POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Για την ώρα… αντάρτικο εντός ΔΗΚΟΗ παραίτηση του Χρίστου Πατσαλίδη από την αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ είναι το πρώτο αξιοσημείωτο πλήγμα που δέχεται από επικοινωνιακής άποψης ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην πορεία του προς τις προεδρικές εκλογές από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Παρ’ όλο που δεν ήταν μέρος μιας οργανωμένης προσπάθειας ή προϊόν συνεννόησης στο στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εντούτοις η παραίτηση του τρίτου τη τάξει μεσούσης της προεκλογικής περιόδου ασφαλώς ρίχνει τη σκιά της στην προεκλογική προσπάθεια του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Στο επίσημο ΔΗΚΟ πίστευαν ότι είχαν αγοράσει τον μπελά με την εσωκομματική αντιπολίτευση, με το να «κλειδώσουν» τον αναπληρωτή πρόεδρο Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος και συνεργάσιμος και ιδιαίτερα υποστηρικτικός αποδείχθηκε (προκαλώντας τα οργίλα σχόλια συναγωνιστών του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν νέο πιθανό ηγέτη του κόμματος). Ο Μάρκος Κυπριανού δεν είναι βέβαια ο μοναδικός άλλοτε «αντιπολιτευόμενος» που αποδέχθηκε τη νέα τάξη πραγμάτων και δείχνει να συνεργάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Λευκωσίας Αλέκο Τρυφωνίδη (ο οποίος μπαίνει στη Βουλή με πιθανή εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου) και για τον οργανωτικό του κόμματος Φύτο Κωνσταντίνου.

Βεβαίως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεχόταν πυρά εκ των έσω όλο αυτό το διάστημα, αλλά αυτά προέρχονταν κυρίως από στελέχη δεύτερης γραμμής. Ως εκ τούτου, ήταν πιο διαχειρίσιμα τα πυρά για την ηγεσία του ΔΗΚΟ, που προτιμούσε κατά κύριο λόγο να τα αγνοεί. Η παραίτηση του αντιπροέδρου του κόμματος ήταν μια εξέλιξη που προκάλεσε κάποιο προβληματισμό, κυρίως τη στιγμή που ήρθε (με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να πραγματοποιεί σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες), αν και δεν αιφνιδίασε ακριβώς αφού ήταν από καιρό αποστασιοποιημένος ο κ. Πατσαλίδης.

Στα ενδότερα του επίσημου ΔΗΚΟ γίνονται συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν το ζήτημα με τους διαφωνούντες. Η επικρατούσα άποψη είναι να επιμείνει το κόμμα στην τακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Να συνεχίσει, δηλαδή, να τους αγνοεί η ηγεσία και να μην ανοίξει μέτωπο μαζί τους πριν από τις προεδρικές εκλογές, εκτός αν προχωρήσουν σε κάποια ακραία κίνηση. Μια ομάδα στελεχών, όμως, απαιτεί λήψη δυναμικών μέτρων πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Πέρα από το επικοινωνιακό του πράγματος, η ηγεσία του ΔΗΚΟ εξακολουθεί να στέλνει με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι δεν πιστεύει πως θα επηρεάσουν σοβαρά οι αντιπολιτευόμενοι την εκλογική προσπάθεια του Νικόλα και γι’ αυτό θεωρεί ότι δεν έχει λόγο πριν από τις προεδρικές να τραβήξει το σχοινί.

 

 

Έπονται εξελίξεις

Τις επόμενες μέρες, πάντως, αναμένεται να γίνουν κινήσεις από το στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΔΗΚΟ. Προϊδεάζουν γι’ αυτό και οι ολοένα αυξανόμενες δημόσιες παρεμβάσεις διαφωνούντων κατά της ηγεσίας του κόμματος δημοσίως και στα social media, ενώ ο Μάριος Καρογιάν συνεχίζει τις επαφές και τις συνάξεις με στελέχη και φίλους του κόμματος μακριά από τα φώτα της δημόσιας.

Η παραίτηση του κ. Πατσαλίδη ήταν μια προσωπική του απόφαση, που όμως διευκόλυνε τους σχεδιασμούς Καρογιάν. Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Πατσαλίδης δεν επέλεξε τυχαία να παραιτηθεί τώρα. Δεν είναι μόνο ότι βρισκόμαστε λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές και έτσι θα επέφερε πλήγμα στην προσπάθεια Νικόλα. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ διανύει το τέλος της θητείας της, οπότε έτσι κι αλλιώς ο κ. Πατσαλίδης θα παρέδιδε τη σκυτάλη στις εσωκομματικές που ακολουθούν τις προεδρικές εκλογές. Γι’ αυτό και η θέση δεν πρόκειται να πληρωθεί τώρα.

Όπως ο «Π» πληροφορείται, ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος φιλοδοξεί να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, λίαν συντόμως θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα μέσα από συνέντευξη στον Τύπο. Το μεγάλο ερώτημα ασφαλώς δεν είναι τι θα πράξει η εσωκομματική αντιπολίτευση πριν τις προεδρικές, αλλά μετά. Πριν τις προεδρικές εκλογές η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τον ανταρτοπόλεμο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Με δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και μέσα από τα social media. Επισήμως θα αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα «και στην άλωση και την αλλοίωση του χαρακτήρα του από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τους έμμισθους συνεργάτες του, που δεν ήξεραν καν τον δρόμο για τα κομματικά γραφεία». Στο πίσω μέρος του μυαλού τους βέβαια οι αντιπολιτευόμενοι έχουν πώς θα πλήξουν την προσπάθεια Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές.

