Φόρμα αναζήτησης

Γιατροί Κασσάνδρες εναντίον του ΓεΣΥ

Κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα «για να υποσκάψουν την εφαρμογή της αυτονόμησης και την εισαγωγή του ΓεΣΥ» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, απευθύνοντας έκκληση στους κυβερνητικούς ιατρούς «να κλείσουν τα αφτιά στις Κασσάνδρες και να παραμείνουν στο πλευρό του υπουργείου» όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας. Αυτοί οι κάποιοι δεν είναι οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο οποίος περιόρισε την υποψία στον χώρο των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών και μάλλον στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ο πρόεδρος του οποίου παρέστη στην προχθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) απευθύνοντας έκκληση για συστράτευση ενόψει της μεταρρύθμισης.

«Ξέροντάς τους, δεν θεωρώ ότι αυτή είναι η προσπάθειά τους» δηλαδή η υπόσκαψη του ΓεΣΥ, δήλωσε χθες ο κ. Ιωάννου για τους κυβερνητικούς γιατρούς, εκφράζοντας την ελπίδα να τηρήσουν την ίδια θετική στάση, τους αμέσως επόμενους μήνες. Ακολούθως, ο υπουργός έπλεξε το εγκώμιο των γιατρών του Δημοσίου, αναφέροντας ενδεικτικά τα συγχαρητήρια των Ισραηλινών προς τους Κύπριους συναδέλφους τους για τη δουλειά που είχαν κάνει στην περίπτωση του αστυνομικού που πυροβολήθηκε στην Παλόδεια. Διαφωνώντας με τη ρητορική που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες περί κατάρρευσης των νοσοκομείων, ο κ. Ιωάννου υπενθύμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια προσελήφθησαν 50 γιατροί, ότι ο αριθμός επισκέψεων στις Πρώτες Βοήθειες σταθεροποιήθηκε και ότι λειτούργησαν οκτώ νέοι σταθμοί ασθενοφόρων. Ποντάροντας στη συμπλεγματοποίηση των κέντρων υγείας (και στην απογευματινή λειτουργία τους), ο υπουργός προσβλέπει σε αποσυμφόρηση των τμημάτων πρώτων βοηθειών, τα οποία τις τελευταίες μέρες έχουν υπερβεί τα όρια τους (μετά τη σύσταση της ΠΑΣΥΚΙ προς τα μέλη της για άσκηση αμυντικής ιατρικής, δηλαδή για έλεγχο όλων ανεξαιρέτως των ακτινογραφιών από ακτινολόγους).

Για την προχθεσινή απεργία της ΠΑΣΥΚΙ, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται τα αίτια που οδήγησαν στην απόφαση για την απεργία, κάνοντας λόγο για προφάσεις κάποιων να δηλώσουν παρόντες ως συνδικαλιστές. Χαρακτηρίζοντας βεβιασμένη την απόφαση για την απεργία, ο κ. Ιωάννου τοποθετήθηκε στο θέμα της «αποποινικοποίησης της ιατρικής πράξης» υπενθυμίζοντας το Σύνταγμα και τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο. Η διοικητική έρευνα που ο ίδιος διέταξε ήταν υποχρέωσή του, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, μετά την απώλεια της ζωής ενός 10χρονου μαθητή.

Για τα πρωτόκολλα

Σε σχέση με την ανυπαρξία πρωτοκόλλων, η σύνταξη των οποίων είναι ανάμεσα στα αιτήματα της ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από δύο μέλη των Ιατρικών Υπηρεσιών του υπουργείου και από εκπροσώπους των συντεχνιών με σκοπό την καταγραφή και επικαιροποίηση πρωτοκόλλων αρχής γενομένης από τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται από τα τμήματα πρώτων βοηθειών. Για το αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ να αυξηθούν οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός ανέφερε ότι θα επαναφέρει τον θεσμό του bed manager στα νοσοκομεία, με την ελπίδα «αυτή τη φορά να αφεθεί να λειτουργήσει ομαλά».

Μία νευροχειρουργική κλινική για την Κύπρο

Για τη ρητορική που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες ότι πρέπει να τοποθετηθούν νευροχειρουργοί σε κάθε νοσοκομείο, η διαφωνία του υπουργού ήταν κάθετη. Όπως ανέφερε, η μεταφορά ασθενούς με ασθενοφόρο από τη Λάρνακα στη Λευκωσία είναι μόλις 17 λεπτά. «Θα ήταν αφελές να δημιουργηθεί νευροχειρουργική κλινική σε κάθε νοσοκομείο, ξηλώνοντας την υφιστάμενη δομή» με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες για την ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος ή οργανωμένων φορέων, δήλωσε ο κ. Ιωάννου. Η αναφορά του υπουργού στράφηκε εναντίον της σχετικής παρέμβασης του προέδρου της Νευροχειρουργικής Εταιρείας Κύπρου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αποδώσει τον θάνατο του 10χρονου στο γεγονός της μεταφοράς του από τη Λάρνακα στη Λευκωσία για εγχείρηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην Κύπρο αναλογούν 3,5 νευροχειρουργοί ανά 100.000 κατοίκους, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Σε συνθήκες ΓεΣΥ, με την ελεύθερη επιλογή των ασθενών, προφανώς θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση όλων των νευροχειρουργών.

Ακόμα, ο υπουργός χαρακτήρισε ατυχές το αίτημα για δημιουργία καρδιοχειρουργικών κλινικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. «Πρόκειται για υπηρεσία τεταρτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ ήδη λειτουργούν πέντε καρδιοχειρουργικά τμήματα (4 ιδιωτικά και 1 στο Δημόσιο)» ανέφερε ο κ. Ιωάννου, παραπέμποντας στο ΓεΣΥ που θα γκρεμίσει τη διάκριση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Έπονται προσλήψεις

Το σκηνικό υπερφόρτωσης των δημόσιων νοσοκομείων επικράτησε και χθες, με συνδικαλιστή της ΠΑΣΥΚΙ να αναφέρει ενδεικτικά στον «Πολίτη» ότι «την αμυντική ιατρική τη ζήτησαν η πολιτεία και η κοινωνία μετά τις συλλήψεις των δύο συναδέλφων». Η κατάσταση ειδικά στη Λάρνακα, όπου δύο γιατροί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παραιτήθηκαν προχθές ακόμα δύο, είναι στα όρια της, με το κενό να αποφασίστηκε χθες να αναπληρωθεί από δύο γιατρούς που υπηρετούν σε κέντρα υγείας. Με την απόφαση αυτή διαφωνεί η ΠΑΣΥΚΙ, η οποία ζητά τα τμήματα πρώτων βοηθειών να στελεχωθούν με ειδικευμένους γιατρούς, κυρίως τραυματιολόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να προωθηθούν οι διαδικασίες για πρόσληψη δύο ακτινολόγων, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος εργασίας των υφιστάμενων ακτινολόγων, οι οποίοι φέρονται να μην προλαβαίνουν πλέον να καλύψουν τις εφημερίες τους. Για την αποσυμφόρηση της εργασίας τους, το υπουργείο προσανατολίζεται και στην αγορά υπηρεσιών.

Αναφορικά με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων της 28ης Ιουλίου 2017 με την ΠΑΣΥΚΙ ο υπουργός εκτιμά ότι αυτή προχωρά. Αντίθετη είναι η θέση της ΠΑΣΥΚΙ, η οποία θεωρεί ότι δεν προχωρά η υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Οι δύο πλευρές είναι ανοικτές σε διάλογο, ο οποίος αναμένεται να επαναρχίσει χωρίς προϋποθέσεις.