POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Μαρίνα Νικολάου (ΑΚΕΛ) στον «Π» για τις προτεραιότητές της και τα προβλήματα τής Λεμεσού 

Για το κυκλοφοριακό, το οποίο εξελίσσεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λεμεσού, τις άλλες προτεραιότητές της σε περίπτωση εκλογής της, όπως είναι οι προτάσεις της για την αναζωογόνηση της υπαίθρου αλλά και η θέση της γυναίκας στην κυπριακή πολιτική σκηνή, μιλάει σε συνέντευξή της στον «Π» η υποψήφια βουλεύτρια του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, Μαρίνα Νικολάου.

Κληθείσα να δώσει προτάσεις για το οξύ πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η κα Νικολάου αναφέρει ότι ναι μεν πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία -ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με το αυτοκίνητο- αλλά από την άλλη, να δημιουργηθούν και οι υποδομές εκείνες που να επιτρέπουν στον πολίτη να απολαμβάνει μια υψηλή ποιότητα ζωής χωρίς αυτό. «Για να το πετύχουμε, λοιπόν, πρέπει να εφαρμοστεί ένα γενικό μοντέλο βιώσιμης κινητικότητας με ευθύνη του κράτους σε συνεργασία ασφαλώς με τις τοπικές Αρχές, κάτι που δυστυχώς απουσιάζει τα τελευταία χρόνια» διαπιστώνει.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Όλα όσα αποτελούν για τον κόσμο ανάγκη. Η πανδημία φανέρωσε πληγές που δημιούργησαν οι συνταγές άκρατου φιλελευθερισμού, που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στην Κύπρο, σε πάρα πολύ μεγάλη κλίμακα κυρίως σε ότι αφορά στον τομέα της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής στήριξης. Οφείλουμε, λοιπόν, να εργαστούμε για να έχουμε ένα καλά θωρακισμένο σύστημα δημόσιας και δωρεάν υγείας, που να λειτουργεί με τρόπο αποτελεσματικό σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Πρέπει να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία με τρόπο, που να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο, δημοκρατικό και δημιουργικό δημόσιο σχολείο, που να αναπτύσσει την ανάγκη για μάθηση πέραν από τα στεγνά εξετασιοκεντρικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, είναι ανάγκη να στηρίξουμε κοινωνικά τους πολίτες, την οικογένεια και γενικά όλους όσοι έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας μέσα από λειτουργικές και λειτουργικά παρεμβατικές κοινωνικές δομές. Οφείλουμε να δώσουμε ουσιαστικά έμφαση στην ποιότητα ζωής, στην παιδεία, στο περιβάλλον και την ισονομία, να δημιουργήσουμε οικονομία που να μοιράζει το μερίδιο από την ανάπτυξη σε όλους.

Τι προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση τού κυκλοφοριακού προβλήματος στη Λεμεσό;

Το κυκλοφοριακό αποτελεί οξύ πρόβλημα για τη Λεμεσό. Πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται καθημερινά, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση τής ποιότητας ζωής. Είναι ασφαλώς σημαντικό, να αλλάξει η νοοτροπία ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με το αυτοκίνητο, είναι όμως εξίσου σημαντικό να ενισχυθούν ή/και να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες, που να επιτρέπουν στον πολίτη να απολαμβάνει μια υψηλής ποιότητα ζωή χωρίς το αυτοκίνητο του. Ζωτικής σημασίας είναι επίσης η προώθηση άμεσων ζητημάτων που αφορούν σε κάποια οδικά έργα, όπως ο βόρειος παράλληλος δρόμος από την Γερμασόγεια μέχρι και την περιοχή του νοσοκομείου στα Πολεμίδια, αλλά και να μελετηθεί το ενδεχόμενο βύθισης στις αερογέφυρες Πολεμιδιών, Αγίας Φύλας και Μέσα Γειτονιάς, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, που παρουσιάζονται σήμερα στους κόμβους του αυτοκινητόδρομου. Για να το πέτυχουμε πρέπει να εφαρμοστεί ένα γενικό μοντέλο βιώσιμης κινητικότητας με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία ασφαλώς με τις τοπικές Αρχές, κάτι που δυστυχώς απουσιάζει τα τελευταία χρόνια.

Τα χωριά της Λεμεσού αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ποιο το πλάνο σας;

Αναμφίβολα τα τελευταία αρκετά χρόνια παρατηρείται μια κατάσταση ερημοποίησης της υπαίθρου και αυτό καταδεικνύει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα που να βοηθήσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αρχικά, πρέπει να γίνει άμεση προώθηση και ολοκλήρωση του έργου τού αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού-Σαΐττά-Πλατρών. Ένα έργο το οποίο παρέμενε για χρόνια στα χαρτιά και του οποίου η ολοκλήρωση θα αναβαθμίσει ριζικά το οδικό δίκτυο της επαρχίας και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, ενώ θα βελτιώσει ουσιαστικά και άμεσα τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά. Είναι αδιανόητο λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης για υλοποίησή του συγκεκριμένου έργου, να χάνονται συνεχώς ζωές. Επιπλέον, το κράτος σε συνεργασία με τις κοινότητες οφείλει να εργαστεί για την ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα της υπαίθρου όσον αφορά στη στήριξη και προώθηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αλλά και την ανάπτυξη, προώθηση της μεταποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Θα πρέπει ακόμη να στηριχθεί με σχεδιασμό και οργάνωση ο θεσμός του Αγροτουρισμού, παραχωρώντας κίνητρα στον κόσμο της υπαίθρου. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε να δοθεί ζωή στις κοινότητες σε ολόχρονη βάση.

 

Ποιος είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στην πολιτική σκηνή του τόπου;

Aν συζητούμε την ανάμιξη των εργαζόμενων γυναικών στα κοινά, τότε αντιλαμβάνεστε τα εμπόδια είναι πολλαπλάσια. Η πολύπλευρη επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας, οδηγώντας πολλές νέες γυναίκες στην ανεργία ή στις ούτω καλούμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Επιπρόσθετα, φόρτωσε πρώτιστα στις δικές τους πλάτες την απουσία του κοινωνικού κράτους, και τις οδήγησε μαζικά πίσω στο σπίτι, στην απλήρωτη παροχή υπηρεσιών φροντίδας, αποστερώντας τους έτσι κάθε ευχέρεια σε προσωπικό χρόνο, καθώς επίσης την ισότιμη δυνατότητα ενασχόλησης τους με τα κοινά και την πολιτική.

 

 

Κορωνοϊός: Νέο υπό δοκιμή φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης

 

Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ: Χιλιάδες Αστυνομικοί δεν έλαβαν τα δεδουλευμένα

 

Ο Πρ. Αναστασιάδης… δικαιολόγησε την παραβίαση των μέτρων πρoφύλαξης από την Covid19 στους ξέφρενους πανηγυρισμούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

 

Άντρος Κυπριανού: Συγχαρητήρια στην Ομόνοια, αλλά πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.