Φόρμα αναζήτησης

Η απάντηση του Ιωνά Νικολάου στο ΑΚΕΛ για την αστυνομία

Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής με σειρά μέτρων που στοχεύουν στην απαλλαγή της Αστυνομίας από κάκιστες πρακτικές του παρελθόντος λέει ο Ιωνάς. [...]

Read More...

Ετοιμότητα για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, «χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε την ευθύνη και υποχρέωση μας, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε στους πολίτες υψηλό επίπεδο ασφάλειας το οποίο αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο ευνομούμενο κράτος», εκφράζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.
 
Σε γραπτή του δήλωση με αφορμή δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ χαιρέτισε την αναφορά του κ. Κυπριανού   ότι «πρέπει ο καθένας από μας να βάλει το δικό του λιθαράκι αλλά εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη και τη μεγαλύτερη υποχρέωση να λειτουργήσει για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η κυβέρνηση» , λέγοντας ότι η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό πρόβλημα της ημετεροκρατίας και κομματοκρατίας στην Αστυνομία, « εμπράκτως έχει δώσει δείγματα γραφής με σειρά μέτρων που στοχεύουν στην απαλλαγή της Αστυνομίας από τις κάκιστες αυτές πρακτικές του παρελθόντος».
 
Προς απόδειξη αυτού, για πρώτη φόρα έγιναν προσλήψεις στην Αστυνομία στη βάση αυστηρών και μετρήσιμων κριτηρίων επιλογής με κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης, αφαιρώντας έτσι την δυνατότητα παρέμβασης από τον οποιοδήποτε, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου. Και αυτό μάλιστα, είπε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση της διαδικασίας.
 
Με αξιοκρατικά κριτήρια έγιναν και οι τελευταίες προαγωγές, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. «Να θυμίσω ότι το σύνολο των προαγωγών που έγιναν κατά τη χρονική περίοδο 2010-12 ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και οι επανεξέταση τους έγιναν με βάση τα νομοθετημένα κριτήρια που επεξηγούνται αναλυτικά, με σαφήνεια και πλήρως, στην μακροσκελή αιτιολογία των αποφάσεων. Συμμορφωθήκαμε πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις, επεξηγήσαμε τα κριτήρια επιλογής τους για προαγωγή και αποκλείσαμε την ευνοιοκρατία, μόνο έτσι εμπεδώνεται σταδιακά η αξιοκρατία».
 
Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των αστυνομικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά από τον Αρχηγό Αστυνομίας στη βάση θεσμοθετημένων κριτηρίων, τα οποία καθορίστηκαν από την ιδία την Αστυνομία, «και ως Υπουργός δεν αναμειγνύομαι και ούτε παρεμβαίνω στις επιλογές του».
 
Ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε επίσης ότι προχωρούν σε θεσμοθέτηση μετρήσιμων κριτηρίων σε σχέση με τις προαγωγές στη βάση σχετικής μελέτης που ετοιμάζεται από την ίδια την αστυνομία και την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης.
 
«Έχω δηλώσει δημόσια την ανάληψη της ευθύνης που μου αναλογεί ως πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας και την ίδια ώρα, έχοντας υπόψη το αδίστακτο έγκλημα των ημερών μας, ζήτησα από την Αστυνομία να επαναξιολογήσει τους σχεδιασμούς της και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την διαφύλαξη της ασφάλειας του πολίτη». Συνεπώς, ανέφερε, πέραν από τα μέτρα στήριξης της Αστυνομίας όλη αυτή την περίοδο των 6 χρόνων, η αντίδραση ήταν άμεση «και οι οδηγίες μου σαφείς και συγκεκριμένες, δεν μπορώ να αποδεχτώ τον ισχυρισμό ότι είμαι ανακόλουθος με τις δηλώσεις που είχα κάνει στο παρελθόν όταν κατήγγελλα «αδράνεια» εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνώντων».
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί δικαιολογημένες τις ανησυχίες της κοινής γνώμης και των πολιτών για τα θέματα ασφάλειας, αλλά τα 6 αυτά χρόνια όχι μόνο δεν υπήρξε αδράνεια, αναφέρει, αντιθέτως, εργάζεται ο ίδιος αδιαλείπτως προς στήριξη των σωμάτων ασφαλείας και αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας στο τόπο μας  αξιολογώντας και παίρνοντας μέτρα σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς.
 
