POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η κ. Ανδριάνα περιμένει τους ιατροδικαστές – 15 χρόνια από τον ανεξιχνίαστο θάνατο του Θανάση ΝικολάουΤου Μάριου Δημητρίου

«15 χρόνια μού λείπεις. 15 χρόνια πονώ. 15 χρόνια κλαίω. 15 χρόνια παλεύω. 15 χρόνια κυματίζει η σημαία στον τάφο σου και στον τόπο που βρέθηκες και ακόμα δεν έμαθα το γιατί! Διερωτώμαι σε ποια χώρα ζω και υποφέρω και βασανίζομαι χωρίς έλεος!». Το σπαρακτικό αυτό μήνυμα έγραψε τις προηγούμενες μέρες η Ανδριάνα Νικολάου από τη Λεμεσό στη σελίδα της στο facebook, ενώ την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον ανεξιχνίαστο θάνατο του 26χρονου γιου της, αρχιτέκτονα Θανάση Νικολάου από την Αυστραλία που βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 ενώ υπηρετούσε 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά. Η οικογένεια επαναπατρίστηκε από την Αυστραλία στην Κύπρο -στη Λεμεσό- το 2003 μετά από 33 χρόνια παραμονής στη Μελβούρνη.

Ο υπογράφων καλύπτει δημοσιογραφικά τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση αδιάλειπτα τα τελευταία δέκα χρόνια, παρακολουθώντας και καταγράφοντας την εξέλιξή της μέσα από τις δράσεις της οικογένειας Νικολάου σε σχέση με τον θάνατο του Θανάση. Η οικογένεια Νικολάου βασισμένη στα ευρήματα, στα στοιχεία και στα γεγονότα επιμένει ότι ο Θανάσης ήταν θύμα προμελετημένης δολοφονίας, και ότι δεν πέθανε από πτώση από ύψος, όπως αρχικά αναφέρθηκε από τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό. Ιδιαίτερα, οι γονείς Ανδριάνα και Χαράλαμπος αγωνίζονται συνεχώς αυτά τα 15 χρόνια μέσα από δικαστικές διαδικασίες, πικετοφορίες έξω από το Προεδρικό και τη Γενική Εισαγγελία και άλλες εκδηλώσεις και ενέργειες για να πείσουν το κράτος να διερευνήσει σε βάθος τις συνθήκες του θανάτου του Θανάση, καταγγέλλοντας «συγκάλυψη του οφθαλμοφανούς εγκλήματος» και επικαλούμενοι ιατροδικαστικά ευρήματα ξένων και Κύπριων επιστημόνων και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

«Εξακρίβωση της αλήθειας»

Η τραγική αυτή υπόθεση συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες, με την οικογένεια του Θανάση να έχει ζητήσει την εκταφή των οστών του από τον τάφο του στο κοιμητήριο Αγίας Φύλας για διενέργεια εξέτασης, αυτήν τη φορά από Ελλαδίτες ιατροδικαστές. «Η αλήθεια δεν παραγράφεται και η εξακρίβωσή της επιβάλλεται ιδίως για μια υπόθεση θανάτου όπως η παρούσα για την οποία, όπως φαίνεται, η Αστυνομία δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει τα αίτια λόγω πλημμελούς διερεύνησης», όπως αναφέρει σε ένορκη δήλωσή της η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου. Στην ένορκη δήλωση αναφέρονται τα εξής:

  • «Οι συνθήκες του θανάτου του Αθανάσιου παρέμειναν ανεξιχνίαστες, λόγω παραλείψεων, απροθυμίας και ανεπαρκών ενεργειών των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.
  • Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Αθανάσιος ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στη μονάδα του μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του παίρνοντας και άλλα καθαρά ρούχα, μέχρι και φαγώσιμα τα οποία ο ίδιος είχε αγοράσει την προηγούμενη νύχτα γι’ αυτόν τον σκοπό.
  • Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η Εθνική Φρουρά επικοινώνησε με την οικογένεια του Αθανάσιου, πληροφορώντας την ότι ο Αθανάσιος αγνοείτο.
  • Τελικά ο Αθανάσιος βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, το οποίο έχει ύψος 30 μέτρα, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες από δάκτυλα στα χέρια του».

