Φόρμα αναζήτησης

Η «κίτρινη» λίμνη! Εντυπωσιακές εικόνες από τον υδροβιότοπο της Ορόκλινης

Ένα σπάνιο και συνάμα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη λίμνη της Ορόκλινης. Ο σημαντικός αυτός υδροβιότοπος (από τους σημαντικότερους στην Κύπρο) έχει εξ ολοκλήρου κιτρινίσει εξαιτίας των φυκιών που έχουν αναπτυχθεί εντός της λίμνης. Πρόκειται για φύκια τα οποία στα λατινικά ονομάζονται «Algae», που στην ουσία είναι φυτικοί μικροοργανισμοί οι οποίοι αναπτύσσονται σε υδάτινο περιβάλλον και χαρακτηρίζονται συλλογικά από πολλές ταξινομικές ομάδες φωτοσυνθετικών οργανισμών που δεν ανήκουν στο αυστηρώς ορισμένο βασίλειο των φυτών.

Το κιτρίνισμα της λίμνης Ορόκλινης δημιουργεί ένα πανέμορφο θέαμα στην περιοχή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του Μιχάλη Μιχαήλ (που παραχωρήθηκαν αρχικά στην εφημερίδα City). Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής, δήλωσε στον «Π» ότι το φαινόμενο με το κίτρινο χρώμα της λίμνης παρατηρείται φέτος πολύ πιο έντονο και σε μεγαλύτερη έκταση εξαιτίας, προφανώς, της πολυομβρίας. Όπως είπε, πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον και την περιέργεια μεγάλου αριθμού ντόπιων και ξένων επισκεπτών, κυρίως για φωτογραφίσεις. «Ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες από την… κίτρινη λίμνη της Ορόκλινης και με τα διάφορα είδη πουλιών που φωλιάζουν σ’ αυτήν. Εκτιμούμε, δε, ότι λόγω της πολυομβρίας, η λίμνη δεν θα αποξηρανθεί το καλοκαίρι, αλλά θα μείνει ενεργή μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Αυτό θα δώσει την ευχέρεια στα πολλά είδη πουλιών να παραμείνουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ.Φακοντής. Το κ.σ. Ορόκλινης έχει εγκαταστήσει δύο παρατηρητήρια στο λίμνη για πτηνοπαρατήρηση και φωτογραφίσεις. Το ένα βρίσκεται στη νότια πλευρά της λίμνης και το άλλο βορειοανατολικά. Η λίμνη της Ορόκλινης ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο είδη πουλιών που φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά (Himantopus) – η λίμνη Ορόκλινης αποτελεί την καλύτερη περιοχή φωλιάσματος παγκυπρίως για το είδος- και την Πελλοκατερίνα (Vanellus spinosus). Είναι γι’ αυτά τα δύο είδη που η λίμνη καθορίστηκε ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (ΖΕΠ).

Η Κύπρος φιλοξενεί σχεδόν τον μισό αναπαραγωγικό πληθυσμό της Πελλοκατερίνας στην ΕΕ και η λίμνη της Ορόκλινης αποτελεί μία από τις πέντε καλύτερες περιοχές της Κύπρου για την αναπαραγωγή του είδους. Συνολικά, στη λίμνη έχουν παρατηρηθεί περίπου 190 διαφορετικά είδη πουλιών.

Απαγορεύεται η αντιγραφή/αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου/κειμένου από οποιονδήποτε χωρίς την έγκριση του «ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS». Με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεοντολογίας της ΚΟΕΔ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ) επιτρέπεται η αναπαραγωγή ΜΟΝΟ με αναφορά στον online σύνδεσμο (link) που να παραπέμπει στο πρωτότυπο κείμενο/άρθρο.