Φόρμα αναζήτησης

Η ΕΕ σφίγγει τα ζωνάρια για την ανακύκλωση συσκευασιών

Μπορεί η Κύπρος τα τελευταία χρόνια με το ένα και μοναδικό σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών της Green Dot να καταφέρνει να πιάνει τους ευρωπαϊκούς ποσοτικούς της στόχους, ωστόσο απαιτείται τεράστια προσπάθεια, κινητοποίηση και συντονισμός για την υλοποίηση των νέων φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για τα απορρίμματα συσκευασίας. Θα πρέπει ταυτόχρονα να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία αναπτύσσει στον «Π» ο γενικός διευθυντής της Green Dot Μάριος Βραχίμης.

Συνολικά το 2018 η Green Dot ανακύκλωσε 56.560 τόνους συσκευασίες υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις που της έθεσε το κράτος κατά 26%. Η εταιρεία ήταν επιφορτισμένη με τη συλλογή του 65% των ανακυκλώσιμων υλικών που παράγουν τα μέλη της, στόχος που ξεπεράστηκε κατά πολύ και έφτασε το 82%. Υπολογίζεται ότι στην κυπριακή αγορά παράγονται 102 χιλιάδες τόνοι συσκευασίες, ενώ έχει συλλεχθεί και ανακυκλωθεί μέσω της Green Dot το 55% εξ αυτών. Ειδικότερα, οι ποσότητες οικιακών συσκευασιών που συλλέχθηκαν από τα ρεύματα του PMD, χαρτιού και γυαλιού το 2018, παρουσίασαν αύξηση 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Αξιοσημείωτη αύξηση 11% σημείωσε η ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι το 2018 συλλέχθηκε το 96% της αγοράς χαρτιού, το 35% του γυαλιού, το 33% του πλαστικού, το 77% των μετάλλων και το 3% των ξύλων. Συλλέχθηκαν επίσης 13,3 τόνοι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε σύγκριση με 8,66 τόνους το 2017, σημειώνοντας αύξηση 54%. Όσον αφορά τις μπαταρίες, συλλέχθηκαν 77 περίπου τόνοι το 2018 έναντι 64 το 2017. Όλα τα συστήματα συλλογής, πλην της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών (2.603 τόνοι το 2018 έναντι 3.827 το 2017), παρουσίασαν αύξηση, συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων χρόνων.

Παρ’ όλα αυτά, οι νέοι απαιτητικοί στόχοι της ΕΕ μοιάζουν πολύ πιεστικοί για την Κύπρο και πρέπει να γίνουν άλματα για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί. Απαιτούν ανακύκλωση μέχρι το 2025 του 65% όλων των συσκευασιών, ενώ υπάρχουν και επιμέρους στόχοι: Ανακύκλωση πλαστικών 50% (από το 33% σήμερα), ξύλου 25% (από 3% σήμερα), μετάλλων 70% (ήδη έχουν ξεπεραστεί οι στόχοι με το ποσοστό του 77% το 2018), αλουμινίου 50%, γυαλιού 70% (από 35% σήμερα) και χαρτιού και χαρτονιού 75% (ήδη έχει φτάσει στο 96% της αγοράς). Από το 2030 οι στόχοι γίνονται ακόμη πιο αυστηροί και διαμορφώνονται ως εξής: Όλες οι συσκευασίες 70%, πλαστικά 55%, ξύλο 30%, σιδηρούχα μέταλλα 80%, αλουμίνιο 60%, γυαλί 75%, χαρτί και χαρτόνι 85%.

Δεν συμμετέχουν όλοι ισότιμα στο σύστημα

Μιλώντας στον «Π» ο γενικός διευθυντής της Green Dot, Μάριος Βραχίμης, σημείωσε πως για να επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε όσοι εισάγουν συσκευασίες στην Κύπρο να μπουν στο σύστημα της συλλογικής ανακύκλωσης. Όπως επεσήμανε, η Green Dot χρηματοδοτείται από τα μέλη της τα οποία παράγουν σήμερα σχεδόν 70 χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων συσκευασιών, ενώ η Κύπρος παράγει συνολικά 102 χιλιάδες τόνους. Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να χρηματοδοτεί τη συλλογή και διαχείριση άλλων 33 σχεδόν χιλιάδων τόνων ανακυκλώσιμων συσκευασιών. «Ποιος θα πληρώσει τους επιπλέον τόνους;» διερωτήθηκε. Στο παρελθόν, όπως μας εξήγησε, στη χρηματοδότηση του συστήματος συμμετείχαν και οι τοπικές αρχές, όμως από τον περασμένο Σεπτέμβριο όλοι οι δήμοι και κοινότητες που βρίσκονται στο σύστημα εξυπηρετούνται δωρεάν. Όπως τόνισε, όλοι οι εισαγωγείς και παραγωγοί ανακυκλώσιμων συσκευασιών που εμπίπτουν στα ρεύματα που προαναφέραμε, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη επιχείρηση, έχουν υποχρέωση να εγγραφούν στην Green Dot, η οποία είναι αρμόδια για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων. Παρ’όλα αυτά, όπως επεσήμανε, δεν ασκείται πίεση από το κράτος προς αυτό τον σκοπό. «Εμείς κάνουμε καταγγελίες στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος αναφορικά με τις εταιρείες που παράγουν ανακυκλώσιμα απόβλητα και δεν είναι εγγεγραμμένες, αλλά μέχρι σήμερα δεν είδαμε να τους επιβάλλονται ποινές οι οποίες θα τις εξαναγκάσουν να συμμετέχουν στο σύστημα ισότιμα». Σύμφωνα με τον κ. Βραχίμη, η συμμετοχή όλων θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για αύξηση και της συλλογής ανακυκλώσιμων ροών συσκευασιών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.