Φόρμα αναζήτησης

Η αξίωση του Οδυσσέα για αυτοτέλειαΈνα νέο επεισόδιο στο σίριαλ της έντασης και των μετωπικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον γενικό ελεγκτή και την κυβέρνηση αναμένεται να διαδραματισθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, και συγκεκριμένα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου όπου το Υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί, την Πέμπτη, να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που απέρριψε το αίτημα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για προσλήψεις. Βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν απαράδεκτο ο ελεγκτής να εξαρτάται οικονομικά από τον ελεγχόμενο, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών υποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αναμένεται να εξετάσει, αυτεπάγγελτα, έπειτα από πρόταση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, το εξής θέμα: «Η ανάγκη πλήρωσης των κενών μόνιμων θέσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τα πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται στην εκπλήρωση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από την άρνηση της κυβέρνησης να εγκρίνει τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων».

 

Oι αλληλοκατηγορίες

Το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε, τον περασμένο μήνα, το αίτημα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για πρόσληψη έξι εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μέχρι να γίνει η πλήρωση των μόνιμων θέσεων. Με τον γενικό ελεγκτή να καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών ότι προβάλλει προσκόμματα στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. «Μικρή ενίσχυση υπήρξε το 2014. Έκτοτε, παρά τη σημαντική αύξηση του όγκου εργασίας, το προσωπικό είναι σταθερό. Δεν ζητήσαμε καν πρόσθετο προσωπικό αλλά μόνο έξι έκτακτους μέχρι να πληρωθούν οι κενές θέσεις. Η άρνησή σας παρακωλύει το έργο μας» έγραψε σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο γενικός ελεγκτής απευθυνόμενος στο Υπουργείο Οικονομικών. «Oι προκλήσεις στην οικονομία σήμερα επιβάλλουν την υιοθέτηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής. Tα τελευταία χρόνια, η Eλεγκτική Υπηρεσία ενισχύθηκε σημαντικά, γι’ αυτό το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με το αίτημα για εξαίρεση από τις πρόνοιες του άρθρου 16 του προϋπολογισμού για το 2020» ανταπάντησε επίσης από τα ΜΚΔ το Υπουργείο Οικονομικών. Με το σίριαλ της αντιπαράθεσης να συνεχίζεται…

 

Διαφωνίες βουλευτών

Η κόντρα Οδυσσέα Μιχαηλίδη – κυβερνώντων για τη στελέχωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το οποίο τέθηκε ουκ ολίγες φορές από τον γενικό ελεγκτή ενώπιον της Βουλής και του τέως υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Μάλιστα, ο τελευταίος σε απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Ζαχαρία Κουλία, ημερομηνίας 15/3/2017, εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου του και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην οικονομική αυτοτέλεια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Έτσι την οικονομική ανεξαρτησία του γενικού ελεγκτή ανέλαβαν να προωθήσουν με νομοθετική ρύθμιση βουλευτές και προς αυτή την κατεύθυνση, πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα στις 22/9/2017, οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Παύλος Μυλωνάς κατέθεσαν από κοινού την πρόταση νόμου που τιτλοφορείται «Ο περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2017» ώστε να διασφαλιστεί συνταγματικά η οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η συζήτηση της πρότασης νόμου εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Ωστόσο, υπάρχει και μια μερίδα βουλευτών που δηλώνει στον «Π» ότι διαφωνεί με την πρόταση νόμου των τριών συναδέλφων τους, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς στον γενικό ελεγκτή ότι «η οικονομική ανεξαρτησία δεν σημαίνει αδικαιολόγητα έξοδα και σπατάλες ή αβέρτα προσλήψεις ή και προαγωγές ειδικά σε περιόδους που το δημόσιο ταμείο είναι μείον και η οικονομία μας δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός».

 

Τροποποίηση Συντάγματος

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που δεν προχώρησε στην οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ο ετήσιος προϋπολογισμός της εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση του υπουργού Οικονομικών και του Υπουργικού Συμβουλίου προτού προωθηθεί στη Βουλή. Σύμφωνα, πάντα, με τον γενικό ελεγκτή το γεγονός αυτό συνιστά περιορισμό της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφού, όπως υποστηρίζει, η εκτελεστική εξουσία, η οποία είναι ο κατ’ εξοχήν ελεγχόμενος από τον γενικό ελεγκτή, έχει τη δυνατότητα να περιορίζει τους πόρους της υπηρεσίας του με απώτερο στόχο την αποφυγή του ελέγχου.

Όπως υποστηρίζει ο γενικός ελεγκτής η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και έναντι της τρόικας ότι θα διασφάλιζε την οικονομική αυτοτέλεια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενώ σε επιστολή του προς τον τέως υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ημερομηνίας 22/9/2016, που κοινοποίησε και στη Βουλή, ζητά την τροποποίηση του Συντάγματος έτσι ώστε ο προϋπολογισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να κατατίθεται απευθείας στη Βουλή για έγκριση.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.