Φόρμα αναζήτησης

Αποτυχία συνεργασίας εν μέσω κορωνοϊού: Πισωγύρισμα ή ευκαιρία για Ε/Κ και Τ/Κ;Η πανδημία του κορωνοϊού έχει σαφώς αλλάξει την καθημερινότητα όλων των πολιτών ενώ, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, έχει μαθήματα να δώσει σε όποιον είναι έτοιμος να τα λάβει. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ μιλώντας στον «Π» επισημαίνει πως ε/κ και τ/κ πλευρά απέτυχαν στο πεδίο της αλληλεγγύης της σύμπραξης και της συνεργασίας αυτή την περίοδο, ενώ στέλνει το μήνυμα πως οι πολίτες δεν πρόκειται να μείνουν παρατηρητές σε ενδεχόμενο παρατεταμένης απραξίας στο ζήτημα των οδοφραγμάτων. Καλεί τους ηγέτες και στις δύο πλευρές να ζητήσουν και να αξιοποιήσουν προτάσεις από τους επιστήμονες της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για θέματα υγείας για τον σκοπό αυτό. Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου μιλώντας στον «Π» επισημαίνει πως οι σχέσεις Ε/Κ και Τ/Κ αυτήν την περίοδο έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς της πανδημίας, ενώ χαρακτηρίζει τους Τ/Κ εργαζόμενους και τους μαθητές που δεν μπορούν να περάσουν από τα σημεία διέλευσης «θύματα των αποφάσεων της τουρκικής πλευράς». Η βουλευτής του ΔΗΣΥ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως τελικός στόχος είναι η λύση του Κυπριακού και η άρση οποιωνδήποτε περιορισμών διακίνησης σε ολόκληρη την Κύπρο.

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

«Έχουμε αποτύχει να αναπτύξουμε αλληλεγγύη»

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία επιβάλλει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία παντού στον κόσμο –ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου όλοι καλούμε την ΕΕ να δείξει πραγματική αλληλεγγύη– εμείς οι ίδιοι έχουμε αποτύχει στο μικρό νησί μας να αναπτύξουμε πραγματική και ουσιώδη αλληλεγγύη. Αντί να συνεργαστούν στον τομέα της υγείας σε ολόκληρο το νησί οι δύο κοινότητες, αντί να ενώσουν δυνάμεις σε διάφορους τομείς, έχουν περιοριστεί σε μικρά βήματα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ουσιαστική σύμπραξη και εις βάθος συνεργασία μεταξύ τους. Αντίθετα, πολύ γρήγορα και οι δύο πλευρές προχώρησαν στο κλείσιμο οδοφραγμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει και η φυσική επαφή μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ. Άρα συνοψίζοντας τα πιο πάνω, θα λέγαμε πως δεν βγαίνουμε από την πανδημία με την καλύτερη δυνατή εικόνα και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Χρήσιμα μαθήματα

Την ίδια όμως στιγμή, αυτή η δοκιμασία την οποία έχουμε περάσει έχει αφήσει μαθήματα στο νησί μας για όποιον θέλει να τα μελετήσει και είναι έτοιμος να τα δεχτεί. Η πανδημία για παράδειγμα έχει αποδείξει πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο το νησί. Στην ιστορία της Κύπρου, συναντούμε αρκετές σημαντικές στιγμές όπου Ε/Κ και Τ/Κ πολέμησαν μαζί κατά κοινών ασθενειών και βγήκαν νικητές μαζί. Η περίοδος αυτή έχει επίσης αποδείξει πως σε τομείς όπως το περιβάλλον, το κλίμα, η υγεία, η μια πλευρά δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματα, τουλάχιστον όχι τόσο αποτελεσματικά όσο αν υπάρχει συνεργασία από τις δύο πλευρές. Θεωρώ πως το επόμενο διάστημα σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να συγκροτηθούν συμπράξεις, για να μην μιλήσω ακόμα και για ομοσπονδοποίηση στους τομείς από κάτω, από τη βάση του κόσμου. Για να γίνουν όμως όλα τα πιο πάνω, έχει αποδειχθεί περίτρανα πως χρειάζεται περισσότερη κοινή προσπάθεια

