Φόρμα αναζήτησης

Η ΑΗΚ θα πληρώσει τελικά τα ενοίκια για τις νέες μονάδες

Μετά και τα όσα λέχθηκαν στη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Τετάρτη, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΑΗΚ θα πληρώσει από το αποθεματικό της το κόστος (30 έως 50 εκατ. ευρώ) για την ενοικίαση κινητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, συνολικής ισχύος 130 μεγαβάτ, για την κάλυψη πιθανών αναγκών για το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου του 2020. Την απόφαση για την ενοικίαση των μονάδων από την ΑΗΚ έλαβε η ΡΑΕΚ στις 17/5, μετά από αξιολόγηση των δεδομένων που υπάρχουν ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης, κατά την κρίσιμη περίοδο, δύο μονάδων της ΑΗΚ στο Βασιλικό, στις οποίες ενσωματώνεται αυτή την περίοδο αντιρρυπαντική τεχνολογία για σκοπούς κάλυψης των απαιτήσεων της ΕΕ ως προς την εκπομπή ρύπων. Εν ολίγοις, κρίθηκε από τη ΡΑΕΚ ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί σήμερα ότι οι εργασίες εγκατάστασης της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο του 2020, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ύπαρξη του αναγκαίου ποσοστού εφεδρείας (τουλάχιστον 20%) το καλοκαίρι του 2020, γι’ αυτό για κάλυψη κάθε ενδεχομένου αποφασίστηκε να ενοικιαστούν κινητές μονάδες παραγωγής (μετά από προσφορές που θα προκηρύξει η ΑΗΚ).

Αρχικά η ΑΗΚ διεκδίκησε την ανάκτηση (μέσω των λογαριασμών ρεύματος) του ποσού που θα καταβάλει για την ενοικίαση των μονάδων, καθώς θεωρεί ότι η ανάγκη αναβάθμισης των μονάδων 1 και 2 στο Βασιλικό με αντιρρυπαντική τεχνολογία οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να εισαγάγει φυσικό αέριο πριν την 1/1/2020, ημερομηνία κατά την οποία τίθενται σε ισχύ νέες αναβαθμισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, το Υπουργείο Ενέργειας δεν δέχθηκε την επιβάρυνση των καταναλωτών για την ενοικίαση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και επέμεινε στην καταβολή του ενοικίου από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΑΗΚ.

Μετά όμως από διαβούλευση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη με την πρόεδρο της ΑΗΚ Έμιλυ Γιολίτη και τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Κωμοδρόμο, η ΑΗΚ φέρεται να συναίνεσε. Ωστόσο, όταν αργότερα υπήρξαν αντιδράσεις στο διοικητικό συμβούλιο, κυρίως γιατί οι προαναφερθέντες δέσμευσαν την ΑΗΚ χωρίς απόφαση του δ.σ., προκλήθηκε αναστάτωση, η οποία ξεπεράστηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας: Η ΑΗΚ θα πληρώσει από την… τσέπη της το ενοίκιο και αν προκύψει πρόσθετο αυξημένο κόστος για την αγορά καυσίμου γι’ αυτές τις μονάδες θα αποφασίσει η ΡΑΕΚ κατά πόσο θα επιτραπεί στην ΑΗΚ να ανακτήσει το συγκεκριμένο κόστος από τους καταναλωτές. Υπάρχει ωστόσο σοβαρή πιθανότητα οι κινητές μονάδες παραγωγής να μην χρειαστεί να λειτουργήσουν, είτε γιατί θα τεθούν έγκαιρα σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2020 οι μονάδες 1 και 2, είτε γιατί δεν θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί η εφεδρεία για κάλυψη των αναγκών.

Αναμένεται ότι η πρόεδρος της ΑΗΚ θα ενημερώσει την προσεχή Τρίτη το δ.σ. για όσα αποφασίστηκαν στο Προεδρικό και θα διεκδικήσει καλυπτική απόφαση-συγκατάθεση, την οποία πιθανότατα θα λάβει, αν κρίνουμε από τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του συμβουλίου.