Φόρμα αναζήτησης

Η Επ. Ελέγχου ενημερώνει Ηροδότου πως θα τον ενημερώσει

Σε ακόμα ένα…. κοσκίνισμα, που αναμένεται να καθυστερήσει την άφιξή της στον μύλο της διαφάνειας, προβαίνει η Επιτροπή Ελέγχου διά του προέδρου της Ζαχαρία Κουλία, με την επιστολή που απεστάλη χθες στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Ενώ λοιπόν με δύο επιστολές του ο διοικητής (η πρώτη τον περασμένο Ιούλιο που έμεινε στο γραφείο Συλλούρη και η δεύτερη τον περασμένο Νοέμβριο η οποία κοινοποιήθηκε στην Επ. Ελέγχου) ενημέρωνε για την ετοιμότητά του να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία που του ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο – επιστρέφοντας ως απαράδεχτη τη λίστα με ΜΕΔ που του απέστειλε η τέως διοικήτρια- αρκεί, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου να ζητηθούν αρμοδίως από κοινοβουλευτική επιτροπή, η χθεσινή επιστολή δίνει νέα κατεύθυνση.

«Η επιτροπή, στη βάση των όσων αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή σας, στην οποία εκφράζετε την ετοιμότητά σας να καταθέσετε τα εν λόγω στοιχεία εφόσον αυτά ζητηθούν από την ίδια, σας καλεί όπως παρευρεθείτε ενώπιόν της σε συνεδρία της που θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, και κατόπιν συνεννόησης μαζί σας, για συζήτηση του όλου θέματος, καθώς και για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών αναφορικά με προκύπτοντα ζητήματα που αφορούν την ορθή διαχείριση των εν λόγω στοιχείων σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/χορηγήσεις ορισμένων ΠΕΠ». Στη βάση των πιο πάνω προκύπτει ότι τα στοιχεία δεν θα κατατεθούν άμεσα, αλλά ο διοικητής ενημερώνεται ότι θα ενημερωθεί για το πότε θα κληθεί στην επιτροπή.

Περαιτέρω, με τη χθεσινή επιστολή Κουλία, ο διοικητής καλείται να ενημερώσει την επιτροπή «μεταξύ άλλων για την παραχώρηση δανείων/πιστωτικών διευκολύνσεων με ευνοϊκό τρόπο και χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων που οδήγησαν στη μη εξυπηρέτηση των δανείων αυτών». Επιπρόσθετα, θα ήταν χρήσιμο για την εξέταση του όλου θέματος, σημειώνεται, «να ενημερώσετε την επιτροπή κατά πόσο το όλο θέμα των ΜΕΔ ενέχει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο είναι επιλήψιμο ή συνιστά οποιαδήποτε παρανομία», σημειώνεται στην επιστολή. Τέλος, όσον αφορά το όλο θέμα της διαχείρισης των ΜΕΔ, ο κ. Ηροδότου καλείται να ενημερώσει την επιτροπή σε ποιες ενέργειες/έλεγχο έχει προβεί η ΚΤ, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο εποπτικό όργανο, σ’ ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα ιδρύματα προς συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δικαίου της τραπεζικής εποπτείας και της διερεύνησης πιθανών παραβιάσεων αναφορικά με ΜΕΔ σε ΠΕΠ. Των πιο πάνω λεχθέντων, η συνέχεια θα καταδείξει τι τελικά θα κατατεθεί και πώς θα αξιοποιηθεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.