POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συνέντευξη Πρ. Αναστασιάδη στον «Π»: Η κατάσταση με τον γενικό ελεγκτή επιδεινούται συνεχώςΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον «Π» αποκαλύπτει πως ζήτησε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να ζητήσει τον τερματισμό της εργαλειοποίησής του από την αντιπολίτευση, κάτι που δεν έπραξε. Ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να γίνει παράλληλη έρευνα από την ερευνητική επιτροπή και την Ελεγκτική Υπηρεσία και το θέμα που έχει προκύψει έχει να κάνει με εμμονές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και ταύτισή του με το ΔΗΚΟ. Για το Κυπριακό ο Πρόεδρος διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία και θεωρεί πως τα ΜΟΕ που προτείνει μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα και να δώσουν διεξόδους αν τεθούν υπό την ευθύνη του ΟΗΕ Αμμόχωστος και αεροδρόμιο Τύμπου. Διαφωνεί επίσης με όσους θεωρούν πως με κούρσα εξοπλισμών μπορούμε να αποτρέψουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Οι εμμονές του Οδυσσέα

Το ΔΗΚΟ δεν διατυπώνει κάτι που να αντίκειται στη φιλοσοφία της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να δοθούν οι φάκελοι του ΥΠΕΣ στον γενικό ελεγκτή.

Ξέρετε ποια είναι η αντίφαση; Πρώτον, ότι αυτό το επιχείρημα μπορεί να θεωρηθεί ανορθόδοξο ως προς την μη ψήφιση του προϋπολογισμού. Δεύτερο, έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη δήλωση του γενικού ελεγκτή, την κοινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα στις 4 Νοεμβρίου. Εκεί παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα δεσμεύεται, και ως εκ τούτου αναγνωρίζει ότι δεν θα του δοθούν στο παρόν στάδιο οι φάκελοι. Περαιτέρω δηλώνει, όχι μόνο σε εκείνη την ανακοίνωση αλλά και στην έκθεση που ετοίμασε για τον προϋπολογισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ότι δεν προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο διότι η κυβέρνηση του αναγνώρισε το δικαίωμα ελέγχου των φακέλων. Συνεπώς εάν ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν προσφεύγει στο Ανώτατο, το ΔΗΚΟ εμμένει πως τίθεται ως όρος για την έγκριση του προϋπολογισμού. Τρίτον υπάρχει μια διερευνητική επιτροπή η οποία διορίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα και λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο. Μία των αξιώσεων του κυρίου Ρέιντερς, του επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ ήταν η δικαστική έρευνα.

Παράλληλα δεν θα μπορούσε να γίνει;

Όχι και αυτό καταγράφεται στην επιστολή που έστειλε ο γενικός εισαγγελέας όταν ο γενικός ελεγκτής υπαναχωρώντας από την αρχική θέση εξέφρασε την πρόθεση δημοσιοποίησης της έκθεσης που αφορούσε τις δύο μεγάλες εταιρείες.

Τι είπα στον Οδυσσέα

Ωστόσο υπάρχει μια αίσθηση στον κόσμο ότι ακριβώς επειδή όλο αυτό θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει στο Ανώτατο υπάρχει και μια δυστοκία από πλευράς της κυβέρνησης. Για να σας το πω λαϊκά, ότι σας έχει στο χέρι ο γενικός ελεγκτής και για αυτό δεν προχωρά.

Με λυπεί όντως διότι δημιουργείται ένα θέμα εμμονών από πλευράς του γενικού ελεγκτή και μια ιδιαίτερη συμπεριφορά που μειώνει το κύρος του θεσμού ως ανεξάρτητου, αδέκαστου, αντικειμενικού όπως θα πρέπει. Τι πιο απλό, ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος ο οποίος δεν ταυτίζεται, όπως ισχυρίζεται, με συγκεκριμένο κόμμα να εξέδιδε μία ανακοίνωση με την οποία να ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις να μην τον ταυτίζουν ή να μην αξιοποιούν τα πορίσματά του με την έννοια της μη ψήφισης π.χ. του προϋπολογισμού.

