POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Γύρισε σελίδα η ΠετρολίναΤην αρχή μιας νέας εποχής για τη Λάρνακα, για τον τομέα της ενέργειας και για την οικονομία της Κύπρου γενικότερα σηματοδοτεί το νέο, υπερσύγχρονο τερματικό υγρών καυσίμων της εταιρείας Πετρολίνα, στο Βασιλικό, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Το καινούργιο τερματικό αποτελείται από 18 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 113 χιλιάδων κυβικών μέτρων όλων των τύπων καυσίμων και είναι κατά 77 χιλιάδες κυβικά μέτρα μεγαλύτερης χωρητικότητας απ’ ό,τι οι παλιές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρνακα. Τελώντας τα εγκαίνια του πρωτοποριακού, όπως το χαρακτήρισε, έργου, το οποίο κόστισε πέραν των 80 εκατομμυρίων ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Όμιλο Εταιρειών Πετρολίνα για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσει διαχρονικά, επιδεικνύοντας, όπως είπε, σταθερό σεβασμό στις ανάγκες των πελατών και των συνεργατών του. Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι με τη μεταφορά όλων των καυσίμων της εταιρείας στο νέο τερματικό του Βασιλικού, δίνεται η ευκαιρία για ανάπτυξη ενός εκ των ωραιότερων παραλιακών μετώπων της Λάρνακας, με απεριόριστες δυνατότητες, αφού τις τελευταίες δεκαετίες οι παλιές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν στα παράλια κρατούσαν τη Λάρνακα καθηλωμένη. Ο ΠτΔ είπε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου 2020 όλες οι εταιρείες υγρών καυσίμων θα έχουν μετακινήσει τα αποθέματά τους στο Βασιλικό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα γίνει εφικτή και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων εταιρειών υγραερίου, έτσι ώστε το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Δεκέλειας ν’ αποτελέσει πνεύμονα ανάπτυξης για τους Δήμους Λάρνακας και Λιβαδιών. Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Πετρολίνα Κωστάκης Λευκαρίτης ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις στο Βασιλικό είναι υψηλής τεχνολογίας, τελευταίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη αυτοματοποίηση του ίδιου του τερματικού, που με βάση τις νέες τεχνολογίες πρόσθετων (additives) ουσιών δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαθέτει άριστης ποιότητας προϊόντα, με όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες για την ασφάλεια του περιβάλλοντος.

Αρχίζει η αποξήλωση

Ο Κ. Λευκαρίτης πρόσθεσε ότι μετά την πλήρη μεταφορά των εργασιών στο Βασιλικό, θ’ αρχίσει σύντομα η αποξήλωση και η κατεδάφιση όλων των παλιών εγκαταστάσεων στα παράλια της Λάρνακας και η απορρύπανση του εδάφους. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι τα ιδιόκτητα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται τα τερματικά της Λάρνακας θα ενταχθούν σε νέες πολεοδομικές ζώνες με βάση το νέο σχέδιο περιοχής για θα αναπτυχθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Εξάλλου, ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 η εταιρεία τροφοδοτεί την Κύπρο από τον τερματικό του Βασιλικού τηρώντας τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα με το κράτος και τον Δήμο Λάρνακας. Επισήμανε, ακόμα, ότι η Πετρολίνα είναι πλέον σε θέση να συναγωνίζεται με διεθνείς εταιρείες, πρωτοπορώντας στον τομέα της ενέργειας.

70 χρόνια Όμιλος Λευκαρίτη

Καθοριστικός ρόλος

Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο εκτελεστικός σύμβουλος (CEO) της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης αναφέρθηκε στην 70χρονη δράση του Ομίλου Α/φοί Λευκαρίτη, ενός ομίλου που, όπως είπε, καθόρισε τον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιών και την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και βιομηχανίας. Προβαίνοντας, εξάλλου, σε μια ιστορική αναδρομή μέχρι τη λειτουργία του νέου τερματικού της Πετρολίνα στο Βασιλικό, ο κ.Λευκαρίτης υπενθύμισε ότι οι νέες εγκαταστάσεις αποτέλεσαν ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα και η μετακίνησή τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων μια μεγάλη πρόκληση. Το 2003 εξαγοράστηκε η εταιρεία Total Aviation. Η εξαγορά περιλάμβανε τη σύμβαση μίσθωσης δύο δεξαμενών στον χώρο του νέου τερματικού. Έτσι, η Πετρολίνα έκανε ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη μετακίνησή της εκτός Λάρνακας. Το 2004 η εταιρεία μετέφερε όλο το αεροπορικό καύσιμο (JETA – 1) στο Βασιλικό, αφήνοντας στη Λάρνακα μόνο τα προϊόντα κίνησης. Μεταξύ 2005-2011 η Πετρολίνα μίσθωσε άλλες τρεις δεξαμενές και μετέφερε τα μαύρα προϊόντα και το ναυτιλιακό ντίζελ στο Βασιλικό. Το 2012 η εταιρεία αγόρασε όλες τις δεξαμενές (επτά στο σύνολο) από το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού και γη εμβαδού 49.050 τετραγωνικών μέτρων, προχωρώντας στην επέκταση του τερματικού. Από το 2017 η Πετρολίνα προχώρησε στην ανέγερση τεσσάρων επιπρόσθετων δεξαμενών, στην κατεδάφιση τριών παλαιών δεξαμενών και στην ανέγερση νέων δεξαμενών διπλάσιας χωρητικότητας. Επίσης, προχώρησε στην κατασκευή υπερσύχρονου συστήματος φόρτωσης βυτιοφόρων και συστήματος πρόσθετων τελευταίας τεχνολογίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών καθώς και στην ανέγερση νέων υποστηρικτικών κτηρίων.

Προς όφελος των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού για έργα υποδομής

Αντισταθμιστικά 25 εκατ. από κυβέρνηση

Μιλώντας  κατά την προχθεσινή τελετή των εγκαινίων του νέου τερματικού υγρών καυσίμων της Πετρολίνα στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ως αντισταθμιστικά μέτρα η κυβέρνηση θα διαθέσει ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού για εκτέλεση έργων υποδομής. Έκανε, επίσης, αναφορά στην προώθηση έργων ύψους 200 εκατομμυρίων στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, με στόχο, όπως είπε, το κέντρο ν’ αποκτήσει στρατηγικό ρόλο προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Ο ΠτΔ ανέφερε ότι τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία. Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται για τη Λάρνακα με την «απελευθέρωση» του παραλιακού της μετώπου από τις παλιές εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε αρχικά για έργα υποδομής συνολικής αξίας 78 εκατ. που ήδη είναι σε εξέλιξη, κάποια απ’ αυτά με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σήμερα παρατηρείται μια αναγέννηση της πόλης. Δίνω την υπόσχεση πως προτού παραδώσω την εξουσία, η Λάρνακα θα είναι από τις πιο σύγχρονες και ωραιότερες πόλεις. Στόχος μας να μετατραπεί η Λάρνακα σε μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή πόλη. Θα τιμήσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε για τη Λάρνακα και θα παρακολουθούμε στενά τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τη μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων από τα παράλιά της, αλλά και για όσον αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα αναπτυξιακά έργα», διαβεβαίωσε ο κ.Αναστασιάδης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.