Έτοιμος ο θανατικός ανακριτής

Δεκαπέντε χρόνια μετά αναμένεται να γίνει η εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου με βάση αίτημα της οικογένειας του εθνοφρουρού για διενέργεια νέας εξέτασης σε σχέση με τα αίτια του θανάτου του. Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 η πρόεδρος του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού Εύη Χατζήπαπα Αβραάμ, απορρίπτοντας ένσταση της Γενικής Εισαγγελίας, όρισε θανατικό ανακριτή ο οποίος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εκδώσει διάταγμα για την εκταφή των οστών του 26χρονου εθνοφρουρού μόλις η οικογένειά του ανακοινώσει την ημερομηνία άφιξης ιατροδικαστών από την Αθήνα, που η ίδια η οικογένεια επέλεξε. Το ταξίδι των ιατροδικαστών στην Κύπρο δεν έγινε ακόμα λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε στο μεταξύ η πανδημία της νόσου COVID-19.

Υπενθυμίζουμε ότι η αίτηση εκταφής των οστών του Θανάση καταχωρίσθηκε στις 12 Αυγούστου 2019 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού από τη μητέρα του Ανδριάνα Νικολάου, τον πατέρα του Χαράλαμπο και τα αδέλφια του Νίκο, Ανδρέα και Πόπη εκ μέρους του δικηγόρου της οικογένειας Λουκή Λουκαΐδη, πρώην βοηθού γενικού εισαγγελέα και πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ.

Ζώντας τον θάνατό του «κάθε μέρα»…

«Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό», είπε στον υπογράφοντα η Ανδριάνα Νικολάου, «να μεγαλώσεις ένα παιδί στη μακρινή Αυστραλία, να το σπουδάζεις και να το φέρνεις στην Κύπρο 26 χρονών παλικάρι και να το καλούν να υπηρετήσει και να το παραδίδουν πίσω στη μάνα του νεκρό εν καιρώ ειρήνης! Και σαν να μην έφτανε αυτό, αμαύρωσαν και το όνομά του με το στίγμα της αυτοχειρίας για να μην αποδοθούν ευθύνες! Και εξαιτίας αυτής της διαπλοκής παλεύουμε και αγωνιζόμαστε 15 ολόκληρα χρόνια με ψυχοφθόρο και δαπανηρό αγώνα μέσα στη ζούγκλα του δικαστικού και νομικού συστήματος για να μάθουμε την αλήθεια. Αντί το κράτος και η Εθνική Φρουρά την οποία υπηρετούσε να εξιχνιάσουν αμέσως τα αίτια θανάτου του, με διαφάνεια, που είναι οφθαλμοφανές προμελετημένο έγκλημα το οποίο μιλά από μόνο του, σύμφωνα με τα προηγηθέντα γεγονότα, μαρτυρίες, στοιχεία και τα ευρήματα που βγάζουν μάτι και στον πιο άσχετο που θα δει τις φωτογραφίες της σκηνής, τα συγκαλύπτουν συνεχώς. Έθεταν συνεχώς φραγμούς και ήγειραν ενστάσεις στις αιτήσεις που κάναμε για επίσπευση της έρευνας για να λάμψει η αλήθεια και να ησυχάσουμε από το μαρτύριό μας που μας βασανίζει τόσα χρόνια, κάνοντάς μας να ζούμε τον θάνατο του παιδιού μας κάθε μέρα! Δεν είχε κανένας το δικαίωμα να του αφαιρέσει τη ζωή, παρά μόνο ο Θεός που μας το έδωσε. Δεν το χάσαμε από αρρώστια, ούτε από δυστύχημα, ούτε και στον πόλεμο, για να τιμηθεί τουλάχιστον. Αντίθετα το χάσαμε μέσα στα χέρια των αξιωματικών του στρατού που τους το εμπιστευτήκαμε για να υπηρετήσει την πατρίδα και αν χρειαζόταν θα έδινε και τη ζωή του γι’ αυτήν». Όμως, δυστυχώς, αδιαφόρησαν για τον τραγικό του θάνατο».