Αρχικά, οι σκέψεις στο στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν να κτυπήσουν μετά τις προεδρικές, στις εσωκομματικές εκλογές, για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κόμματος. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες κερδίζει έδαφος η ιδέα της ίδρυσης ενός νέου σχήματος, ειδικά αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος βάλει μπροστά το σχέδιο της συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση όλων των ενδιαφερόμενων κομμάτων. Μάλιστα, είναι πιθανόν η αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ να προσεγγίσει αποστασιοποιημένα στελέχη και άλλων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, και όχι μόνον, για να τα βάλει στο παιχνίδι. Το πιστεύουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΔΗΚΟ ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρχει ένα νέο σκηνικό, ακόμη και για τον κομματικό χάρτη, κάτι που αναδεικνύει στις επαφές που πραγματοποιεί ο Μάριος Καρογιάν.

Η ιδέα της αναμέτρησης με τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ δεν αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερη θέρμη από αρκετά στελέχη, που προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται ο Νικόλας να παραδώσει τα κλειδιά του ΔΗΚΟ ακόμη και αν χάσει τις προεδρικές. Το ότι αρκετά στελέχη τις τελευταίες μέρες βγαίνουν μπροστά και τοποθετούνται χωρίς φόβο κατά της ηγεσίας, δείχνει ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα πια η απειλή της διαγραφής. Αν ο στόχος ήταν οι εσωκομματικές εκλογές, θα ήταν κάπως διαφορετική η προσέγγιση, πιο προσεκτική προφανώς.

Το μεγάλο ΔΗΚΟ του Νικόλα

Ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΔΗΚΟ κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς και σκέψεις για το πώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιχειρεί να εφαρμόσει στην πράξη τον σχεδιασμό που είχε μπει επί χάρτου από την εποχή που ακόμη προήδρευε της Δημοκρατίας και του ΔΗΚΟ ο πατέρας του Τάσσος Παπαδόπουλος: Να καταστήσει το ΔΗΚΟ πρωταγωνιστική δύναμη, δένοντας στο άρμα του όλες τις συγγενείς μικρότερες πολιτικές δυνάμεις.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει καταγράψει μερικές σημαντικές επιτυχίες που ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει:

  • Παρά το ότι δεν έπεισε την Ελένη Θεοχάρους να τρέξει με το ΔΗΚΟ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, πέτυχε από νωρίς να κλειδώσει συνεργασία με το Κίνημα Αλληλεγγύη στις προεδρικές εκλογές, την ώρα που στον ΔΗΣΥ είχαν σίγουρη την κάθοδο της ίδιας της κ. Θεοχάρους στις προεδρικές και έπεσαν έξω.
  • Δεν κατάφερε να πείσει τον Παύλο Μυλωνά να τρέξει με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές (ήταν υποψήφιος με τη Συμμαχία), κατάφερε όμως τελικά να αποσπάσει τη στήριξή του στις προεδρικές, όπως και των υπόλοιπων στελεχών της Συμμαχίας που αποχώρησαν και έστησαν την Αυτόνομη Πλατφόρμα. Αποδυνάμωσε έτσι και τη Συμμαχία Πολιτών.
  • Από την επομένη κιόλας των βουλευτικών εκλογών του 2016 κατάφερε να κλειδώσει τη στήριξη της ΕΔΕΚ για τις προεδρικές εκλογές με την κίνησή του να προτείνει τον Σιζόπουλο για πρόεδρο της Βουλής.
  • Εξασφάλισε την υποστήριξη και των Οικολόγων. Με τα κόμματα που ανέβασε στο άρμα του ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενόψει προεδρικών εκλογών, στόχος είναι να συνεχιστεί η συνεργασία και μετά τις εκλογές. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ουσιαστικά επενδύει σε ανανέωση των προσπαθειών συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου είτε κάτω από τη σκεπή ενός κόμματος ή σε ένα είδος… συνομοσπονδίας, με το ΔΗΚΟ να έχει τον κυρίαρχο ρόλο.
  • Από εκεί που η ΕΔΕΚ έθετε εμπόδια στην ένταξη του ΔΗΚΟ στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κατάφερε να την πείσει όχι μόνο να δεχθεί τη συμμετοχή του Κώστα Μαυρίδη στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά να παραχωρηθεί και στον ίδιο το εισιτήριο και το δικαίωμα συμμετοχής στο τελευταίο συνέδριο των Σοσιαλιστών. Μάλιστα, εξασφάλισε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές, κάτι που δεν είχε καταφέρει το 2013 ο Γιώργος Λιλλήκας, που επίσης υποστηριζόταν από την ΕΔΕΚ. Αντ’ αυτού, τότε, οι Σοσιαλιστές πήραν θέση μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Το 2008, δε, οι Σοσιαλιστές είχαν στηρίξει Χριστόφια από τον πρώτο γύρο.

Ουσιαστικά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εφαρμόζει ένα σχεδιασμό που είχε μπει επί χάρτου στο ΔΗΚΟ από το 2004 επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Θυμίζουμε ότι στις 31 Ιανουαρίου 2004 ο «Π» είχε αποκαλύψει εσωτερικό έγγραφο της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού του ΔΗΚΟ ενόψει ευρωεκλογών, στο οποίο το ΔΗΚΟ καθόριζε ξεκάθαρα ως στόχο να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πάση θυσία, αλλά και να δέσει στο άρμα του όσο γίνεται περισσότερα κόμματα.

Είτε κερδίσει είτε χάσει τις προεδρικές εκλογές -που ασφαλώς θα επιδιώξει να τις κερδίσει- ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να βγει κερδισμένος ο ενδιάμεσος χώρος και να αναδειχθεί ως νέα μεγάλη δύναμη, κτίζοντας για το μέλλον.

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.