Φόρμα αναζήτησης

Η κυβέρνηση έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλή – Κάλεσμα για μεταρρυθμίσεις

Παρά το χαλαρό κλίμα και τη διάθεση να υπογραμμιστούν οι θετικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, το 10ο Φόρουμ Οικονομικών Ιδεών του Κέντρου Οικονομικών Ιδεών Βίλφριντ Μάρτενς (η δεξαμενή σκέψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, έστειλε σαφή μηνύματα για την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτεν Φέρβεϊ -και επικεφαλής του κλιμακίου της κυπριακής τρόικας- μίλησε για την ανάγκη συνέχισης και αναζωογόνησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Ολλανδός αξιωματούχων -σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της ιδέας των διμερών δανείων προς την Ελλάδα το 2010, όταν δεν υπήρχε ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης- υπογράμμισε την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης όπου η Κύπρος δαπανά περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά τα αποτελέσματα της κυπριακής εκπαίδευσης βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο.

Συνεχίζουμε
Προηγήθηκε η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε σε διαβούλευση με τη Βουλή τις όποιες μεταρρυθμίσεις που θα κριθούν αναγκαίες, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και συγκεκριμένα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η δημόσια υπηρεσία να καταστεί πιο αποτελεσματική και ευέλικτη, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών», είπε. Οι μεταρρυθμίσεις που προτάσσει είναι στη δικαιοσύνη, τη δημόσια υπηρεσία και την παιδεία, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Η φορολογία
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε αναφορά και στα θέματα φορολογικής πολιτικής, λέγοντας ότι στην ΕΕ χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες που να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, που να προσφέρουν ζωτικό χώρο και όχι πολιτικές που να διαβρώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομικής μας δομής.

«Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι ορισμένες πολιτικές, περιλαμβανομένου του τομέα της φορολογίας, θα πρέπει να παραμείνουν στην εθνική κυριαρχία», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρήκε υποστήριξη στο πρόσωπο του παριστάμενου πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι.

«Η ΕΕ επικεντρώνεται σε φορολογικές δομές, χωρίς να κατανοεί ότι εμείς πρέπει μερικές φορές να αντισταθμίζουμε τα μειονεκτήματα που έχουμε με φορολογικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο Μαλτέζος πολιτικός.

O Ίκαρος και ο Σίσυφος
H συζήτηση  για την πορεία της Κύπρου, από την τραπεζική κρίση του 2013 στην ανάκαμψη, είχε άρωμα ελληνικής μυθολογίας. Ο Μάρτεν Φέρβεϊ παρομοίασε την πορεία της Κύπρου με την πτήση του Ικάρου.

«Η πιστωτική επέκταση οδήγησε σε υπερβολική αισιοδοξία και σε πολλές λανθασμένες επενδυτικές αποφάσεις και όταν οι πιστωτικές συνθήκες δυσκόλεψαν η όλη κατάσταση κατέρρευσε», είπε ο κ. Φέρβεϊ.

«Υπάρχουν εύγλωττες αναφορές στην πτήση του Ικάρου ή και στον Σίσυφο. Υπάρχει και ο από μηχανής θεός, που πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι μύθος.

Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και πρέπει να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις ακόμη και όταν αυτές δεν είναι δημοφιλείς», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Αν αψηφήσουμε την κοινή λογική τότε θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε.

Ο Συνεργατισμός
Ο κ. Φέρβεϊ ρωτήθηκε για τον Συνεργατισμό, λέγοντας ότι το 2013 ο Συνεργατισμός είχε κριθεί στην τότε μορφή του ως μη βιώσιμος και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έκρινε ότι θα πρέπει να δοθεί κρατική βοήθεια, αφού το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση κρίθηκε αξιόπιστο. Η άλλη επιλογή ήταν το ίδρυμα να τεθεί σε διαδικασία αφερεγγυότητας.

Την εποχή εκείνη, προσέθεσε, θεωρήσαμε ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν επαρκή για να θέσουν τον Συνεργατισμό σε κερδοφόρα πορεία. Αυτό, παραδέχτηκε, δεν συνέβη.