Φόρμα αναζήτησης

Η ΕΝΙΚ καταγγέλλει γιατρούς του ΓεΣΥ που ιδιωτεύουν

Για γιατρούς του ΓεΣΥ που ασκούν ιδιωτική ιατρική κάνει εκ νέου λόγο η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) καλώντας τους αρμοδίους -Υπουργείο Υγείας και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας- να δώσουν εξηγήσεις. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου χθες ο δρ Αρμεύτης αναφέρθηκε σε περιστατικά «που γινόμαστε μάρτυρες» και ενδεικτικά αναφέρθηκε σε γιατρούς του ΓεΣΥ που όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) τους παρέχει το δικαίωμα «να μην εγγράψουν παιδιά στους καταλόγους τους και να τα χρεώνουν ιδιωτικά, ειδικά αν έχουν ιδιωτική ασφάλεια». Από την επίσημη γραμμή επικοινωνίας του ΟΑΥ (17.000), όπως ισχυρίστηκε, σε ερώτηση συναδέλφων ανάφεραν κατ’ επανάληψη ότι «ο οποιοσδήποτε γιατρός του ΓεΣΥ μπορεί να μην εγγράψει τον δικαιούχο και να χρεώνει την ιδιωτική του ασφάλεια». Έκπληξη εξέφρασε ο δρ Αρμεύτης για τον «Κανονισμό της τελευταίας στιγμής ο οποίος αφαιρεί την υποχρέωση του ειδικού γιατρού να κάνει εγγραφή δικαιούχου στο σύστημα». Αυτό, είπε, ανοίγει ουσιαστικά παράθυρο στην ιδιωτική ιατρική. Μνεία όμως έκανε ο δρ Αρμεύτης και στην παροχή δικαιώματος σε γιατρούς του Μακάρειου νοσοκομείου να ασκούν ιδιωτική ιατρική σημειώνοντας πως «η πρακτική αυτή δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων». Διερωτήθηκε μάλιστα, εάν στη βάση των πιο πάνω η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού έχει λόγο να παρέμβει…

1.159 γιατροί στο ΓεΣΥ

Κατά τον πρόεδρο της ΕΝΙΚ η πλειοψηφία των πολιτών έχει έντονους προβληματισμούς ως προς τη λειτουργικότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Ωστόσο, στη βάση των στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΥ φαίνεται ότι οι πολίτες αγκάλιασαν το νέο σύστημα υγείας. Τις πρώτες πέντε εβδομάδες λειτουργίας του συστήματος έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 237.359 επισκέψεις εκ των οποίων οι 190.373 πραγματοποιήθηκαν σε προσωπικούς γιατρούς και οι 46.986 σε ειδικούς γιατρούς. Οι συμβεβλημένοι γιατροί εξέδωσαν 157.306 συνταγές για φάρμακα και 131.081 παραπεμπτικά για εργαστηριακές αναλύσεις. Με βάση τους καταγεγραμμένους αριθμούς, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ 637.000 δικαιούχοι και έχουν συμβληθεί περισσότεροι από 1.159 γιατροί. Συγκεκριμένα, έχουν συμβληθεί 384 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, 123 παιδίατροι και 652 ειδικοί γιατροί εκ των οποίων 216 είναι ειδικοί γιατροί του ιδιωτικού τομέα και 436 ειδικοί γιατροί που εργάζονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Επιπρόσθετα έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό 476 φαρμακεία, 146 κλινικά εργαστήρια και 15 ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

«Προσωπικός γιατρός, με ποια προσόντα;»

Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζει η ΕΝΙΚ και στην ανομοιογένεια στους γιατρούς που εκτελούν χρέη προσωπικού γιατρού. «Υπάρχουν ως προσωπικοί γιατροί γενικοί γιατροί με ειδικότητα, γενικοί γιατροί χωρίς ειδικότητα, ειδικοί παθολόγοι, ανειδίκευτοι ταχύρρυθμων μαθημάτων, γενικοί χειρουργοί, συνταξιούχοι ιδιώτες, συνταξιούχοι του Δημοσίου, ηλικιωμένοι γιατροί που ήταν για χρόνια ανενεργοί και επανήλθαν στα καθήκοντά τους ένεκα ΓεΣΥ και πάει λέγοντας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης και ερωτά «κατά πόσο υπάρχουν τα απαραίτητα προσόντα και εκπαίδευση για να είναι κάποιος προσωπικός γιατρός». Δεν σημαίνει, είπε, ότι «ένας άριστος χειρουργός είναι και ικανός για προσωπικός γιατρός καθώς δεν έχει εκπαιδευτεί για να ασκεί γενική ιατρική». Ο δρ Χάρης Αρμεύτης σχολίασε και το κύμα φυγής γιατρών από το Δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ «αφού τους παρέχεται η μοναδική ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν κατά πολύ τις αμοιβές τους για την ίδια εργασία που κάνουν σήμερα».

«Απορούμε πως δεν υπολογίστηκε στον σχεδιασμό των 15 χρόνων αυτή η εξέλιξη εκτός και αν υπολογίστηκε και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς», είπε. Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι η λύση του προβλήματος είναι «η αμοιβή ανάλογα με την εργασία, κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και κερδισμένος θα είναι μόνο ο ασθενής».