Παράλογα πράγματα

Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να χαρακτηρίσει λογικά και φυσιολογικά τα δεδομένα στην Κύπρο αυτή τη στιγμή θα κάνει λάθος, καθώς ο απλός κόσμος και στις δύο πλευρές βρίσκεται αντιμέτωπος με παραλογισμούς. Από τη μια εργαζόμενοι από τη μια πλευρά δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, παιδιά δεν μπορούν να δουν από κοντά τους γονείς τους αν βρίσκονται στην άλλη πλευρά αν δεν μείνουν καραντίνα και στις δύο πλευρές σχεδόν έναν μήνα στο σύνολο, άλλοι δεν μπορούν να δουν τους γονείς τους καθόλου αν είναι στην άλλη πλευρά, μαθητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εκπαίδευσή τους. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε και να τα χαρακτηρίσουμε φυσιολογικά.

Οι ηγέτες και στις δύο πλευρές έχουν καθήκον να ζητήσουν τη γνώμη των επιστημόνων της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής υγείας. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να συμβουλεύσει τους ηγέτες και για το ζήτημα των χαλαρώσεων στους περιορισμούς σε σχέση με τα οδοφράγματα. Οι πολιτικές αποφάσεις αυτή την περίοδο πρέπει να λαμβάνονται σε συνεργασία με σοβαρά επιχειρήματα και τεκμηρίωση των επιστημόνων. Όπως ορθά πράττουν οι ηγέτες, όποτε λαμβάνουν υπόψη όσα τους λένε οι επιστήμονες, έτσι και στο ζήτημα των οδοφραγμάτων θα πρέπει να φροντίσουν να λάβουν προτάσεις από την εν λόγω επιτροπή. Πρέπει έστω και σταδιακά να δουν πώς μπορεί να αρχίσει η επαφή μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ χωρίς φυσικά να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Όμως σταδιακά υπάρχουν μέτρα και πράγματα που μπορούν να γίνουν. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω πως δεν θα επιστρέψουμε στο 2003 όταν χρειάστηκαν διαδηλώσεις και εξεγέρσεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Θα πρέπει όμως οι ηγέτες και στις δύο πλευρές να γνωρίζουν πως οι πολίτες δεν θα μείνουν παρατηρητές αν δεν υπάρχει εξέλιξη το επόμενο διάστημα σε σχέση με τις διελεύσεις. Ήδη ανοίγουν τομείς και στις δύο πλευρές, στην τ/κ πλευρά τις τελευταίες 20 μέρες υπάρχουν μηδέν κρούσματα κορωνοϊού ενώ και στην ε/κ μειώνονται καθημερινά. Πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουν να γίνονται βήματα λοιπόν και στο θέμα των οδοφραγμάτων, ενώ σημαντική είναι και η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνουν τις επαφές και τις διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα αυτό. Χρειάζεται προσοχή να μην εδραιώνουν κάποιοι με τη στάση τους στο θέμα των οδοφραγμάτων μια νοοτροπία ότι η διαχωριστική γραμμή αποτελεί σύνορο. Αυτό δεν ισχύει. Η διαχωριστική γραμμή δεν χωρίζει δύο χώρες. Η χώρα μας είναι μία…

Ξένια Κωνσταντίνου, βουλευτής ΔΗΣΥ

«Στην Τουρκία το άνοιγμα οδοφραγμάτων»

Η περίοδος που διανύουμε με τους περιορισμούς οι οποίοι έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν αντίκτυπο και στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αυτό ο καθένας μπορεί να το δει. Ωστόσο, ένα συμπέρασμα το οποίο αβίαστα προκύπτει μέσα από αυτή τη δοκιμασία που περνούμε, τόσο στην ε/κ όσο και στην τ/κ πλευρά, είναι ότι η πανδημία δεν αναγνωρίζει διαχωρισμούς ούτε σε επίπεδο εθνοτικό αλλά ούτε και σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο. Πρόκειται για ζητήματα που θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ενωμένοι ως ανθρωπότητα. Με αυτό ως δεδομένο, θεωρώ πως η καταφυγή στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία είναι μια διέξοδος, είναι μια ευκαιρία για να χτίσουμε γέφυρες και να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με την τ/κ κοινότητα το επόμενο διάστημα. Από τη στιγμή που οι ζωές μας έχουν αλλάξει, ο τρόπος αντίληψης γύρω από τα ζητήματα υγείας και καθημερινότητας έχει αλλάξει, το να αντιμετωπίσουμε από κοινού, στον βαθμό του εφικτού, όλη αυτή την πρόκληση, θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά. Υπάρχει περιθώριο, μέσα και από τις τεχνικές επιτροπές, ειδικά την τεχνική επιτροπή για θέματα υγείας, να αναπτυχθούν καλές πρακτικές και να ενισχυθεί η συνεργασία.

