POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Άννα Θεολόγου στον «Π»: Ήρθαμε για να μείνουμε και όχι για να κάνουμε κάτι πρόσκαιρο…«Ως νέα γενιά θέλουμε να βγούμε μπροστά στην πολιτική για τις θέσεις, τις απόψεις και τις γνώσεις μας και όχι να λειτουργήσουμε ως πυροτέχνημα», αναφέρει μεταξύ άλλων η επικεφαλής του Κινήματος Ανεξάρτητων, Άννα Θεολόγου. Σε συνέντευξή της στον «Π» αναφέρεται στις θέσεις του Κινήματος, στους λόγους που οδήγησαν στο διαζύγιο με το Κ.Ε.Κ.Κ., όπως και για τη «δικτατορία που μας κυβερνά τους τελευταίους 14 μήνες». Χαρακτηρίζει τον ρατσισμό ως μάστιγα στην Κύπρο και παραδέχεται πως στην πολιτική ζωή του τόπου δυστυχώς υπάρχει σεξισμός.

 

Τι είναι το Κίνημα Ανεξάρτητων τελικά; Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως ένα start-up εγχείρημα το οποίο αν πετύχει καλώς, αν δεν πετύχει είσοδο στη Βουλή τότε διαλύεται;

Όχι, κατηγορηματικά όχι. Η προσπάθεια της ομάδας μας δεν ήταν και δεν είναι πρόσκαιρη. Ούτε δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα απλά για να επιδιώξουμε θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς κάτι τέτοιο θα έδειχνε καιροσκοπισμό, που σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζει. Το να θεωρούμε ως νέοι πως κάνουμε κάτι πρόσκαιρο είναι ενάντια στη φιλοσοφία μας για αλλαγή της κατάστασης και διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Ως νέα γενιά θέλουμε να βγούμε μπροστά στην πολιτική για τις θέσεις, τις απόψεις και τις γνώσεις μας και όχι να λειτουργήσουμε ως πυροτέχνημα. Για μένα είναι ένα εγχείρημα που μου δίνει ελπίδα, και η ελπίδα δεν μπορεί να είναι ποτέ κάτι προσωρινό.

 

Υπάρχουν όμως στέρεες βάσεις, υπάρχουν κοινές θέσεις; Αν επιλέξει κάποιος τυχαία έναν υποψήφιο του Κινήματος, θα δώσει τις ίδιες απαντήσεις με ένα άλλον υποψήφιο, σε επίπεδο θέσεων;

Βεβαίως. Όσοι είναι υποψήφιοι έχουν υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης το οποίο κινείται σε πέντε βασικούς πυλώνες: Δικαιοσύνη, Οικονομία, Διαφθορά, Υγεία, Παιδεία. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον, ενώ και στο Κυπριακό έχουμε όλοι πολύ παρόμοιες θέσεις.

 

Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα καινούριο εγχείρημα. Ψηφίζοντας κάποιος Ανεξάρτητους, γνωρίζει ακριβώς τι θα πάρει σε επίπεδο συνεισφοράς εντός Βουλής;

Θα πρέπει να γνωρίζει, καθώς έχει δει τη δική μου συνεισφορά και δράση τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στόχος μας είναι όσα εγώ έπραξα μέσα στη Βουλή, να διογκωθούν ακόμα περισσότερο με την είσοδο κι άλλων ατόμων από την ομάδα στα έδρανα της Βουλής. Με το να μεγαλώσει η ομάδα θα ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο με τη στάση της στα πράγματα, για τις απόψεις, τις θέσεις κ.ο.κ. Η εκτίμησή μου είναι πως επειδή στα παραδοσιακά κόμματα παρατηρείται μια δυσκολία να ανανεώσουν το εκλογικό τους κοινό, δεν φέρνουν τόσο εύκολα νέο κόσμο μέσα, σε δέκα χρόνια είναι ορατό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εκλογική τους δύναμή. Εμείς, από την άλλη, μπορούμε και ήδη έχουμε επαφή και αλληλεπίδραση με τη νέα γενιά, υπάρχει χώρος να συνεισφέρουμε σε αυτό το κομμάτι, ενώ μέρα με τη μέρα θεωρώ πως θα μεγαλώνει η στήριξη προς το Κίνημα.

