Φόρμα αναζήτησης

Για βολεμένους γιατρούς κάνει λόγο η ΟΣΑΚ – Εμμονική η στάση Κουλούμα λέει η ΠΑΣΥΚΙΤα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να απεγκλωβιστούν επιτέλους από κουλτούρα και συμπεριφορές οι οποίες τα οδηγούν σε αδιέξοδο, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με αφορμή ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), η οποία αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ με απαράδεκτες γραπτές και κατ’ επανάληψη προφορικές δηλώσεις, ως να κατέχει το αλάθητο, αλλά και τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, που άπτονται της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, προβαίνει ή/ και επαναλαμβάνει μη τεκμηριωμένες καταγγελίες».

Οι γιατροί συνεχίζουν με νοοτροπίες Δημοσίου, λέει ο Κουλούμας – Αντιστρέφει τα πυρά ο Κούμας

«Κατανοούμε πλήρως τον πανικό, ο οποίος διακατέχει το Δρα Κούμα, ο οποίος δυστυχώς εξηγεί την προσωπική επίθεσή του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών κ. Κουλούμα. Σήμερα μάλιστα σε ραδιοφωνική εκπομπή τον κάλεσε να δηλώσει το επάγγελμα του και τον εργοδότη του, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις για να αξιολογεί ιατρούς. Κάτι το οποίο φυσικά δεν έχει ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ ούτε και το ισχυρίστηκε ποτέ. Οι δηλώσεις τόσο του ίδιου, όσο και άλλων στελεχών της ομοσπονδίας συνδέσμων ασθενών βασίζονται σε πληροφορίες και καταγγελίες οι οποίες φτάνουν στην ΟΣΑΚ από μια πληθώρα ασθενών, αλλά και ιατρών, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης Λάρνακας-Αμμοχώστου, Γεώργιου Καροτσάκη, το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ», προστίθεται.

Έχετε παράπονα; Κάντε καταγγελίες, απαντά ο υπουργός Υγείας στον Μάριο Κουλούμα

Η ΟΣΑΚ αναφέρει στην ανακοίνωση της, ότι «ο κ. Κούμας συνηθίζει να εξισώνει χαμηλού επιπέδου ιατρούς με επαγγελματίες όσο και με υπεύθυνους οι οποίοι στελεχώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και στην πλάτη των οποίων βρίσκουν λόγο ύπαρξης όσοι ασκούν χαμηλού επιπέδου ιατρική, βολεμένοι πίσω από το δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς. Πόσοι άραγε από αυτούς θα είχαν εργασία και ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα;».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ας προβληματιστεί για τον ακριβό χρόνο τον οποίο μας χρεώνει και τον οποίο αναλώνει για να μιλά εναντίον της αυτονόμησης και να υπερασπίζεται όσα οδηγούν τα δημόσια νοσηλευτήρια στην κατάρρευση. Οι οργανωμένοι ασθενείς απογοητεύονται πολύ περισσότερο γιατί διαχρονικά μέσα από το ρόλο του δεν υπερασπίστηκε τους πολλούς επαγγελματίες και υπεύθυνους ιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά προσπάθεια του είναι να τους εξισώνει με τους ανεπαρκείς».

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ

Σημειώνεται ότι η ΟΣΑΚ απαντούσε σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ που λέει ότι «ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ με απαράδεκτες γραπτές και κατ’ επανάληψη προφορικές δηλώσεις, ως να κατέχει το αλάθητο, αλλά και τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, που άπτονται της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, προβαίνει ή/ και επαναλαμβάνει μη τεκμηριωμένες καταγγελίες, τοποθετείται επί παντός, αποδίδοντας και μοιράζοντας ευθύνες προς όλους, χωρίς να αναμένει τα αποτελέσματα της οποιασδήποτε έρευνας».

Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων τοποθετήσεων και δηλώσεων, σημειώνει, δημιουργούν περίεργους συνειρμούς, αφού κατεξοχήν πλήττουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια χώρο στον οποίο εργάζεται και υποτίθεται θα έπρεπε να στηρίζει.

«Είναι ιδιαίτερα άξιο απορίας η εμμονική και επιλεκτική εστίαση του προέδρου της ΟΣΑΚ προς τους γιατρούς των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Η εμπάθεια του προέδρου της ΟΣΑΚ για τον ιατρικό κόσμο τον οδηγεί, στο να φέρνει σε ρήξη τους ασθενείς και τους ιατρούς και να θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών, αφού θεωρεί ότι ένας ιατρός μπορεί να δουλεύει ακατάπαυστα. Θα μπορούσε απλά να ανατρέξει σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις που περιγράφουν πώς η κόπωση και η στέρηση ύπνου επηρεάζουν τη διάθεση, τη προσοχή, το βαθμό εγρήγορσης, την δυνατότητα εκτέλεσης κάποιας δραστηριότητας και οδηγεί σε ιατρικά σφάλματα. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι οι Οργανωμένοι ασθενείς επιθυμούν να τους αναλάβουν ιατροί με έως έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποπέσουν σε ιατρικό διαγνωστικό λάθος λόγω κόπωσης», προστίθεται.

Ας ανατρέξει ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ωράρια των ιατρών  (Directive 2000/34/EC), να κάνει απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς για να υπολογίσει πόσους ειδικούς ιατρούς θα πρέπει να έχει μια κλινική και μετά να αρχίζει τους λεονταρισμούς στα ΜΜΕ.

«Καλούμε τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ να σκέφτεται διπλά όταν από τηλεοράσεως δηλώνει ότι “Ασθενείς πεθαίνουν΄΄ και να τεκμηριώνει τα λεγόμενα του. Το λιγότερο που αναμένεται εκ μέρους του είναι να απολογηθεί, ενώ θα έπρεπε να ήταν αντιληπτό, ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις χωρίς τεκμηρίωση εμπίπτουν σε αλλά́ επίπεδα», σημειώνεται.

Απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο του ΟΣΑΚ η ΠΑΣΥΚΙ, αναφέρει ότι οι καταγγελίες, “οι διαμάχες και τα γεγονότα που περιγράφονται σε διοικητικό́ επίπεδο του Ο.Κ.Υπ.Υ, είναι αποτέλεσμα της στήριξης που δείξατε και δείχνετε σε ένα διοικητικό́ μοντέλο, το οποίο εγκρίθηκε δυστυχώς και πολύ́ περισσότερο εφαρμόζεται, χωρίς τεκμηριωμένο επιχειρησιακό πλάνο, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις,  χωρίς οδικό́ χάρτη και χρονοδιαγράμματα, μοντέλο το οποίο θεωρεί τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ως απλές επιχειρήσεις, που θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποξενωθούν στο μέγιστο από το Κράτος”.

«Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για αυτοκριτική σε όσα με φανατισμό υποστηρίξατε και συνεχίζετε να υποστηρίζετε και οδήγησαν τα Δημόσια νοσηλευτήρια σε αυτή την χαοτική κατάσταση. Δεν αναλογιστήκατε τις ευθύνες σας, αλλά διατηρούσατε αυτή την εκκωφαντική σιωπή και ανοχή για όλα όσα έγκαιρα και έγκυρα εντόπιζε η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι με εμφανή αγωνία να στηρίξει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΟΣΑΚ οφείλει να επαναξιολογήσει αν αυτή είναι η εκπροσώπηση που επιθυμεί και αν πράγματι η συγκεκριμένη στάση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των ασθενών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.