Οδοφράγματα

Στην προσπάθεια αυτή για ενίσχυση της συνεργασίας, αποτελεί εμπόδιο το γεγονός πως η τουρκική πλευρά και ο στρατός δεν επιτρέπουν διελεύσεις από κανένα οδόφραγμα. Για μία ακόμα φορά δηλαδή, εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Ως ε/κ πλευρά θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να συνομιλήσουμε με όλους τους εμπλεκομένους, την τ/κ πλευρά και την ειρηνευτική δύναμη στο νησί, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτή η προσπάθεια. Θέλω ωστόσο να διευκρινίσω πως σε καμιά περίπτωση δεν επιστρέφουμε στο 2003, όταν έγιναν ακόμα και εξεγέρσεις από πλευράς Τ/Κ για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Τα 17 χρόνια που πέρασαν, με τα σημεία διέλευσης ανοιχτά, έχουν δημιουργήσει κοινωνικούς και άλλους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ άλλωστε. Όμως το κλειδί παραμένει στο χέρι της τουρκικής πλευράς για τα οδοφράγματα. Ως θέση αρχής τα οδοφράγματα θα πρέπει να ανοίξουν σε κάποια φάση, ενώ τελικός στόχος είναι να βρεθεί η λύση στο Κυπριακό, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οδοφράγματα και να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση από άκρη σε άκρη.

Τ/Κ εργαζόμενοι

Οι Τ/Κ εργαζόμενοι που δεν μπορούν να περάσουν από τα σημεία διέλευσης για να πάνε στις δουλειές τους στις ελεύθερες περιοχές είναι θύματα, θεωρώ, της απόφασης της τουρκικής πλευράς. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εργαλείο που να μπορεί η ε/κ πλευρά να χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να ασκήσει πίεση σε μια κατοχική χώρα (βλ. Τουρκία) έτσι ώστε να αλλάξει στάση στο ζήτημα αυτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτά τα άτομα, διασφαλίζοντας επιδόματα και δικαιώματα. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι όμως που θυματοποιούνται, είναι και μαθητές, οι εγκλωβισμένοι, οι εμπορικές και οι επιχειρηματικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί, όπως επίσης και οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

Το κάθε βήμα ωστόσο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή σε σχέση με τη διατήρηση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας για όλους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να οδεύουμε προς την επιστροφή στην ομαλότητα μετά τον κορωνοϊό. Έχουμε πετύχει χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, κάνουμε βήματα εξόδου σε όλους τους τομείς. Με δεδομένο πως κάθε κίνηση θα λαμβάνει υπόψη επιδημιολογικούς παράγοντες και όλα τα σχετικά πρωτόκολλα προστασίας, θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσει η συζήτηση και στο ζήτημα των οδοφραγμάτων. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ε/κ πλευρά θα πρέπει να προετοιμάζεται έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να μπορεί αποτελεσματικά να ασκεί τους ελέγχους με επάρκεια για την ομαλή διέλευση όλων από τα οδοφράγματα, με πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση της υγείας.

Κυπριακό

Είναι αυτονόητο πως τη δεδομένη περίοδο το Κυπριακό δεν βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα των Κύπριων πολιτών. Προείχε η προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η αγωνία για την οικονομική ύφεση, οι περιορισμοί στην καθημερινότητα. Όμως πλέον σιγά σιγά θα πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, καθώς θα τεθεί μπροστά μας το άλυτο Κυπριακό. Όλα έχουν πάρει παράταση λόγω πανδημίας, όπως και οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, οι οποίες αποτελούσαν ορόσημο και για τα Ηνωμένα Έθνη για να αρχίσει εκ νέου μια διαδικασία διαβουλεύσεων στο Κυπριακό. Δεν πρέπει να αφεθεί το Κυπριακό να μένει άλυτο στο διηνεκές. Θα πρέπει να επιδείξουμε, όπως το έχουμε ήδη πράξει, καλή πολιτική διάθεση και να είμαστε σε ετοιμότητα για να προχωρήσουμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.