Φόρμα αναζήτησης

Η αντιπολίτευση εντείνει την πίεση – Συνδέουν το Άρθρο 23 με την παραίτηση Χάρη

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ / ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

H διαχείριση των τριών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις απολαβές των δημόσιων υπαλλήλων αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων για τη διαχείριση των θεμάτων της οικονομίας και σε πολιτικό επίπεδο. Στο πολιτικό παρασκήνιο τίθεται θέμα Γεωργιάδη, δηλαδή η απομάκρυνσή του από το ΥΠΟΙΚ, ως κριτήριο για να σχηματιστεί διακομματική συναίνεση.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει τις σκέψεις της για τη διαχείριση της κατάστασης, όπως αυτές περιγράφονται στο χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Π», δηλαδή: κατάθεση εφέσεων και αιτήματος αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων (κάτι που αποφασίστηκε χθες να προχωρήσει σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία), τροποποίηση του Συντάγματος για να επιτρέπεται η επέμβαση στο δικαίωμα της περιουσίας προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και ψήφιση (αν χρειαστεί) νέων νομοθεσιών για το κρατικό μισθολόγιο, ούτως ώστε το κράτος να πάρει πίσω τα χρήματα που θα κληθεί να επιστρέψει στους δημόσιους υπαλλήλους.

Το παζλ

Αν η υποβολή εφέσεων είναι το εύκολο κομμάτι, τα άλλα δύο δεν είναι. Ο ΔΗΣΥ προφανώς θα παράσχει στήριξη στις συνταγματικές αλλαγές, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν διαμορφώσει τελική άποψη. Η γραμματεία του ΔΗΚΟ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα και η ΕΔΕΚ θα κινηθεί ανάλογα με όσα ακούσει. Το ΑΚΕΛ επίσης θα περιμένει να ακούσει επίσημα τις θέσεις της κυβέρνησης.

Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ΔΗΚΟ. Ο πρόεδρός του Νικόλας Παπαδόπουλος έχει θετική στάση αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να λυθεί το πρόβλημα, αλλά στελέχη του κόμματος θυμίζουν και τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου για την παραμονή του Χάρη Γεωργιάδη στην κυβέρνηση.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει να καλεί τον υπουργό Οικονομικών να υποβάλει την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η παραμονή του κ. Γεωργιάδη στο Υπουργείο Οικονομικών, ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ελλοχεύει τον κίνδυνο της πρόκλησης πολιτικής αστάθειας», είχε αναφέρει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του μόλις πριν από τρεις ημέρες.

Η απομάκρυνση Γεωργιάδη μπορεί εν τέλει να μην αποτελέσει «κόκκινη γραμμή», αλλά θα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο των πολιτικών διεργασιών.

Η άποψη ότι υπάρχει πολιτικό θέμα Γεωργιάδη ενόψει της συζήτησης για τη διαχείριση της κατάστασης στα δημόσια οικονομικά, καθώς έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί στο τέλος της χρονιάς, εκπέμπεται και από το ΑΚΕΛ, χωρίς το κόμμα να θέτει ως προϋπόθεση την αλλαγή προσώπου στο ΥΠΟΙΚ.

Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει χρονική πίεση για την άμεση λήψη αποφάσεων, καθώς η διαδικασία των εφέσεων θα απαιτήσει κάποιον χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Αυξάνουν την πίεση στον Χάρη

Την ίδια στιγμή, στενεύει το πρέσινγκ της αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Οικονομικών για άμεση παραίτηση με αφορμή την κατάληξη του Συνεργατισμού. Το αίτημα για παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη ακούστηκε χθες και από τα έδρανα της ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και αναμένεται από βδομάδας να πάρει και τη μορφή σχετικού ψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση προωθεί σχετικό ψήφισμα, το οποίο προτίθεται να θέσει ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή 12 Απριλίου όπου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής. Με αυτό θα ζητείται και επίσημα ως πολιτική θέση πλέον η απομάκρυνση του Χάρη Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρωτοβουλία για προώθηση του σχετικού ψηφίσματος για τον Συνεργατισμό ανέπτυξε το ΑΚΕΛ αλλά κι άλλα μικρά κόμματα. Το κόμμα της Αριστεράς, μάλιστα ετοίμασε ήδη και σχετικό προσχέδιο το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση των επαφών που αναμένονται με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην του ΕΛΑΜ- τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να συνδιαμορφωθεί κοινό κείμενο για το θέμα.