«Συγκαλύπτουν»

«Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες οι οποίες είναι στα χέρια της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας», πρόσθεσε η Ανδριάνα Νικολάου, «ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού το τι βίωνε από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλυτώσει δεν τον προστάτεψαν! Από την αρχή η Αστυνομία αρνείτο πεισματικά να το ερευνήσει ως έγκλημα, διότι όπως μας έλεγαν και μαρτύρησαν και στο δικαστήριο εκτελούσαν διαταγές! Δεν ανάλαβε το ΤΑΕ και το άφησαν σε μη εξειδικευμένους αστυφύλακες του αστυνομικού σταθμού Λάνιας! Πιστεύουμε ότι πίσω από τον ανεξιχνίαστο θάνατο του παιδιού μας κρύβονται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση και συγκαλύπτουν. Είναι απάνθρωπο να ζητάς να ερευνηθεί ο θάνατος του παιδιού σου και να σου κλείνουν τις πόρτες. Αν το παιδί μας ήταν δικό τους παιδί, θα εξιχνίαζαν αμέσως τα αίτια του θανάτου του…».

 

«Ροκανίζοντας τον χρόνο»

Έγραψε η Ανδριάνα Νικολάου σε μια συγκλονιστική επιστολή της τον Οκτώβρη 2013 προς τον τότε πρωθυπουργό της Αυστραλίας Tony Abbott και την τότε υπουργό Εξωτερικών Julie Bishop: «Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η κυπριακή κυβέρνηση διόρισε στις 29 Μαρτίου 2011 δύο ποινικούς ανακριτές και, μετά από αίτημα των ανακριτών, έναν ανεξάρτητο ιατροδικαστή. Ο ιατροδικαστής ζήτησε να εξεταστούν τα ρούχα του Θανάση με τη μέθοδο του DNA. Τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν ότι υπήρχε στα ρούχα του το γενετικό υλικό τριών άγνωστων αντρών! Ήταν σοκαριστικό να διαπιστώσουμε ότι οι ποινικοί ανακριτές, στο 150 σελίδων πόρισμά τους της 20ής Δεκεμβρίου 2012, δεν ανέφεραν τίποτα γι’ αυτό το σημαντικό εύρημα και εισηγήθηκαν την επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία! Αντί αυτού, η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου μάς πληροφόρησε ότι μετά από εισήγηση του γενικού εισαγγελέα, το Υπουργικό διόρισε εκ νέου στις 24 Μαΐου 2013 τους ίδιους ποινικούς ανακριτές για να συνεχίσουν τη διερεύνηση για το «τελικό πόρισμα! Για ακόμα μία φορά, μας βασάνιζαν ροκανίζοντας τον χρόνο. Πιστεύουμε ότι αν οι ποινικοί ανακριτές μπορούσαν και ήθελαν να ετοιμάσουν το τελικό πόρισμα, θα το είχαν κάνει μέχρι τώρα στο πρώτο τους πόρισμα. Είναι πεποίθησή μας ότι οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές δεν εργάζονταν με ανεξαρτησία».

