Φόρμα αναζήτησης

Guardian: Η νέα γενιά των Κυπρίων θέλει να δώσει τέλος στη διαίρεση

Εκτενές αφιέρωμα για τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού που κάνουν οι νέοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία σημειώνει πως επίκεντρο των προσπαθειών τους είναι η «νεκρή ζώνη». «Όταν οι κυβερνήσεις απέτυχαν και οι πολιτικοί φοβούνταν, οι πολίτες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα για συμφιλίωση». γράφει χαρακτηριστικά η Guardian.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι από τον καιρό που άνοιξαν τα οδοφράγματα, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πραγματοποιούν συναντήσεις σε χώρους κοντά στη «νεκρή ζώνη», συζητώντας τρόπους για ενίσχυσης της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Πώς ψηφίζουν Ε/Κ-Τ/Κ για τη λύση;

Η Ε/κ Μαριλένα Σπύρου, γεννημένη δέκα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, δήλωσε στην Guardian πως «είμαστε όλοι Κύπριοι που έτυχε να μιλούμε ελληνική ή τουρκικά. Πολλοί φίλοι μου δεν γνώρισαν κάποιον Τουρκοκύπριο και με ρωτάνε αν φοράνε μαντίλα. Όταν όμως έρθουν στις συναντήσεις μας, καταλαβαίνουν ότι όλα όσα πίστευαν δεν είναι αλήθεια». Από την πλευρά της, η Τ/κ Hayriye Ruzgar, της οποίας ο πατέρας ήταν αξιωματικός του στρατού, ανέφερε ότι «η γενιά μας δεν δεσμεύεται από τα προβλήματα του παρελθόντος, σκεφτόμαστε το μέλλον. Το νησί μας είναι πολύ μικρό για να είναι διαιρεμένο».

Όπως αναφέρει η Guardian, με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να βρίσκονται στον «πάγο», η επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι πιο σημαντική από ποτέ. Παρά το γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, εντούτοις η έλλειψη επικοινωνίας και κοινών δραστηριοτήτων, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τις προκαταλήψεις και τους φόβους που προβάλλουν οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές.

Αλλάζει «σπίτι» η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η εφημερίδα Guardian, σημειώνει ακόμη ότι εντός Απριλίου, η ειρηνευτική δύναμη που είχε ως βάση της το Λήδρα Πάλας θα αποχωρήσει από τον χώρο, μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών μετακίνησης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η δύναμη θα μετακινηθεί σε νέες μονάδες που χτίστηκαν πίσω από το ξενοδοχείο. «Θα είναι το τέλος μίας εποχής, κατά την οποία οι στρατιώτες έπρεπε να αντιμετωπίσουν σπασμένους σωλήνες, βουλωμένες τουαλέτες και μη ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Σημειώνει ακόμη, ότι «για πολλούς η αποχώρηση των στρατευμάτων θα είναι ένα άλλο θλιβερό αποτέλεσμα, της αδυναμίας επίλυσης μιας διαμάχης που έπληξε τη διεθνοτική πάλη που ξέσπασε το 1963».