 

Ιδεολογικά πού ανήκει η Άννα Θεολόγου και οι Ανεξάρτητοι;

Ανήκουμε στην Κεντροαριστερά, θα έλεγα, καθώς οι απόψεις και οι θέσεις μας, όπως καταγράφονται, είναι κατά βάση προοδευτικές.

 

Στο Κυπριακό, ποια είναι η λύση που στηρίζει το Κίνημα;

Έχουμε ξεκάθαρη θέση στο Κυπριακό. Θέση μας είναι πως η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς στρατούς, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις. Η μορφή λύσης μπορεί να είναι η ΔΔΟ, καθώς αυτή συζητείται εδώ και τόσα χρόνια. Πάντα με σεβασμό στην ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον άνθρωπο.

 

Τι πήγε στραβά με τους Κυνηγούς και αναγκαστήκατε να διαχωρίσετε την πορεία σας στον δρόμο προς τις εκλογές;

Είναι απίστευτο για μένα ότι το σύστημα μάς αντιπαλεύεται μέχρι την υστάτη. Ακόμα και με αυτό τον τρόπο δεν θέλει να αφήσει τους νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά στην πολιτική ζωή του τόπου.

 

Παράλληλα, όμως, εσείς αναφερθήκατε στην ανάγκη να κρατήσει το κάθε κίνημα την ταυτότητά του. Ταυτότητα είναι το όνομα που θα αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο; Δεν είναι οι θέσεις;

Για μένα ταυτότητα δεν είναι μόνο το όνομα, ούτε μόνο το έμβλημα, ωστόσο αποτελούν μέρος της ταυτότητας. Οι Κυνηγοί ήθελαν να παραμείνει το όνομά τους στο ψηφοδέλτιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εμείς είμαστε Κίνημα Ανεξάρτητων, δεν είμαστε Κυνηγοί, πήγαμε να κάνουμε μια συνεργασία. Θέλαμε να διατηρηθεί η υπόσταση και των δύο. Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, επί της ουσίας μας εξανάγκαζε να αποδεχτούμε πως θα ήμασταν κάτω από το ψηφοδέλτιο των Κ.Ε.Κ.Κ. Αν θέλαμε να είμαστε κάτω από κόμμα, μπορούσαμε κάλλιστα εξαρχής να κάνουμε το Κίνημα Ανεξάρτητων κόμμα και να μέναμε κάτω από αυτή την ομπρέλα. Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση να πορευθούμε τελικά χωριστά.

 

Μήπως σας ανησυχούσε ότι αν εκλέγονταν υποψήφιοι από τη σύμπραξη αυτή ενδεχομένως να ήταν μόνο από τους Κυνηγούς ή μόνο από το Κίνημα Ανεξάρτητων; 

Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό. Σίγουρα οι Κυνηγοί είχαν πολύ πιο οργανωμένες δομές ως κόμμα. Ακουγόταν στην περιρρέουσα πως είχαν επαφές με αρχηγό μεγάλου κόμματος και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί του. Υποψήφιος του κόμματος πρόσκειται σε μεγάλο κόμμα και είχε επαφή με τον αρχηγό του κόμματος. Εμάς οι πρακτικές αυτές μας βρίσκουν αντίθετους, καθώς εξ αρχής λέγαμε πως δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα κομμάτων. Στο Κ.Ε.Κ.Κ το θεώρησαν ως κάτι φυσιολογικό, όπως φυσιολογικό θεωρούσαν πως οι Κυνηγοί θα έπρεπε να στηρίξουν μόνο κυνηγούς στις εκλογές. Σε ό,τι έχει να κάνει με εμάς, όσοι ήταν μέλη σε άλλα κόμματα και αποφάσισαν να συνεργαστούν με το Κίνημα Ανεξάρτητων, έχουν αποχωρήσει από τα κόμματά αυτά.

