Φόρμα αναζήτησης

Η εικόνα για τη δύναμη των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε σήμερα την αποτύπωση της εικόνας που παρουσιάζει η εκλογική δύναμη των πολιτικών κομμάτων σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public.

Σε τοπικό επίπεδο η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της εταιρείας CYMAR με βάση δεδομένα από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΔΗΣΥ προηγείται με ποσοστό 39% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 18%. Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία βρίσκεται στο 15%, το ΕΛΑΜ στο 11%, το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών στο 4%, η Κίνηση Αλληλεγγύη στο 2% και ακολουθεί η ΕΔΕΚ με 1%.

Πρόβλεψη για τις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο στη μετά Brexit εποχή

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε και μια πρώτη δέσμη προβολών για το πώς θα μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019.

Προβάλλοντας τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ επί των εδρών του κοινοβουλίου μετά το Brexit, παρατηρείται ότι η επόμενη σύνθεση θα αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ. Σημειώνεται ότι το επόμενο ΕΚ θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).