Φόρμα αναζήτησης

Guardian: Ένας Τ/κ είναι έτοιμος να μπει στην Ευρωβουλή

Στην πιθανή εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ως ευρωβουλευτής, εστιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση επιτυχίας του Τουρκοκύπριου υποψήφιου, θα πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Κύπρο.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χούμπερ Φάουστμαν, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο νησί θα αισθάνεται ότι έχει φωνή στα διεθνή φόρουμ».

Όπως σημειώνει η Guardian, η απόφαση του ΑΚΕΛ να συμπεριλάβει τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στον κατάλογο των υποψηφίων του για τις ευρωεκλογές, χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές της λύσης, Ε/κ και Τ/κ, καθώς ο κ. Κιζίλγιουρεκ «παίζει το χαρτί της επανένωσης».

Σε δηλώσεις του στην Guardian, o Τ/κ ακαδημαϊκός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ είναι ένα πρότζεκτ ειρήνης», προσθέτοντας ότι «ναι είμαι Τουρκοκύπριος, ναι είμαι Κύπριος, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι ομοσπονδιακός».

Για τους προοδευτικούς, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι η ενσάρκωση των αξιών της Ευρώπης. Μιλώντας άπταιστα την αγγλική, τη γερμανική και τη γαλλική, καθώς και την τουρκική και την ελληνική γλώσσα, ο ενθουσιασμός του για την ΕΕ θεωρείται ότι έρχεται ως αντίθεση στις πολιτικές που υιοθετούν οι ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές που στρέφονται στην κατάργηση του μπλοκ.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην υποψηφιότητα του Σενέρ Λεβέντ με το «Γιασεμί», για τον οποίο η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για έναν σκληρό επικριτή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το δημοσίευμα της Guardian ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter o πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «φρέσκο αέρα από την Κύπρο».