POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Λουτ θέλει να διασφαλίσει πως η «5+1» δεν θα είναι το τέλος του δρόμου 

Στην Κύπρο μετά από σχεδόν δύο μήνες βρίσκεται για μία ακόμα φορά η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει σήμερα συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (10:30 το πρωί) όσο και με τον Τ/Κ ηγέτη, ενώ θα συναντήσει και τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Εργκιούν Ολγκιούν. Η μέρα της κ. Λουτ θα ξεκινήσει με σύσκεψη στις 09:00 το πρωί με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και την ομάδα καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στο νησί. Οι συναντήσεις αυτές είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας και του τόπου πραγματοποίησης της άτυπης συνάντησης «5+1», ως εκ τούτου το βασικό ζητούμενο είναι να μπει η «μαγιά», η πρώτη ύλη, για το πώς θα κυλήσει τουλάχιστον διαδικαστικά η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη. Η πρόθεση της κ. Λουτ να συναντήσει ξεχωριστά τους δύο διαπραγματευτές, αφού βρεθεί με τους δύο ηγέτες, δίνει το στίγμα πως θα επιχειρήσει να μπει σε περισσότερο βάθος σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία της «5+1» και όχι μόνο.

Επί της ουσίας η κ. Λουτ αναμένεται να μεταφέρει την οπτική του κ. Γκουτέρες για το πώς ο ίδιος βλέπει τα πράγματα να κινούνται κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει πού ακριβώς στέκονται οι δύο πλευρές σε σχέση με κάποια ουσιώδη ζητήματα, έτσι ώστε μέσα από κατάλληλη προετοιμασία να αποφευχθούν οι εκπλήξεις στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό κατά την «5+1». Οι μέχρι τώρα προσεγγίσεις των πλευρών δεν αφήνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα για ισχυρή συμφωνία στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, ως εκ τούτου τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να διασφαλίσουν μέσα από τον τρόπο διαχείρισης της διαδικασίας πως η «5+1» σε κάθε περίπτωση δεν θα αποτελέσει το τέλος του δρόμου για την πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι επαναλαμβάνεται συνεχώς ο όρος «εντός ορατού χρονικού ορίζοντα», καθώς αν όλα κυλήσουν ομαλά δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί επίσημη διάσκεψη μέσα στο καλοκαίρι. Πιθανό αδιέξοδο το οποίο θα οδηγήσει σε τέλμα τη διαδικασία δεν εξυπηρετεί στο έπακρο τους σχεδιασμούς κανενός από τους εμπλεκόμενους στην παρούσα χρονική συγκυρία, με τις επιπτώσεις ωστόσο να είναι λιγότερο επώδυνες για την Τουρκία (τουλάχιστον με τα υφιστάμενα δείγματα γραφής από τον διεθνή παράγοντα). Σαφώς όμως κάτι τέτοιο εναπόκειται και στη στάση που θα τηρήσουν τόσο οι πλευρές όσο και οι εγγυήτριες δυνάμεις και κυρίως η Τουρκία. Αξίζει να αναφέρουμε πως για μια ακόμα φορά η Άγκυρα δεν έδωσε ημερομηνία συνάντησης στην κ. Λουτ, καθυστερώντας τις διεργασίες. Για την ώρα η Τουρκία φαίνεται να καθοδηγεί τις εξελίξεις όπως τις θέλει σε επίπεδο διαδικασίας, καθώς αυτή ήταν η πλευρά που καθυστερούσε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία σύγκλησης της «5+1», ενώ δεν φαίνεται να δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θεωρούν πως δεν μπορούν να εξαναγκάσουν καμία πλευρά να κινηθεί με τους δικούς τους ρυθμούς και «θέλω».

Επιμένει σε παρουσία ΕΕ

Η ε/κ πλευρά επαναλαμβάνει συνεχώς και με κάθε ευκαιρία πως είναι απαραίτητη η παρουσία της ΕΕ σε ολόκληρη τη διαδικασία προς την επίλυση του Κυπριακού, αρχίζοντας από τις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη. Αυτό αναμένεται να μεταφέρει εκ νέου στην κ. Λουτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό από την τουρκική και την τ/κ πλευρά, η οποία διαμηνύει πως δεν θεωρεί ότι έχει κάτι να συνεισφέρει η ΕΕ σε αυτή τη φάση της διαδικασίας. Άλλωστε δεν τη θεωρούν αμερόληπτη και αξιόπιστη στη διαμεσολάβηση, όπως συνηθίζουν να τονίζουν με κάθε ευκαιρία. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε την εβδομάδα που μας πέρασε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει ως παρατηρητής, ενώ τόνισε πως θέση της Ένωσης παραμένει ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι αρχές και αξίες που διέπουν την Ένωση. Επιπρόσθετα, διεμήνυσε πως οι συνομιλίες δεν ξεκινάνε από μηδενική βάση καθώς υπάρχει ήδη συμφωνημένη δουλειά στην οποία θα πρέπει να βασιστούν οι πλευρές. Η Τουρκία από την άλλη μιλά για «στρατηγική τύφλωση της ΕΕ» η οποία θα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί, ενώ ξεκαθαρίζει πως αν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στη λύση του ζητήματος δεν πρέπει να βλέπει μονόπλευρα τα πράγματα, όπως διεμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ.

Σε Κάιρο και Λευκωσία

Στην Αίγυπτο για επαφές βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με το Κάιρο. Μάλιστα η Άγκυρα φαίνεται ικανοποιημένη και θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «η Αίγυπτος έχει σεβαστεί τα θαλάσσια σύνορα που έχει ανακοινώσει η Τουρκία στον ΟΗΕ», όπως υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει και συνέχεια τα επόμενα 24ωρα. Οι δηλώσεις αυτές, οι εξελίξεις με τον αγωγό Ισραήλ – Αιγύπτου αλλά και το μέλλον του EastMed αναμένεται να συζητηθούν στις επαφές Δένδια στη γειτονική χώρα σε μια προσπάθεια προγραμματισμού αλλά και αποφυγής αρνητικών εξελίξεων. Το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί για μερικές ώρες την Κύπρο όπου θα έχει ενημερωτική – συντονιστική συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε σχέση με όσα θα συζητήσει στο Κάιρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, όσα θα ειπωθούν με την κ. Λουτ στο Κυπριακό και όσα είχαν λεχθεί την Παρασκευή με τον κ. Μπορέλ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Άλλωστε την Τετάρτη η κ. Λουτ θα έχει επαφές για την «5+1» στην Αθήνα.

 

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές του ΠΟΛΙΤΗΣ PREMIUM η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας σε PDF ταυτόχρονα με την έντυπη κυκλοφορία της καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/Όζνταγ: Ο Ερντογάν μας φοβάται, μας φοβάται πολύ – Του Κώστα Κωνσταντίνου

 

 

«Ο αγωγός EastMed θα περάσει από την Αίγυπτο;» του Χαράλαμπου Έλληνα

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.