 

Πώς διαφοροποιεί τις προσδοκίες του Κινήματός σας ενόψει εκλογών το «διαζύγιο» με το Κ.Ε.Κ.Κ;

Σίγουρα θα επηρεάσει, δεν θεωρώ όμως ότι θα είναι κατ’ ανάγκην αρνητικό το πρόσημο, γιατί οι Κυνηγοί είναι ομάδα συγκεκριμένου σκοπού (κυνήγι), που έχουν μεν μέλη και υποστηρικτές, ωστόσο υπάρχει παράλληλα αντίστροφη αντίδραση από κομμάτι της κοινωνίας προς αυτή την ομάδα. Ως εκ τούτου, είναι διπλής ανάγνωσης η επόμενη μέρα. Υπάρχει κόσμος που θα ήθελε να στηρίξει το Κίνημα τώρα που δεν υπάρχει συνεργασία πλέον με τους Κυνηγούς, όπως υπάρχει κόσμος που έφυγε με τη διάλυση της συνεργασίας. Αν δεν δούμε δημοσκοπήσεις τις επόμενες μέρες δεν θα έχουμε εικόνα για το τι πραγματικά υπερισχύει των δύο.

 

Θα προλάβετε να γραφτείτε ως κόμμα; Το όνομα εξακολουθεί να είναι «Ανεξάρτητοι-Αλλαγή Γενιάς» ή θα κληθείτε να το αλλάξετε για να εγκριθεί άμεσα η αίτηση;

Αυτό πρέπει να το απαντήσει το λεγόμενο πολιτικό σύστημα που μας καθυστέρησε δυόμισι μήνες να μας δώσει απάντηση από τον Φεβρουάριο που αναζητήσαμε απαντήσεις. Ό,τι περνά από το χέρι μου θα γίνει και γίνεται ήδη έτσι ώστε να προλάβουμε. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και για το όνομα και για οτιδήποτε άλλο προκύπτει και το επιλύουμε άμεσα.

 

Τι σας ενοχλεί στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου;

Η υποκρισία κάποιων, η αναισθησία άλλων, όπως και η έλλειψη επίγνωσης του καθήκοντος ορισμένων. Είδα ανθρώπους υποκριτές ως προς τις θέσεις τους απέναντι στην κοινωνία, ανθρώπους αναίσθητους ως προς τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών και ανθρώπους χωρίς αίσθηση τού τι πρεσβεύει η Βουλή των Αντιπροσώπων ως θεσμός και το καθήκον του βουλευτή που πρέπει να αντιπροσωπεύει τον λαό στο Κοινοβούλιο. Είναι απογοητευτικό για έναν νέο άνθρωπο όταν αντικρίζει τέτοια φαινόμενα.

Στην κυπριακή κοινωνία, τι είναι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο;

Ο ατομικισμός, ο καθένας βλέπει την πάρτη του. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι είμαστε μέρος συνόλου που για να πάει μπροστά πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι με τον δικό μας τρόπο. Αν βάζουμε τα ατομικά μας συμφέροντα πάνω από τα συλλογικά, δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά ο τόπος.

 

Είσαι κατά των περιορισμών λόγω πανδημίας; Τι γνώμη έχεις για όσους χαρακτηρίζουν κάποιοι ως αρνητές;

Δεν αρνούμαι την πανδημία. Με προβληματίζουν όμως τα μέτρα που επιβλήθηκαν χωρίς λογική εξήγηση, που δεν είχαν συνοχή ως προς τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Τα μέτρα θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένα και όχι ενιαία. Δεν υιοθετήθηκαν στοχευμένα μέτρα, πάρθηκαν αποφάσεις απλά για να παρθούν και για να δείξει η κυβέρνηση πως ελέγχει την κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο. Ο λόγος που η κατάσταση διογκώθηκε και δεν δείχνει βελτίωση, είναι γιατί δεν ήταν τα σωστά τα μέτρα. Η επιβολή τους ήταν καθαρά θεσμική αρμοδιότητα της Βουλής. Η κυβέρνηση το παράκαμψε αυτό, εδώ και 14 μήνες λειτουργεί και κυβερνά χωρίς να σέβεται την αρμοδιότητα της Βουλής και κανένας δεν αντιδρά. Έχουμε «δικτατορία» εδώ και 14 μήνες. Μπορεί κάποιοι για δικούς τους λόγους να αμφισβητούν το επίπεδο των βουλευτών, όμως η δική μου θέση είναι πως η σοφία των πολλών είναι πολύ πιο ορθή από τη σοφία του ενός, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο υπουργός Υγείας. Για να προλάβω όσους λένε πως οι αποφάσεις και τα μέτρα λήφθηκαν με τη μορφή του κατεπείγοντος, δεν είναι λίγες οι φορές που λειτούργησε και πήρε κατεπείγουσες αποφάσεις η Βουλή. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει δικαιολογία.