Του το είπατε αυτό όταν τον είδατε τις προάλλες;

Οφείλω να πω ναι. Ότι αυτό δεν συνάδει με την ανεξαρτησία του θεσμού. Η εργαλειοποίησή του δηλαδή και ιδιαίτερα ο πρότερος πολιτικός βίος, με την έννοια δηλαδή της κομματικής ταυτότητας, του κομματικού μέλους κ.λπ. Ότι κατά αυτό τον τρόπο ο ίδιος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή προσφέρει εκμετάλλευση και επιχειρήματα σε πολιτικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιείται ο θεσμός για τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Δεν ήθελα σύγκρουση, αλλά…

Η πρώτη φορά, όμως, που δηλώσατε ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ήταν το 2015. Είμαστε στο 2020. Μπορεί η κυβέρνηση να επιδεικνύει μια τέτοια ανοχή σε έναν αξιωματούχο όταν, όπως λέτε, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του;

Προσπάθειά μου ήταν η μη σύγκρουση με θεσμούς ή τουλάχιστον να υπάρχει σεβασμός του Συντάγματος, των εξουσιών του καθενός. Δυστυχώς, όχι μία, πολλές φορές έχει στοχοποιήσει είτε αξιωματούχους του κράτους με απρεπείς εκφράσεις, με απρεπή υπονοούμενα, έχει σπιλώσει προσωπικότητες και επιδεινούται η κατάσταση, κάτι το οποίο με προβληματίζει σοβαρά.

Ακόμα προβληματίζεστε; Θα πάτε ή δεν θα πάτε στο Ανώτατο; Αυτό προσπαθεί να μάθει και ο κόσμος.

Όταν θα ληφθεί απόφαση θα γίνει και δημόσια γνωστή.

Είναι μια ολόκληρη υπηρεσία όμως που στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση. Ακόμα και ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σας κουνάει το δάχτυλο. Και υπάρχει και μια λαϊκή βάση.

Όλα μελετώνται. Πάντα ο λαϊκισμός, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων ή κόπωσης όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, ευκολότερα γίνεται, εάν βέβαια δίδονται και οι αφορμές. Και εννοώ, ναι, το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Η εικόνα περί διαφθοράς.

Η επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ και τα ΜΟΕ

Η κυρία Λουτ πραγματοποιεί σήμερα επαφές. Έχετε στείλει μια επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ. Τι το καινούργιο περιλαμβάνει η επιστολή;

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ευνοϊκό και δημιουργικό κλίμα για τον διάλογο, έχω εισηγηθεί ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλουν προς τούτο: Αμμόχωστος υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αεροδρόμιο Τύμπου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών εφόσον ένα θα είναι το FIR, λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από το Πρωτόκολλο 10 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδοχή κατάπλου πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια και όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες είναι η πρόταση που είχαμε καταθέσει και παλιά. ΜΟΕ δεν είναι κάποια επιφανειακά τα οποία είναι προς επίδειξη κάποιων ότι ενδιαφέρονται να φέρουν τις δύο κοινότητες κοντά. Εάν θα υπάρξουν πραγματικά οφέλη που θα αποκαθιστούν και την εμπιστοσύνη θα πρέπει να υπάρξουν και δραστικά ΜΟΕ, όπως η Αμμόχωστος π.χ. Ο κύριος Τατάρ διαμαρτύρεται ότι δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Εάν ενδιαφέρεται για τον κόσμο του ας προχωρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργήσουν και στις δύο κοινότητες ένα αίσθημα ότι θα υπάρξει η βούληση και για διάλογο και για λύση.

Πόσο θωρακισμένοι είμαστε;

Από τις συμμαχίες άρα που θα θωράκιζαν την ΑΟΖ μας και τους διάφορους λεονταρισμούς φτάσαμε να εκλιπαρούμε την Άγκυρα για τα όποια ΜΟΕ ή την όποια λύση πέραν των δύο κρατών;

Πώς;

Είχαμε ξεκινήσει από μία λογική συμμαχιών που θα θωράκιζαν την ΑΟΖ μας τάχα και διάφορα άλλα τα οποία εξανεμίστηκαν.

Πώς εξανεμίστηκαν;

Είναι θωρακισμένη η ΑΟΖ μας τώρα;

Εάν δεν είχαμε τις συμμαχίες, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποδεχθεί εύκολα την πρόταση του Τούρκου Προέδρου να τους δώσει τριπλάσια ΑΟΖ εάν ακυρώσουν τη συμφωνία. Το ίδιο με την Αίγυπτο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κατοχύρωση γίνεται διεθνώς. Κατοχυρώνεις διεθνώς όχι μόνο συμφωνίες που αναγνωρίζουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά την ίδια ώρα είναι θεμελιωμένες με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Υπήρχε μια ρητορική με τον ΥΠΕΞ σας και άλλους να λένε ότι δεν θα βρουν τρυπάνι, επίσης ότι ήταν πυροτεχνήματα τα της ΑΟΖ κ.λπ. και σήμερα είμαστε σε αυτή τη θέση η οποία είναι τελείως διαφορετική…

