Φόρμα αναζήτησης

Γκάφα ολκής με τα DreamBox – Πήγαν σε δίκη με παράνομα στοιχεία

Μούσκεμα τα έκαναν η Αστυνομία, η Γενική Εισαγγελία και η cyta σε υπόθεση παράνομης αναμετάδοσης σήματος της Cytavision του 2014. Η υπόθεση μετά κόπων και βασάνων οδηγήθηκε στο δικαστήριο με κατηγορούμενο το Α.Τ, εναντίον του οποίου είχαν απαγγελθεί 34 κατηγορίες για αδικήματα: Συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομης πρόσβασης σε σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή, παράνομης παρέμβασης σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατάχρησης επινοήσεων, απάτης σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ποινικοποίησης αδικημάτων που σχετίζονται με παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, πώλησης παράνομων συσκευών για εμπορικούς σκοπούς χωρίς έγκριση από φορέα πάροχο υπηρεσίας, προσβολής δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας και προστασίας από την εξουδετέρωση των τεχνολογικών μέτρων.

Χωρίς ένταλμα

Και ενώ η υπόθεση εκδικαζόταν στο δικαστήριο, έφτασε η στιγμή να κατατεθούν οι εκθέσεις της Αστυνομίας. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Κ. Χριστοφόρου έφερε ένσταση στην κατάθεση των εκθέσεων, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία λήφθηκαν παρανόμως κατά παράβαση των άρθρων 15 και 17 του Συντάγματος. Το δικαστήριο σε δίκη εντός δίκης υιοθέτησε τη θέση της υπεράσπισης και έτσι τα στοιχεία που είχε η κατηγορούσα αρχή δεν έγιναν αποδεκτά. Η cyta, πριν καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία, είχε εντοπίσει τον κατηγορούμενο ως τον άνθρωπο που διένεμε παρανόμως το σήμα της Cytavision. Συγκεκριμένα, ο εντοπισμός έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2014 και η καταγγελία στην Αστυνομία στις 29 Ιανουαρίου 2014. Μέχρι τις 2 Μαΐου 2014 δεν είχε εξασφαλιστεί κανένα δικαστικό διάταγμα για άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του κατηγορούμενου. Το ένταλμα έρευνας στα υποστατικά του κατηγορουμένου εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014.

Παρανόμησαν

Όπως διαπίστωσε το δικαστήριο, η cyta παρανόμως ερεύνησε τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του κατηγορουμένου και πελάτη της, εντοπίζοντας τα στοιχεία του (τηλέφωνο, ταυτότητα, διεύθυνση κ.λπ.) και στη συνέχεια έκανε καταγγελία στην Αστυνομία, στην οποία διαβίβασε το υλικό που είχε εξασφαλίσει χωρίς δικαστικό ένταλμα. Το δικαστήριο στην απόφασή του σημειώνει πως η Αστυνομία θα μπορούσε να ζητήσει ένταλμα για πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του κατηγορουμένου και δεν το έπραξε, αλλά αρκέστηκε στα στοιχεία που παρανόμως είχε εξασφαλίσει η cyta. Ως εκ τούτου, το υλικό δεν επιτράπηκε να κατατεθεί στο δικαστήριο, κάτι που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα την υπόθεση.