POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Hot spot του κορωνοϊού η Πάφος και η ΑραδίππουΗ Πάφος και η Αραδίππου αποτελούν τις κυριότερες εστίες μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα και με τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν την περίοδο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει τις δύο αυτές περιοχές υπό στενή παρακολούθηση, ενώ χθες ανακοίνωσε την επιδότηση εργαστηριακών εξετάσεων για τους κατοίκους τους.

Οι εγχώριες λοιμώξεις κτυπούν κόκκινο με την Αραδίππου να λαμβάνει τη θλιβερή πρωτιά. Συνολικά επτά στα δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά το παγκύπριο αφορούν λοίμωξη από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τα στατιστικά δεδομένα, δεν δίνουν προς το παρόν ελπίδα για ανάκαμψη του ιού. Η επιδημιολογική καμπύλη δεικνύει αυξητική τάση στα κρούσματα. Γεγονός το οποίο οι επιστήμονες – και δη ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Νικολόπουλος αποδίδουν σε δύο λόγους:

  • Στη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα,
  • Στον αυξημένο αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται.

Ανησυχητικό είναι εξάλλου και το γεγονός ότι από τα 267 κρούσματα που καταγράφηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου (ο αριθμός τους χθες έφτασε τα 356) το 25% αφορούσε επαγγελματίες υγείας. Το ποσοστό σήμερα, με δεδομένο ότι τις τελευταίες μέρες και άλλοι επαγγελματίες υγείας διαγνώστηκαν με τον ιό (περισσότεροι από 10) είναι μεγαλύτερο.

Ανά επαρχία

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια μεγάλη μείωση στο ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων (προχθές δεν καταγράφηκε κανένα, χθες μόνο ένα) λόγω του κλεισίματος των αεροδρομίων. Οι επιστήμονες εστιάζουν πλέον στις εγχώριες λοιμώξεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί αλλά και αυξήθηκαν. Οι ανησυχίες είναι πολύ έντονες ενώ εξ όσων φαίνεται μέσα από τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε ο δρ Νικολόπουλος επτά στα δέκα περίπου κρούσματα αφορούσαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άλλες 70 περιπτώσεις (28%) αφορούσαν άτομα με ιστορικό ταξιδιού, κυρίως σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, οι περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης ανήλθαν στις 183 (69%), εκ των οποίων οι 37 (20%) είχαν σχέση με το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και 32 (17,5%) καταγράφηκαν στον Δήμο Αραδίππου. Στην Πάφο έχουν καταγραφεί 52 περιπτώσεις εγχώριας λοίμωξης, στη Λάρνακα 60, στη Λευκωσία 51, στη Λεμεσό 10 και στην Αμμόχωστο 9. Υπολογίζοντας τα κρούσματα σε κάθε επαρχία (στη βάση και του πληθυσμού της) ανά 100.000 κατοίκους η Αραδίππου λαμβάνει την πρωτιά με 166,4 περιπτώσεις. Ακολουθεί η Πάφος με 55,3 περιπτώσεις, η Λάρνακα με 40,8 περιπτώσεις, η Αμμόχωστος με 18,7 περιπτώσεις, η Λευκωσία με 14,9 περιπτώσεις και τελευταία η Λεμεσός με 4,1 περιπτώσεις εγχώριας λοίμωξης. Σημειώνεται ότι ο τρόπος έκθεσης ήταν διαθέσιμος για τα 253 από τα 267 περιστατικά.
Μέχρι και την 31η Μαρτίου σημειώθηκαν 267 κρούσματα εκ των οποίων το 25% (ένα στα τέσσερα δηλαδή) αφορούσε επαγγελματίες υγείας από τους οποίους το 6% είναι γιατροί (15 στον αριθμό), 13% νοσηλευτές (35), 4% άλλα επαγγέλματα υγείας (11) και 2% βοηθητικό προσωπικό (6).

Ο ιός σε αριθμούς

Το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό μέχρι τέλη Μαρτίου ανήλθε στο 3%, ποσοστό στο οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα (356 κρούσματα, 10 θάνατοι). Στο νοσοκομείο εισήχθη το 30% των ασθενών (81 άτομα) ενώ 29 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο. Το 17% του συνόλου των νοσηλευόμενων εισήχθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεσος ηλικία όλων των νοσηλευόμενων ασθενών είναι τα 62 έτη με το 72% να αφορά άνδρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά δεδομένα σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα που φαίνεται να επηρεάζει ο ιός περισσότερο. Στην Κύπρο, η ενδιάμεσος ηλικία των περιπτώσεων COVID-19 είναι τα 48,5 έτη (ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 35-62 έτη) και το 53% αφορά άνδρες. Πιο συχνά συμπτώματα τα οποία αναφέρθηκαν από τους νοσούντες είναι ο βήχας, ο πυρετός και οι μυαλγίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 13% (32 άτομα) δεν ανέφεραν κανένα σύμπτωμα.

Πρωτιά στη Μάλτα

Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα άλλων χωρών, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας, συγκριτικά με την Κύπρο παρατηρούμε το εξής:

Ανά 100.000 κατοίκους στην Κύπρο έχουν σημειωθεί 0,9 θάνατοι. Στην Ελλάδα 0,4 θάνατοι, στη Σουηδία 1,8 θάνατοι, στις ΗΠΑ 1,3 θάνατοι και στο Ηνωμένο Βασίλειο 2,7 θάνατοι. Στη Μάλτα δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος ενώ στην Ιταλία σημειώθηκαν 20,9 θάνατοι. Μέχρι την 31η Μαρτίου είχαν συνολικά πραγματοποιηθεί 7.397 διαγνωστικές εξετάσεις (844,5 ανά 100.000 πληθυσμό). Ποσοστιαία η Κύπρος πλησιάζει την Ιταλία στη διενέργεια εξετάσεων ενώ την πρωτιά την κατέχει η Μάλτα

Στα 356 τα κρούσματα
Κάθε μέρα και νέος θάνατος

Έναν ακόμη θάνατο και 36 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πανδημίας στη χώρα μας τραγικός: Μέσα σε 20 μέρες ο ιός σκότωσε 10 συνανθρώπους μας. Τα δε επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν στα 356. Ελπίδα, μέσα στη μαυρίλα που σκορπά η εξάπλωση του ιού, η αφαίρεση χθες του αναπνευστήρα από άτομο που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιο Κωστρίκη από τα νέα κρούσματα, 24 αφορούσαν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 1 αφορά άτομο με ιστορικό ταξιδιού ενώ άλλων 11 ατόμων το ιστορικό τους διερευνάται. Τα 227 από τα 356 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. «Οι αριθμοί λένε την αλήθεια αλλά πολλές φορές οδηγούν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις εάν η ανάγνωσή τους δεν είναι η ορθή. Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα (χθες) είναι μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό που είχαμε χθες (προχθές) και αυτό ασφαλώς είναι καλοδεχούμενο. Όμως, ούτε και τα 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μικρός αριθμός» είπε ο κ. Κωστρίκης καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν πλήρως με τα περιοριστικά μέτρα.
Τον θάνατο γυναίκας 77 χρονών ανακοίνωσε ο δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ. Όπως είπε, η γυναίκα είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. «Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν δέκα, οκτώ άντρες και δύο γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69. Οκτώ από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δρα Λοΐζου στο ΓΝ Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 35 άτομα, πέντε εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Εννέα άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, δύο στην Εντατική ΓΝ Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.