… εντελώς διαφορετική ήταν βεβαίως και η θέση της Τουρκίας στο παρελθόν από ό,τι είναι τα τελευταία χρόνια…

… τα τελευταία χρόνια όμως είναι η περίοδος που συζητούμε…

… και δεν είναι μόνο εναντίον της Κύπρου, παρακολουθείτε την επεκτατική και την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, το όραμα του κυρίου Ερντογάν για τη Γαλάζια Πατρίδα, τις επεμβάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο Αιγαίο…

Μπορεί να κατοχυρώνεται νομικά η ΑΟΖ μας, υπάρχει τρόπος όμως να σταματήσει αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην ΑΟΖ; Να μπαίνουν τα τουρκικά γεωτρύπανα, να τρυπούν και να περιφέρονται τα τουρκικά πλοία.

Κοιτάξτε, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι καθορίσαμε την ΑΟΖ με τις συμφωνίες που έχουμε επιτύχει και την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα γειτονικά μας κράτη. Είναι και το γεγονός ότι μας επιτράπηκε να αδειοδοτήσουμε εταιρείες κολοσσούς. Εκεί και όπου είναι αδειοδοτημένα, στα σημεία που ενδιαφέρουν τις εταιρείες κολοσσούς δεν διανοήθηκαν οι Τούρκοι να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις κ.λπ.

Τρυπούν γύρω – γύρω όπως είπατε πρόσφατα στον ΑΝΤ1 Ελλάδος.

Ναι.

Τι σημαίνει τρυπούν γύρω – γύρω;

Είμαι καλά ενήμερος και πού τρυπούν και…

Καλά ναι, εάν δεν ξέρετε εσείς ποιος ξέρει;

Αλλά να ρωτήσω κάτι. Τι θέλετε από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός λιλιπούτιου κράτους, χωρίς την ανάλογη πολεμική μηχανή που έχει η Τουρκία, πώς θέλετε να αντιδράσει πέρα από το να εμμένει στο διεθνές δίκαιο, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της;

Τα οικονομικά μας και η άμυνα

Πώς εκλαμβάνετε τις εισηγήσεις πολιτικών κομμάτων και άλλων ότι πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνα για να δημιουργήσουμε μια δύναμη αποτροπής, διότι η Τουρκία έτσι θα κάνει δεύτερες σκέψεις;

Δύναμη αποτροπής για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε στον βαθμό που μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Εάν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι να νομίζουν ότι μπορεί να μπούμε σε μια κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα πρέπει να αναλογιστούν εάν έχουμε τις δυνατότητες, τι στοιχίζουν τα οπλικά συστήματα και πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα όποια συστήματα θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε έτσι που όχι μόνο θα αποτρέψουν την τουρκική βουλιμία αλλά θα έχουμε και κάτι παραπάνω. Δέστε τι γίνεται με την Ελλάδα. Με στόλο και με αεροπορία που μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία και υπάρχουν παραβιάσεις. Το θέμα δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα μέσω πολέμου αλλά μέσω διαλόγου. Αυτό που απαιτείται είναι η καλή πίστη και η πραγματική διάθεση της Τουρκίας όχι να κατακτήσει μέσω των λύσεων που εισηγείται αλλά να επιτρέψει επιτέλους να λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία όταν θα μετεξελιχθεί, εάν το επιτρέψουν να μετεξελιχθεί, έτσι ώστε να υπάρχει ένα φιλικό και προς την Τουρκία, ανεξάρτητο κράτος. Πέρα από τις εξαρτήσεις που επιδιώκει να δημιουργήσει η Άγκυρα.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν σε συνομιλίες ανεξάρτητα από το Κυπριακό. Εάν αυτές καταλήξουν σε διευθέτηση στα ελληνοτουρκικά χωρίς το Κυπριακό, θα στηρίξετε τον κύριο Μητσοτάκη;

Γιατί να μην τον στηρίξω; Μακάρι να προχωρήσουν έτσι τα πράγματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Μια καλή σχέση θα συμβάλει και στη λύση του Κυπριακού.

Μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα εάν δεν προχωρήσουν παράλληλα; Να επιλύσει η Ελλάδα με την Τουρκία το θέμα του Αιγαίου και να παραμείνει σε εκκρεμότητα το Κυπριακό; Εκτίμηση ζητώ.

