Φόρμα αναζήτησης

Η επ. Διοικήσεως ζητεί ποινική δίωξη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Την ποινική δίωξη του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ζητεί η επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, επικαλούμενη παρέμβαση σε έρευνα την οποία διεξάγει σε σχέση με παράπονο του βοηθού γενικού ελεγκτή. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της γιατί κάτι τέτοιο παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας του θεσμού που εκπροσωπεί.

Με ό,τι συνεπάγεται…

Η κ. Λοττίδη σε επιστολή της στον γενικό ελεγκτή ημερομηνίας 28/11/2019 επισημαίνει ότι ο κ. Μιχαηλίδης παραβιάζει τη νομοθεσία με «υπόδειξή» του για τερματισμό έρευνας που αφορά τη μισθοδοσία του βοηθού γενικού ελεγκτή, κατόπιν παραπόνου που υπεβλήθη από τον ίδιο στο γραφείο της. Στην επιστολή μεταξύ άλλων σημειώνει: «Όσον αφορά την επιτακτική σας κλήση να σταματήσω κάθε διερεύνηση του παραπόνου που υπεβλήθη από τον βοηθό γενικού ελεγκτή, αναφορικά με τη μισθοδοσία του, παράπονο που στρέφεται εναντίον του υπουργού Οικονομικών, σας παραπέμπω στο Άρθρο 11, εδάφιο (δ) του περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμου, σύμφωνα με το οποίο: 11. Οποιοσδήποτε που…

(δ) χωρίς νόμιμη δικαιολογία παρακωλύει με οποιονδήποτε τρόπο την έρευνα που διεξάγεται από τον επίτροπο.

(ε) εξυβρίζει, παρεμποδίζει ή παρενοχλεί τον επίτροπο ή οποιοδήποτε πρόσωπο που συμμετέχει σε οποιαδήποτε έρευνα…

είναι ένοχος αδικήματος που υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000)…

με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Η επιστολή της κ. Λοττίδη κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, τον γενικό εισαγγελέα, τον υπουργό Οικονομικών και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών.

Δεν δικαιούστε

Ο γενικός ελεγκτής στις 14 Νοεμβρίου είχε στείλει (ακόμη μία) επιστολή στην επίτροπο Διοικήσεως, ζητώντας να διεξαγάγει διαχειριστικό (όχι μόνο οικονομικό) έλεγχο στο γραφείο της. Η κ. Λοττίδη απάντησε για πολλοστή φορά στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι η επίτροπος Διοικήσεως με βάση τη νομοθεσία «δεν είναι στα πρόσωπα που ασκείται διαχειριστικό έλεγχο». Η κ. Λοττίδη στην επιστολή της υπενθυμίζει στον κ. Μιχαηλίδη ότι του είχε στείλει σχετική έκθεση «στην οποία καθηκόντως και στο πλαίσιο της αποκλειστικής της αρμοδιότητας να έχει νομική άποψη ως προς την ερμηνεία ενός νομοθετήματος, ως εξωδικαστικός μηχανισμός ελέγχου της διοίκησης» δεν δικαιούται να κάνει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της «που δεν σχετίζεται με τον οικονομικό αλλά με την ανάθεση και του συνόλου των παραπόνων, που σχετίζεται με τον καθορισμό των προτεραιοτήτων» που θέτει η επίτροπος κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Ο κ. Μιχαηλίδης εδώ και καιρό επιμένει να κάνει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως και ισχυρίζεται πως η επίτροπος με την άρνησή της διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Έλλειψη σεβασμού σε θεσμό

Η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη στην επιστολή της προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη επισημαίνει ότι η έκθεση την οποία είχε συντάξει και του είχε αποστείλει «αφορούσε ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος και σκοπό είχε την προστασία του θεσμού τον οποίο υπηρετεί». «Την αγνοήσατε», σημειώνει, «και συνεχίζετε να την αγνοείτε μέχρι και σήμερα δείχνοντας έλλειψη πλήρους σεβασμού στον θεσμό, παρότι και ο ίδιος προβαίνετε σε συστάσεις και εισηγήσεις στο πλαίσιο των δικών σας αρμοδιοτήτων και ζητάτε να γίνουν σεβαστές από όλους».

