Φόρμα αναζήτησης

Βίοι παράλληλλοι για Κυπριακό – Ενεργειακά

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία, αδιαμφισβήτητα, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και έχει τον πρώτο λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ουάσινγκτον, όπου έχει επαφές για θέματα ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για το Κυπριακό. Όπως πληροφορούμαστε, μέσα στον Απρίλιο έχουν ήδη δρομολογηθεί Σύνοδοι Κορυφής με Ιορδανία και Παλαιστίνη, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Λίβανο σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Δεν αποκλείεται μάλιστα αν βρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες να έχουμε εξελίξεις και με Αίγυπτο – Γαλλία μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Κυπριακό

Σε σχέση με το Κυπριακό, δύο προγραμματισμένα βήματα σηματοδοτούν μια πρόσκαιρη έστω κινητικότητα.
Το πρώτο βήμα αφορά τον ρόλο της κ. Λουτ, η οποία μέχρι τα μέσα Απριλίου θα πρέπει να έχει ετοιμάσει την έκθεσή της, την οποία θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, εκτός απροόπτου, η κ. Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο πριν τις 12 Απριλίου, ημερομηνία η οποία έχει καθοριστεί από Ελλάδα και Τουρκία για την επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία θα συζητήσουν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Η συνάντηση αυτή αποτελεί το δεύτερο βήμα, το οποίο προσδίδει μια κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό.

Η απεσταλμένη του γ.γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, ως γνωστόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά της, πάντα, γύρω από τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Πηγές που γνωρίζουν καλά τα του Κυπριακού εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κάτι νέο στη διαδικασία μέχρι στιγμής, καθώς η Τουρκία ακόμα επιμένει στις δικές της θέσεις και δεν δείχνει διατεθειμένη να μετακινηθεί από αυτές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πάντως, ποντάρει πολλά στο ότι Κατρούγκαλος και Τσαβούσογλου, παρά το όχι και τόσο καλό κλίμα της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης στην Αττάλεια, «κλείδωσαν» τη 12η Απριλίου ως ημερομηνία νέας συνάντησης.

Όπως μαθαίνουμε, η συνάντηση αυτή θα έχει μάλλον τεχνοκρατικό χαρακτήρα, γεγονός που δίνει το στίγμα ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι ανακοινώσιμο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η έναρξη της συζήτησης αποτελεί ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εξέλιξη, καθώς παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους όρους αναφοράς για το Κυπριακό.

Τα ενεργειακά ως πίεση

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την τριμερή στο Ισραήλ κατέδειξαν ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα δεν φέρουν ένσταση να έχει η Τουρκία λόγο στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, νοουμένου ότι θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η δήλωση Κατρούγκαλου ότι δεν αποκλείει κανένας την Τουρκία από τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο. Δήλωση η οποία έτυχε εκμετάλλευσης και «βανδαλισμού», θα λέγαμε, από τον τουρκικό Τύπο, στον οποίο υπήρξαν, αδίκως βέβαια, αναφορές για αναγνώριση από πλευράς Ελλάδας του δικαιώματος της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην περιοχή.

Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, ο οποίος μίλησε μόνο για δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζουν και το περιθώριο διαπραγμάτευσης που αφήνει στην Τουρκία η ελληνική πλευρά.

Η Λευκωσία εξακολουθεί να διαμηνύει με τον πιο έντονο τρόπο ότι σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί διασύνδεση ενεργειακών και Κυπριακού προς συζήτηση στο ίδιο τραπέζι.

«Η δυναμική και οι συμπράξεις στην ενέργεια θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για να γίνει πιο διαλλακτική η Τουρκία στο Κυπριακό, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αντάλλαγμα», αναφέρουν στον «Π» διπλωματικές πηγές.

Η διεθνής κοινότητα

Στο πλαίσιο  της τριμερούς συνάντησης στο Ισραήλ, ο Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε στον Μάικ Πομπέο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη διαδικασία για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού. Έκανε λόγο επίσης και για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ προς εκτόνωση. Πηγές κοντά στο Προεδρικό αναφέρουν ότι ο Πομπέο διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο αυτή την περίοδο και εξέφρασε την κατανόησή του για τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Λουτ, που εκπροσωπεί τον γ.γ. του ΟΗΕ, δεν φαίνεται να βιάζεται ιδιαίτερα σε σχέση με τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, καθώς κάνει συνεχείς επαφές εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με όλες τις πλευρές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε θετική κατάληξη. Οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στις διμερείς συναντήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για θετικό αποτέλεσμα.

O Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί, με τη σειρά του, είχε την πρώτη του συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα, στην οποία μετέφερε μεταξύ άλλων τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμβάλλει εποικοδομητικά για την επίλυση του Κυπριακού και δεν ασκεί τις απαραίτητες πιέσεις για συνεργασία των πλευρών αυτή την περίοδο.

Κριτική ασκεί το ΑΚΕΛ στις κινήσεις Αναστασιάδη

Την ίδια στιγμή  που η κυβέρνηση προγραμματίζει και υλοποιεί σειρά τριμερών συνεργασιών με γειτονικές και άλλες μεγάλες δυνάμεις, για την ενέργεια και την ασφάλεια στην περιοχή, το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ασκεί κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του το Σάββατο, τόνισε ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση πως μόνο με λύση του Κυπριακού, η οποία θα επιτρέπει την έναρξη συζητήσεων και με την Τουρκία αναφορικά με τα θέματα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας».

Διπλωματικές πηγές τονίζουν την αναγκαιότητα η όποια ανάλυση και προσέγγιση στα δεδομένα να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.
«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συγκρατημένοι στην προσέγγισή μας, καθώς η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι έχει θέσει ως πρώτιστο στόχο ή προτεραιότητα να κάνει συνεργασίες με γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο στα θέματα ενέργειας. Πόσω μάλλον στο να παραχωρήσει οτιδήποτε σε σχέση με την Κύπρο για να πετύχει κάτι τέτοιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 Αντίδραση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου απαντώντας στις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού έκανε λόγο για παραφωνία του ΑΚΕΛ.
«Την ώρα που το σύνολο του πολιτικού κόσμου στηρίζει την ανάπτυξη των τριμερών συνεργασιών και της γενικότερης ενεργητικής διπλωματίας ως μια στρατηγική κατεύθυνση που ενισχύει τη θέση της Δημοκρατίας, ακούγεται ως παραφωνία η θέση του γ.γ. του ΑΚΕΛ ο οποίος δεν διστάζει να μηδενίσει τα ερείσματα που δημιουργούνται και μιλά για ’μύθο’, με αιτιολογία το ότι η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει μια έξαλλη συμπεριφορά, εκτός μέτρου λογικής. Εάν εγκαταλείπαμε ως ’μύθο’ τις προσπάθειες ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο και μόνο διότι η Άγκυρα εξαπολύει διαρκώς απειλές, τότε ουσιαστικά θα επιτρέπαμε να πετύχει η εκστρατεία εκφοβισμού την οποία εξαπολύει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.