Το πιο σοβαρό είναι να εκτιμήσουμε πόσο καλή διάθεση έχει η Τουρκία να επιλύσει τις διαφορές που δημιουργεί είτε στην Κύπρο είτε στις άλλες των χωρών με τις επεμβάσεις και τον μεγαλοϊδεατισμό.


Άλλο αποκέντρωση, άλλο δύο κράτη

Το τελευταίο διάστημα σας σφυροκοπούν πάλι με τα δύο κράτη. Και διερωτάται κανείς: είναι δυνατόν όλοι αυτοί που λένε ότι τους είπατε ότι συζητήσατε θέμα δύο κρατών να μην έχουν καταλάβει καλά;

Πρώτα να ξεκινήσω με κάτι που ελέχθη, ότι ο Άιντε ευθύνεται για αυτή την εικόνα (σ.σ. μιλά για την πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο»). Εάν διαβάσετε την απάντηση θα δείτε ότι δεν είναι ο Άιντε που το απέδωσε. Το όλο αφήγημα δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της πρότασης που υπέβαλα για αποκέντρωση εξουσιών. Περισσότερες εξουσίες στις πολιτείες για να μην υπάρχει η ανησυχία ότι η μία μπορεί να αποστερήσει δικαιώματα της άλλης.

Δημιουργήθηκε όμως το αφήγημα για τα δύο κράτη. Γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος και ο κύριος Τσαβούσογλου λένε ότι τους το θέσατε;

Ουδέποτε είτε στον κ. Τσαβούσογλου, είτε στον Αρχιεπίσκοπο έκανα αναφορά για δύο κράτη. Έκανα ανάλυση και για τα δύο κράτη ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά είτε από τη διεθνή κοινότητα είτε από την ΕΕ φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εσωτερικά η Ισπανία κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν. Και η ΕΕ είναι αδύνατο να δεχθεί δύο κυπριακά κράτη. Εκείνο το οποίο επαναλάμβανα είναι για την αποκέντρωση των εξουσιών. Δηλαδή όσο πιο λίγες εξουσίες έχει το κεντρικό κράτος τόσο πιο βιώσιμο θα είναι διότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Να θυμίσω ότι με τον κύριο Έρογλου είχαμε συζητήσει το non-encroachment rule, δηλαδή της μη επέμβασης, είτε της κεντρικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της όποιας των δύο πολιτειών, είτε της όποιας των πολιτειών στα της κεντρικής κυβέρνησης ή της άλλης πολιτείας. Συνεπώς και μέσα από τις ασφαλιστικές δικλίδες της νομοθετικής εξουσίας που έχουν υιοθετηθεί και όσον αφορά τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε εισηγηθεί εκεί και όπου πιστεύουν οι Τουρκοκύπριοι ότι η εισήγηση της πλειοψηφίας του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να παραβλέψει τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας, να είναι υποχρέωση για να ληφθεί η απόφαση η ύπαρξη της θετικής ψήφου των Τ/Κ. Εάν υπάρχει κατάχρηση του φαινομένου να υπάρχει ένας μηχανισμός επίλυσης των διαφορών. Αυτό είναι η πολιτική ισότητα. Να προστατεύεις τις ανησυχίες της μίας πλευράς και τα συμφέροντά της μέσα από τον μηχανισμό που της δίδεις και όχι για κάθε απόφαση να πρέπει να έχεις μία θετική ψήφο. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεις στο κράτος να κυβερνάται από ελεγχόμενες ενδεχομένως διοικήσεις μιας πολιτείας, της τ/κ στην προκειμένη περίπτωση που εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χώρα, την Τουρκία. Οικονομικά, δημογραφικά ή και με την παρουσία στρατευμάτων. Και εδώ θέλω να διορθώσω κάτι: η πρώτη φορά που ετέθη το ζήτημα της ασφάλειας δεν είναι στο Κραν Μοντανά αλλά ξεκινά από το 2014 σε συνάντηση που είχα με τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον Ντέιβιντ Κάμερον, όταν του είχα πει ότι το σοφότερο και καλύτερο –και συμφώνησε– εξ ου και το δόγμα…

Δεν ήταν εισήγηση του κυρίου Κοτζιά αυτό;

Όχι βεβαίως. Η θέση της Αγγλίας διαμορφώθηκε και έλεγε ότι εάν έστω και ένα των δύο κρατιδίων δεν το επιθυμεί, δεν θα θέλαμε να συνεχίσουμε να είμαστε εγγυητές. Αυτό ήταν δόγμα πολύ πριν το Κραν Μοντανά. Αλλά να υπενθυμίσω ότι σαν αποτέλεσμα των ενεργειών μας άρχισε να τοποθετείται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από τη Γενεύη, από το Μοντ Πελεράν με δήλωσή του ύστερα, στις 4 Ιουνίου, όταν είχαμε κοινή συνάντηση με τον κύριο Ακιντζί και τον γ.γ. του ΟΗΕ, όπου ρητά έλεγε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι από τα πλέον ουσιώδη και πως με τη λύση του θα δημιουργηθούν άλλες προοπτικές.