Πάντως, ακόμα και σε περίπτωση που η αντιπολίτευση περάσει πλειοψηφικά ένα ψήφισμα για τον Συνεργατισμό με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών θα καλείται σε παραίτηση, αυτό δεν θα δεσμεύει νομικά την κυβέρνηση να το κάνει αποδεκτό. Με το ψήφισμα όμως η αντιπολίτευση θα στείλει εκ νέου το πολιτικό μήνυμα που χθες μετέφερε για την ανάγκη που βλέπει ανάληψης πολιτικών ευθυνών για τα όσα έγιναν στον Συνεργατισμό.

Υψηλοί τόνοι

Όπως αναφέρθηκε, η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών ζητήθηκε και χθες από την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό στη Βουλή, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ενόψει και ευρωεκλογών. Λόγω ακριβώς των εκλογών, όσοι μίλησαν χθες απευθύνθηκαν κυρίως στο δικό τους ακροατήριο, επαναλαμβάνοντας κυρίως τα όσα ανέφεραν και μετά την έκδοση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δέχτηκε και χθες έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για το κλείσιμο του Συνεργατισμού, αλλά και για την απαξίωση που, όπως υποστηρίζεται, υπέδειξε έναντι του πορίσματος, καθώς και για μη ανάληψη των πολιτικών ευθυνών που της αποδίδονται. Ανταλλαγή πυρών υπήρξε και για το ποια κόμματα είχαν εμπλοκή και ευθύνη για τον Συνεργατισμό στο παρελθόν.

Μόνος υποστηρικτής των κυβερνώντων ήταν ο ΔΗΣΥ, με τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου να εκφράζει, πάντως, σεβασμό στο πόρισμα και να δηλώνει με νόημα πως το κόμμα του δεν θα βρεθεί έξω από δικαστήρια για να διαμαρτυρηθεί για πολιτικές διώξεις. Ο ίδιος παρέπεμψε στη σελ. 173 του πορίσματος, στην οποία γίνεται λόγος για καταστροφικές πολιτικές ευθύνες στα κόμματα πριν το 2013. Υποστήριξε δε πως ο κυπριακός λαός γνωρίζει, από το Παραλίμνι μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας, ποια κατεστημένα για δεκαετίες ήλεγχαν τον Συνεργατισμό. Για τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση για απαξίωση του πορίσματος, υπενθύμισε, κυρίως στο ΑΚΕΛ, την αντίδρασή του στο πόρισμα για το Μαρί.

Στη δική του ομιλία, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για πρόσφατες συμπεριφορές της κυβέρνησης. Όποιος διαφωνεί μαζί τους, είπε, «πρέπει να απαξιωθεί», κάνοντας λόγο για απαξίωση προσώπων, κομμάτων, επιτροπών και θεσμών. Υποστήριξε επίσης πως με το πόρισμα φάνηκε το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης και μίλησε για προθυμία αποδοχής των οποιωνδήποτε ευθυνών, για αλαζονεία, αυταρχισμό και επιθετικότητα . Είπε ακόμα πως η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα πως όλοι φταίμε, κατηγορώντας την επίσης για «εθισμό στα ψέματα».

Συστήνω στους κυβερνώντες λιγότερη αλαζονεία και περισσότερη ταπεινοφροσύνη και μεταμέλεια, ανέφερε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, επιμένοντας στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να λαμβάνονται από τα πολιτικά πρόσωπα. «Κι ο καθένας μας κρίνεται από την ευθιξία και την ευαισθησία την οποία θα παρουσιάσει. Οι πολιτικές ευθύνες δεν αποδίδονται από εμάς. Αναλαμβάνονται. Αυτή είναι η διαφορά και το ήθος που πρέπει να επιδεικνύει ο καθένας», σημείωσε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας καταλόγισε επίσης αλαζονεία στον υπουργό Οικονομικών, αφού αρνήθηκε «να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».

Την άποψη πως ο ΥΠΟΙΚ δεν έχει άλλη επιλογή «και ούτε και ο Πρόεδρος, οι οποίοι αμφότεροι πρέπει να αποδεχθούν την παραίτηση, που προφανώς θα βρίσκεται ενώπιόν τους, με απόφαση – ελπίζω- της ίδιας της Βουλής των Αντιπροσώπων», εξέφρασε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αναφερόμενος έτσι και στο ψήφισμα που ετοιμάζεται.

Επικριτικοί κατά της κυβέρνησης ήταν χθες και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, καθώς και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης που πήραν τον λόγο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.