλια αυτά συμμετέχουν υποχρεωτικά οι δήμαρχοι ή και κοινοτάρχες των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται.
Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων θα είναι ο δήμαρχος της έδρας του νέου δήμου, όπως αυτός θα ορίζεται στον νέο περί Δήμων Νόμο. Έδρα κάθε συμβουλίου θα είναι η έδρα του νέου δήμου.

Αρμοδιότητες
-Τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων θα είναι αρμόδια για:
-Την κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού του νέου δήμου.
-Την κατάρτιση και έγκριση του οργανογράμματος, της στελέχωσης και της προετοιμασίας των πάσης φύσεως συναφών με την οργάνωση και λειτουργία του νέου δήμου ζητημάτων.
-Την παροχή προς τους πολίτες κοινών υπηρεσιών, μετά από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής.
-Την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος σχετικά με τη μετάβαση των υπό συγχώνευση δήμων και κοινοτήτων σε ενιαίο δήμο.

Κεντρική Επιτροπή

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου, θα συγκροτηθεί Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών ή εκπρόσωπό του, ως πρόεδρο, εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου, καθώς και εκπρόσωπο των υπό συγχώνευση κοινοτήτων, κατά περίπτωση.
Η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
-Θα εγκρίνει τις προτάσεις των Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων.
-Θα υποβοηθά και συντονίζει το έργο των Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων.
-Θα διατυπώνει προτάσεις, εισηγήσεις και συστάσεις προς τα πιο πάνω συμβούλια σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της παροχής κοινών υπηρεσιών, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που κρίνει αναγκαίο.

Ο υπουργός Εσωτερικών

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο προϋπολογισμός, τα οργανογράμματα, η στελέχωση, καθώς και κάθε άλλη απόφαση των Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων που σχετίζεται με τη μετάβαση των υπό συνένωση δήμων, καθώς και κοινοτήτων, σε ενιαίο δήμο, υποβάλλονται προς έγκριση στον υπουργό Εσωτερικών.
Υπαλληλικά θέματα, ο τρόπος παροχής και διαχείρισης των κοινών υπηρεσιών, θα ρυθμίζονται με εσωτερικούς κανονισμούς του Συμβουλίου Διαχείρισης Κοινών Υπηρεσιών, τους οποίους εγκρίνει ο υπουργός Εσωτερικών. Ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν τους υπαλλήλους, πρέπει να προηγείται σχετική διαβούλευση με την πλευρά των εργαζομένων.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι τα (κανονικά) συμβούλια των νέων δήμων, που θα συσταθούν με το άρθρο 3 του νέου νόμου, μπορούν να μεταβάλουν τις αποφάσεις των Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με το έγγραφο, από την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση μέχρι την εγκαθίδρυση των νέων δημοτικών αρχών θα συσταθούν από ένα μέχρι έξι Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων σε κάθε νέο δήμο. Στα συμβούλια αυτά συμμετέχουν υποχρεωτικά οι δήμαρχοι ή και κοινοτάρχες των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.