Ο κύριος Κοτζιάς διεκδικεί πάντως την πατρότητα.

Δεν θέλω να το σχολιάσω. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης με τον κ. Κοτζιά είναι θέμα ιστορικών γεγονότων.

Δεν έχει ανασχηματισμό

Παρά το ότι γνωρίζουμε ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, σκεφτόσαστε να κάνετε αλλαγές στην κυβέρνηση σε τομείς όπου διαπιστώνετε ότι δεν αποδίδουν όσο θα θέλατε;

Όχι, δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τους υπουργούς της κυβέρνησης και από το έργο τους. Οι ανασχηματισμοί γίνονται για ουσιαστικούς λόγους και όχι για λόγους επικοινωνίας. Και από την ουσία είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

ΗΠΑ – Ρωσία… τα πάμε καλά

Το ΑΚΕΛ, κυρίως, σας κατηγορεί ότι προσδέσατε την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ. Θεωρείτε πως η Κύπρος εκ των πραγμάτων πρέπει να πάψει να πατά σε δύο «βάρκες» στην εξωτερική της πολιτική και να επιλέξει;

Είναι γνωστή η στάση και η πολιτική θέση του ΑΚΕΛ. Από την ανάληψη της διακυβέρνησης, είχα θέσει ως στόχο την πολυεπίπεδη και πολυσχιδή εξωτερική πολιτική. Κάτι που μετά από οκτώ, περίπου, χρόνια θεωρώ ότι έχουμε πετύχει. Ως κυβέρνηση ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια σταθερά προσανατολισμένοι και ακολουθούσαμε την κοινή πολιτική της ΕΕ ως χώρα μέλος, αλλά ταυτόχρονα επιδιώξαμε και αναβαθμίσαμε και στο υψηλότερο επίπεδο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις σχέσεις και τις συνεργασίες μας με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και όλες τις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Το κάναμε διότι θέλαμε να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική μας θέση, αλλά και ως μέλος της ΕΕ, για να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που πετύχαμε.

Επίσης, αναπτύξαμε και εμβαθύναμε τις σχέσεις μας με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και προφανώς με τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία.

Αποτέλεσμα της αναβάθμισης και εμβάθυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ ήταν ότι επί της δικής μας διακυβέρνησης τερματίστηκε το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κύπρου και θέσαμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα άλλο επίπεδο.

Δεν σταματήσαμε, όμως, να αναπτύσσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και με τη Ρωσία.

Η Κύπρος θεωρείτο και ίσως θεωρείται ο μακρύς βραχίονας της Ρωσίας στην ΕΕ. Έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας από την προσέγγιση Μόσχας – Άγκυρας;

Η κυβέρνησή μου δεν ασκεί εξωτερική πολιτική στη βάση αποκλεισμών και δεν πιστεύει ότι ωφελεί την υπόθεση της Κύπρου οι φίλοι μας να είναι κατ’ ανάγκη σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Έχω πει πολλές φορές ότι εάν οι φίλοι μας έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, ίσως να μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε να επηρεάσουν την Τουρκία. Όσον αφορά την Κύπρο και τις σχέσεις της με τη Ρωσία, επαναλαμβάνω ότι ανήκουμε στην ΕΕ, ακολουθούμε με συνέπεια την κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά διατηρούμε άριστες σχέσεις και με άλλα κράτη που θεωρούν ότι μπορούν να μεταφέρουμε και να συζητήσουμε θέματα που τους αφορούν εντός της ΕΕ, όπως Αραβικές Χώρες, το Ισραήλ και η Ρωσία. Δεν νομίζω, πλέον, ότι στην ΕΕ υπάρχει οποιαδήποτε καχυποψία απέναντι της Κύπρου σε σχέση με τρίτες χώρες, όπως στο παρελθόν.

 

Συνέντευξη Προέδρου Αναστασιάδη στον «Π»: Εκατό φορές να μην έμπλεκα με τα διαβατήρια

 

Ατυχής η αναφορά του Πρ. Αναστασιάδη στον Λουκή Παπαφιλίππου λέει το δικηγορικό γραφείο

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.