Παρέθεσε μεταξύ άλλων, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του δόθηκαν σαφής οδηγίες και πολλαπλασιάστηκαν οι έλεγχοι και επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος με απτά αποτελέσματα, τον Ιανουάριο του 2018  ψηφίστηκε η σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας  Εσωτερικού Ελέγχου.
 
Για το πρόβλημα υποστελέχωσης, χωρίς να παραγνωρίζει – όπως σημείωσε – τις ελλείψεις στο Σώμα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε απόσπαση από την ΕΦ 120 υπαξιωματικών για κάλυψη άμεσων αναγκών σε καθήκοντα που αφορούν τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με πολιτική απόφαση έθεσε εκτός γραφείου 120 άτομα προς ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας, υπήρξε πλήρωση 250 κενών θέσεων, άτομα που εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή.
 
«Σύντομα θα ανακοινωθούν επιπλέον προσλήψεις όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και η ομαλή εισδοχή στο σώμα των προαναφερθέντων».
 
Κατά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η επιχειρησιακή αναβάθμιση προκύπτει όχι μόνο από την ποσοτική αύξηση των μελών αλλά κυρίως όταν έχουμε στελέχη άρτια εκπαιδευμένα που λειτουργούν επιχειρησιακά στη βάση σύγχρονών σχεδίων με σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό, γι αυτό αυξήσαμε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης των μελών. 
 
Αναφέρθηκε δε στην αγορά του Συστήματος Έξυπνης αστυνόμευσης, την εγκατάσταση Κεντροποιημένου συστήματος συναγερμού για τις διαρρήξεις και κλοπές, αντικατάσταση 1/3 στόλου της αστυνομίας με 300 οχήματα εκ των οποίων 34 έχουν το σύστημα ANRD, αγορά  σημαντικού αριθμού αλεξίσφαιρων γιλέκων (632 + 380), ενώ εντός του 2018 θα αγοραστεί, όπως είπε, αριθμός οχημάτων 4×4 και μοτοσυκλέτες.
 
Ανέφερε δε ότι υπάρχει σημαντική ενίσχυση της εκπαίδευσης για το σύνολο των στελεχών της αστυνομίας είτε αυτό αφορά τα αναθεωρημένα προγράμματα της αστυνομικής Ακαδημίας είτε εκπαίδευση στο εξωτερικό με την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με Αστυνομικές Ακαδημίες άλλων χωρών.
 
«Υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία, προβλήματα και οι πολίτες περιμένουν από όλους μας υπευθυνότητα και συνεργασία». Για αυτό, είπε, καλεί το ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα σε διάλογο προς υπερψήφιση του νομοσχέδιου που κατατέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 στη Βουλή για άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας για σοβαρά και οργανωμένα εγκλήματα, με τις αυστηρότερες των δικλείδων και εγγυήσεων που θα κριθούν αναγκαίες.
 
«Επιμένω στη ψήφιση του υπό αναφορά μέτρου, όχι για οποιουσδήποτε άλλους λόγους ή να μετατοπίσω οποιεσδήποτε ευθύνες, καθότι μόνο έτσι θα καταστεί αποτελεσματική η πρόληψη του σοβαρού εγκλήματος αφού, είναι πλέον φανερό ότι, η Αστυνομία αδυνατεί να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας των εμπόρων ναρκωτικών ή να ξεδιαλύνει πλήρως τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος». Τις αδυναμίες αυτές μπορούν να επιβεβαιώσουν από τους πλέον αρμόδιους της Αστυνομίας, κατέληξε ο κ. Νικολάου.

Send this to a friend