 

Ο ρατσισμός στην Κύπρο είναι υπαρκτός ή είναι απλά μια ταμπέλα που χρησιμοποιείται κατά καιρούς;

Ο ρατσισμός στην Κύπρο είναι μάστιγα. Δεν είναι απλά ταμπέλα. Όταν φτάνουμε στο σημείο να ακούμε μέχρι και μεμονωμένα προοδευτικά άτομα-που είναι οι τελευταίοι από τους οποίους θα ανέμενε κανείς τέτοιες συμπεριφορές, που πρόσκεινται για παράδειγμα στην Αριστερά η οποία ανέκαθεν είναι δημοκρατική, δεν τίθεται θέμα ρατσισμού, υπάρχει αποδοχή, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα-να υιοθετούν ρατσιστικές προσεγγίσεις σε ό,τι έχει να κάνει με μετανάστες ή ακόμα και με κάποια εισοδηματικά δεδομένα, τότε αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους και πόσο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην κοινωνία. Ο ρατσισμός είναι μάστιγα που δεν την αντιμετωπίσαμε με τον τρόπο που έπρεπε εξαρχής ως πολιτεία και ως κοινωνία.

 

Υπάρχει σεξισμός στην πολιτική; Έχεις αντιμετωπίσει σεξισμό στα πέντε χρόνια εντός Βουλής;

Υπάρχει, φυσικά και υπάρχει. Ακόμα και από τα πιο μικρά και καθημερινά. Από μια μειωτική αναφορά στο όνομα, όπως π.χ το «Αννούλλα» αντί για «Άννα», μέχρι και αναφορές υπό τύπον αστείου σε «άλλα προσόντα-πλεονεκτήματα», που δεν θα τις έκανε κάποιος σε ένα άντρα συνάδελφο. Υπάρχει και το έχουμε δει και σε περιστατικά με άλλες συναδέλφους στο παρελθόν. Ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο, για να σε δουν ως ίση πρέπει να το διεκδικήσεις, δεν θεωρείται αυτονόητο, και αυτό ενοχλεί πολύ έντονα.

Εν κατακλείδι…

Είμαστε αγανακτισμένοι, όπως αγανακτισμένη είναι και ολόκληρη η κοινωνία. Είμαστε η γενιά που ζει χειρότερα από τη γενιά των γονιών μας, σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό νιώθουμε την ανάγκη να βγούμε μπροστά και γι’ αυτό κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε ο κόσμος και η νέα γενιά ιδιαίτερα να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Ως εκ τούτου, εμείς επιδιώκουμε να φέρουμε αλλαγή γενιάς. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν κι άλλοι συμπολίτες μας που αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη και τους καλώ να μας στηρίξουν.

 

Το παρασκήνιο ενός διαζυγίου και η επόμενη μέρα για το Κίνημα Ανεξάρτητων

 

Συμμαχία Πολιτών: «Η Άννα Θεολόγου το παίζει θύμα»

 

Κίνημα Κυνηγών: Θα κυνηγήσουν έδρα μαζί με τους Ανεξάρτητους της Άννας Θεολόγου

Αυλαία στη Γενεύη με crash test προθέσεων

 

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη – Μονόλεπτος σιγή στη μνήμη Λυσσαρίδη

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.