Φόρμα αναζήτησης

Γιατί αργεί για ΑΠΕ η ΑΗΚ;

Υποτονική παραμένει η δραστηριοποίηση της ΑΗΚ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), παρότι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αν η ΑΗΚ-Παραγωγή διεισδύσει δυναμικά στις ΑΠΕ και αξιοποιήσει το χαμηλό κόστος παραγωγής θα επιτύχει μείωση στο συνολικό κόστος παραγωγής της, με χειροπιαστό όφελος για τον καταναλωτή ηλεκτρισμού (έστω μικρό, λόγω ποσοστού επί του συνόλου της παραγωγής). Πέραν βεβαίως του αυταπόδεικτου πολυεπίπεδου οφέλους από την αύξηση της παραγωγής από μη ρυπογόνες διαδικασίες.

Όφελος για τον καταναλωτή εκτιμούν στελέχη της ΑΗΚ ότι θα υπάρξει και στην περίπτωση που επιτραπεί στην ΑΗΚ-Προμήθεια να αγοράζει, κατά την τρέχουσα μεταβατική ρύθμιση αγοράς ηλεκτρισμού, ρεύμα από αδειοδοτημένα ιδιωτικά φωτοβολταϊκά πάρκα σε τιμή χαμηλότερη του κόστους αποφυγής (περίπου 11 σεντ αυτήν την περίοδο), δηλαδή φθηνότερα από το δικό της ρεύμα.

 

«Φταίει η ΡΑΕΚ»

Από την ΑΗΚ επιφυλάχθηκαν χθες να απαντήσουν σε ερωτήσεις του «Πολίτη» για την παρατεινόμενη καθυστέρηση αξιοποίησης των ΑΠΕ από τον οργανισμό. Παρασκηνιακά, κάποια στελέχη της ΑΗΚ επιρρίπτουν ευθύνες στη ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) για το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος οργανισμός στην Κύπρο διαθέτει μόλις ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 3 μεγαβάτ, στο Τσέρι, την ώρα που νεοσύστατες ιδιωτικές εταιρείες εξασφαλίζουν σωρηδόν άδειες για φωτοβολταϊκά και κατασκευάζουν ή προωθούν το ένα μετά το άλλο τα πάρκα τους. Η διαθέσιμη παραγωγή από φωτοβολταϊκά (μαζί με το Net Metering) στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή πλησιάζει τα 200 μεγαβάτ (χθες η συμβολή τους στην κάλυψη της ζήτησης ρεύματος ήταν περίπου 150 μεγαβάτ, από τα 577 της μέγιστης ζήτησης).

 

«Έχετε άδειες»

Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η ΡΑΕΚ απορρίπτει τη θέση ότι ευθύνεται για την αποστασιοποίηση της ΑΗΚ από τις ΑΠΕ. Όπως ξαναέγραψε ο «Π», αυτό που απορρίπτει η ΡΑΕΚ είναι την παραγωγή ηλεκτρισμού από τις μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες της ΑΗΚ (δηλαδή αυτές που δεν ελέγχονται από τη ΡΑΕΚ) ή και από θυγατρικές, καθώς τις θεωρεί ασύμβατες με τον νόμο. Η ΡΑΕΚ φέρεται να συμφωνεί με μια λελογισμένη διείσδυση της ΑΗΚ στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της έχει ήδη εκδώσει άδειες στην ΑΗΚ ή θυγατρικές της για συνολική παραγωγή 31,5 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά (κάποιες σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή), με την ΑΗΚ να έχει υλοποιήσει μόνο 3 MW στο Τσέρι.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ επισημάναμε ότι η ΡΑΕΚ κάλεσε την ΑΗΚ σε διαβούλευση ώστε να καθοριστεί μια οροφή για την ετήσια παραγωγή ισχύος της ΑΗΚ από φωτοβολταϊκά, καθώς η ρυθμιστική αρχή επιθυμεί το ποσοστό συμμετοχής της ΑΗΚ στην παραγωγή από ΑΠΕ να αυξάνεται με ελεγχόμενο ρυθμό, ώστε να

 

Τα σχέδια του υπουργείου

Η ΡΑΕΚ επιμένει στη θέση ότι πρέπει να ισχύσουν για όλους τους παραγωγούς από ΑΠΕ οι ίδιοι κανόνες. Για την ώρα, προτεραιότητα έχουν όσοι εντάχθηκαν στα δύο σχέδια που προκήρυξε το Υπουργείο Ενέργειας για συνολική παραγωγή 360 μεγαβάτ (100+260), αρκετοί από τους οποίους έχουν εξασφαλίσει τελικούς όρους σύνδεσης και έχουν συνδέσει τα πάρκα τους με το δίκτυο και παράγουν με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους ίδιους.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι αιτήσεις της ΑΗΚ που εντάχθηκαν στα σχέδια του υπουργείου αφορούν 16 μεγαβάτ. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μαζί με την Αρχιεπισκοπή, στο πλαίσιο συνεταιρισμού, ο οποίος θα διαλυθεί και μάλλον οι δύο εταίροι θα κρατήσουν από 8 μεγαβάτ.

Η ΑΗΚ έχει επίσης εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ για 8 μεγαβάτ στο Ακρωτήρι, αλλά και για δύο πάρκα στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, ισχύος περίπου 8 μεγαβάτ. Αυτά τα πάρκα δεν είναι ενταγμένα σε σχέδια και δεν είναι σαφές αν η ΑΗΚ μπορεί ή όχι να προχωρήσει σε αυτήν τη φάση στη λειτουργία τους.

 

Εκμίσθωση γης

Έντονα παράπονα εκφράζονται από στελέχη της ΑΗΚ για το πάγωμα/ακύρωση δύο προσκλήσεων της ΑΗΚ προς ιδιώτες για συνεργασία στην παραγωγή φωτοβολταϊκών. Η δεύτερη πρόσκληση είχε δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο και αφορούσε την εκμίσθωση γης για κατασκευή πάρκων. Από την ΑΗΚ υποστηρίζουν παρασκηνιακά ότι το πάγωμα αυτού του διαγωνισμού έγινε με υποδείξεις της ΡΑΕΚ.

Η ΡΑΕΚ είχε επισημάνει παλαιότερα γραπτώς στην ΑΗΚ ότι πριν την εκμίσθωση γης και την εξασφάλιση πρόσθετων αδειών για φωτοβολταϊκά η ΑΗΚ πρέπει να διαβουλευθεί και να συμφωνήσει με τη ρυθμιστική αρχή για τα στάδια που θα ακολουθηθούν, ώστε να μην βραχυκυκλωθεί η λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς, με ιδιώτες παραγωγούς αλλά και ιδιώτες προμηθευτές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.