Φόρμα αναζήτησης

Η Hoegh φέρνει FSRU

Η πανδημία του κορωνοϊού πάγωσε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας αλλά δεν απέτρεψε τη μεγάλη νορβηγική εταιρεία Hoegh LNG Ltd να υποβάλει επισήμως αίτηση στη ΡΑΕΚ για εγκατάσταση πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στο Βασιλικό!
Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», η νορβηγική εταιρεία, που έχει μεγάλη και επιτυχημένη δραστηριότητα στη λειτουργία FSRU σε όλο τον κόσμο, ακόμα και για επείγουσες ανάγκες κρατών να προμηθευτούν καύσιμο για αντιμετώπιση προβλημάτων επάρκειας στην ηλεκτροδότηση, υπέβαλε πριν από μερικές μέρες αίτηση στη ΡΑΕΚ για εξασφάλιση άδειας «ιδιοκτησίας, κατασκευής και εκμετάλλευσης και εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου» και αφού διεκπεραιώθηκαν κάποιες αναγκαίες διαδικασίες η αίτηση θεωρήθηκε έγκυρη και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρυθμιστικής αρχής στις 31 Μαρτίου 2020.

Τι προτείνει

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» από Κύπριους συνεργάτες της Hoegh LNG Ltd αναφέρουν ότι η πρόταση της νορβηγικής εταιρείας είναι πολύ καλά μελετημένη, είναι ευέλικτη ως προς τον χρόνο και τη διάρκεια της εφαρμογής της και επιπλέον μπορεί να εξυπηρετήσει το κράτος στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει σημαντικά φθηνότερο καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, σε μια περίοδο που αναμένονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της ύφεσης που προκαλεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και της πιθανής καθυστέρησης υλοποίησης άλλων λύσεων για εισαγωγή φυσικού αερίου.

Οι συνομιλητές μας ανέφεραν ότι αν η αίτηση της Hoegh LNG Ltd γίνει δεκτή, η εταιρεία είναι σε θέση να εγκαταστήσει το FSRU σε 6-8 μήνες από την αδειοδότηση και να επαναεριοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τιμή γύρω στα 1,20 ευρώ ανά mmbtu, τιμή που η αγορά θεωρεί αρκετά ελκυστική.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εταιρεία δεν διεκδικεί κατ’ ανάγκη την εισαγωγή και προμήθεια της ΔΕΦΑ με υγροποιημένο αέριο, αν και θα μπορούσε να το κάνει σε τιμή γύρω στα 6,5 ευρώ ανά mmbtu, περιλαμβανομένου του κόστους επαναεριοποίησης. Ωστόσο, η Hoegh LNG Ltd είναι έτοιμη να πωλήσει στο κράτος μόνο τις υπηρεσίες επαναεριοποίησης, μέσω του FSRU, και από εκεί και πέρα να αναλάβει η ΔΕΦΑ την ευθύνη αγοράς και μεταφοράς στην πλωτή μονάδα του υγροποιημένου αερίου. Η εταιρεία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την πώληση επαναεριοποιημένου φυσικού αερίου και απευθείας σε μεγάλους καταναλωτές, είτε στην ΑΗΚ, είτε σε ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος.

Πληροφορούμαστε επίσης ότι οι Νορβηγοί είναι ευέλικτοι και ως προς τη χρονική διάρκεια της λειτουργίας του FSRU. Προτείνουν τη λειτουργία του για 18 ή 24 ή 36 μήνες, κάτι που υποδηλοί ότι η Hoegh LNG Ltd θέλει να προσφέρει μια ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου μέχρι η ΔΕΦΑ να είναι έτοιμη να λειτουργήσει το δικό της FSRU στο Βασιλικό, κάτι που υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες θα μπορούσε να γίνει τέλη του 2022 ή αρχές του 2023.

Για τη λειτουργία του FSRU και των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων η Hoegh LNG Ltd προτίθεται να συνεργαστεί με τη VTTV για αξιοποίηση της προβλήτας της στο Βασιλικό.

Η ΡΑΕΚ

Δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τη ΡΑΕΚ για να έχουμε τη θέση της ως προς την εξέταση της αίτησης της νορβηγικής εταιρείας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η ρυθμιστική αρχή δεσμεύεται από πρόνοια της νομοθεσίας η οποία της επιβάλλει να λαμβάνει υπόψη την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα φυσικού αερίου. Και όπως ξαναγράψαμε, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να αναθέσει στη ΔΕΦΑ την ευθύνη της μονοπωλιακής εισαγωγής φυσικού αερίου, για περίοδο περίπου δέκα χρόνων, στο πλαίσιο λειτουργίας αναδυόμενης – προστατευόμενης αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε η ΡΑΕΚ να εγκρίνει την αίτηση της Hoegh LNG Ltd, όπως δύσκολα μπορεί να εγκρίνει την αίτηση της Energean για εισαγωγή αερίου μέσω αγωγού από τα κοιτάσματά της στο Ισραήλ, εκτός εάν διαφοροποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης ή αν η ΔΕΦΑ αποφασίσει να συνεργαστεί με τη Hoegh LNG Ltd ή και την Energean.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.