Θύμα bullying

Έγραψε επίσης η Ανδριάνα Νικολάου προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας, τονίζοντας ότι ο γιος της ήταν θύμα bullying από στρατιώτες της μονάδας του: «Η ζωή μου καταστράφηκε εντελώς και δεν ήμουν συναισθηματικά έτοιμη να στηρίξω την οικογένειά μου τα τελευταία χρόνια λόγω του άγχους και της προσπάθειάς μου να ψάχνω για απαντήσεις. Ξέρουμε ότι ο γιος μας δολοφονήθηκε και έχουμε τεκμηριωμένα στοιχεία και το αποδείξαμε. Κάθε φωτογραφία του που λήφθηκε από την Αστυνομία στη σκηνή, μαζί με τις φωτογραφίες της νεκροτομής, μιλούν από μόνες τους. Θέλουμε να βρεθούν εκείνοι που σκότωσαν τον γιο μας και να δικαστούν. Η απονομή δικαιοσύνης είναι για μας η πιο σημαντική ανάγκη στη δυστυχισμένη ζωή μας».

Πρόχειρος χειρισμός

Σε επιστολή τους προς τον τότε αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου στις 18 Μαρτίου 2015, οι Χαράλαμπος και Ανδριάνα Νικολάου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Εκτός από την εξακρίβωση των αιτιών θανάτου, ζητούμε άμεσα απόδοση ευθυνών των ανεύθυνων «υπεύθυνων» για την ελλιπέστατη έρευνα και τον πρόχειρο χειρισμό της τραγικής μας υπόθεσης, αρχίζοντας από τον αναξιόπιστο ιατροδικαστή, ο οποίος ήταν η αιτία που δεν έγιναν οι σωστές έρευνες και μας ώθησαν στον ψυχοφθόρο αγώνα, το «δεύτερο έγκλημα»! Αφορά τον τραγικό θάνατο του 26χρονου πτυχιούχου παιδιού μας, που μας το στέρησαν για πάντα, και όχι σκυλιού! Έντιμε κύριε αρχηγέ, η φωτιά που μας άναψαν και μας καίει 10 ολόκληρα χρόνια πιστεύουμε ότι, μετά από μαρτυρικό αγώνα, έφτασε στα σωστά χέρια. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα τελειώσει και το μαρτύριό μας. Πιστεύουμε και βασιζόμαστε πλήρως στην εξουσία που έχετε, και στο ότι θα επιβλέπετε αντικειμενικά τις εξελίξεις, ούτως ώστε να έχουμε το σωστό και δίκαιο αποτέλεσμα. Έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι στην ψυχή του αδικοχαμένου στρατιώτη μας, ο οποίος υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία και εν καιρώ ειρήνης μας τον έφεραν νεκρό στα καλά καθούμενα! Στη θέση μας θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε γονιός! Ουαί και αλίμονο αν σιωπούμε σε τέτοια τραγικά συμβάντα».

Ανέγερση εκκλησίας στη μνήμη του Θανάση

Η Ανδριάνα Νικολάου ανέφερε στον υπογράφοντα ότι η χρηματική αποζημίωση που έλαβε η οικογένεια από την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με τον θάνατο του Θανάση δόθηκε για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου (Μετόχιον Ιεράς Μονής Παναγίας Αμασγούς) στο Μονάγρι Λεμεσού στη μνήμη του Θανάση. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την προσφυγή της οικογένειας Νικολάου στο ΕΔΑΔ, το δικαστήριο εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2020 καταδικαστική για την Κυπριακή Δημοκρατία απόφαση για παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Δικαίωμα Ζωής και αποφάσισε ότι θα πρέπει οι αιτούντες να λάβουν αποζημίωση από το κυπριακό κράτος, δικαιώνοντας έτσι την καταγγελία της οικογένειας Νικολάου ότι η έρευνα για τον θάνατο του Θανάση εκ μέρους της Δημοκρατίας ήταν ανεπαρκής. Όπως είπε με παράπονο η μητέρα, «τον αγώνα δεν τον κάνουμε για τα χρήματα, αλλά για τη δικαίωση και την αλήθεια, γι’ αυτό ζητούμε και την εκταφή».

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.