Η επίτροπος Διοικήσεως έθεσε ενώπιον του γενικού ελεγκτή letter of support (επιστολή υποστήριξης) από το ΙΟΙ (International Ombudsman Institution) που επισημαίνει «ότι ένας επίτροπος δεν γίνεται να λαμβάνει οδηγίες από κανέναν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του εφόσον αυτό προσβάλλει την ανεξαρτησία του». Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι «όταν υπάρχει θέμα ερμηνείας ενός νόμου οποιοσδήποτε έλεγχος θα υπονόμευε την ανεξαρτησία του» και «οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασης της κρίσης της επιτρόπου, με αυτήν του γενικού ελεγκτή, θα παραβίαζε την ανεξαρτησία του».

Η επίτροπος Διοικήσεως υπενθυμίζει ότι όλα αυτά είχαν τεθεί σε συνεδρία της Επ. Ελέγχου της Βουλής υπ’ όψιν του κ. Μιχαηλίδη μαζί με τις Αρχές της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που επαναλαμβάνουν ότι ο επίτροπος δεν δύναται να λαμβάνει οδηγίες, καθότι προσβάλλεται η ανεξαρτησία, και διευκρινίζεται ότι «ο έλεγχος από τον γενικό ελεγκτή περιορίζεται μόνο στον έλεγχο των οικονομικών διαδικασιών».

Επίσης με έντονο λεκτικό η επίτροπος Διοικήσεως λέει στον γενικό ελεγκτή: «Αγνοείται και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σημειώνω προς υπενθύμιση όλων μας ότι η Κύπρος είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από τις αποφάσεις του».

Τι ζητάτε αφού δεν ξέρετε από νομικά;

Σε σχέση με την επιμονή του γενικού ελεγκτή να κάνει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της, η επίτροπος Διοικήσεως σημειώνει στην επιστολή της προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Άλλωστε η λήψη μιας αριθμητικής πληροφορίας η οποία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, λόγω ελλείψεως νομικής κατάρτισης, γνώσης του αντικειμένου και εξειδίκευσης, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την εκ νέου απαίτηση για λήψη αυτών των αριθμών, που δεν αντικατοπτρίζουν ούτε τις αρμοδιότητες, ούτε το εύρος και το βάθος της εμπειρογνωμοσύνης, ούτε της πολυπλοκότητας των υποθέσεων του θεσμού» του επ. Διοικήσεως.

Θα πάω στα κανάλια!

Η επ. Διοικήσεως υπενθυμίζει στον γεν. ελεγκτή ότι είχε αρχίσει να ζητάει αυτά τα στοιχεία το 2017-18 και όταν δεν τα πήρε σχημάτισε «νομική άποψη» (αν και δεν είναι νομικός) για παραβίαση του νόμου. Τον Μάρτιο του 2018 ζήτησε την ποινική της δίωξη από τον γενικό εισαγγελέα. Τώρα, 20 μήνες μετά, επανέρχεται και δηλώνει πως αν δεν του δοθούν τα στοιχεία που ζητεί «θα προβεί σε καταγγελία και μάλιστα δημοσίως σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέροντας ότι ’Προς Θεού, να μην εκληφθεί ως εκφοβισμός…’». Η κ. Λοττίδη απευθυνόμενη στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη διερωτάται για το αντικείμενο της δημόσιας καταγγελίας που σκοπεύει να κάνει αφού «έχετε προβεί σε καταγγελία εδώ και 20 μήνες».

Η «απειλή» του γενικού ελεγκτή είναι άγνωστο από ποιο κανάλι και πότε θα υλοποιηθεί!

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.