POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Για σχέδιο Β’ σε περίπτωση αποτυχίας μιλά ο ΟζγκιουργκιούνΕάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στη Γενεύη και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η “μητέρα Τουρκία” θα έχουν κάτι να πουν, σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο Β, δήλωσε ο “πρωθυπουργός”, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί ανάλογα με το επίπεδο εκπροσώπησης των άλλων χωρών.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετά τις συναντήσεις στην Άγκυρα με τους Ερντογάν και Γιλντιρίμ, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι έχει αποκομίσει θετικές εντυπώσεις, είδε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία και στο Κυπριακό και στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, όσον αφορά τις επενδύσεις και τα εσωτερικά ζητήματα.

Θα κάνουν βήματα για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο αυτή η συνεργασία, σημείωσε κάνοντας αναφορά στο έργο μεταφοράς νερού, το σχέδιο που αφορά τη μεταφορά ηλεκτρισμού, το οποίο αξιολόγησε – όπως είπε – με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. “Προηγουμένως ήρθε η γραμμή τηλεπικοινωνιών, ήρθε το νερό, σειρά έχει το ηλεκτρικό, αυτό συζητήσαμε”.

Αναφερόμενος στη Γενεύη, είπε ότι στην αρχή θα συζητήσουν οι δύο πλευρές και μετά θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών. “Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Η Βρετανία ίσως να συμμετάσχει ως εγγυήτρια δύναμη σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών. Και η Τουρκία στο τέλος θα ανακοινώσει ανάλογα το επίπεδο συμμετοχής της. Εάν χρειαστεί ο Υπουργός Εξωτερικών, εάν χρειαστεί ο Πρωθυπουργός και βεβαίως εάν χρειαστεί ο Πρόεδρος. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζω, θα το αξιολογήσει η τουρκική κυβέρνηση και ο κύριος Πρόεδρος”. Εμείς ως “ΤΔΒΚ”, όπως ανέφερε το ψευδοκράτος, είπε ο κ. Οζγκιουργκιούν θα είμαστε εκεί και ως κόμματα και ως “κυβέρνηση”.

Επιθυμούν, είπε, την εξεύρεση λύσης. “Αλλά αυτό πρέπει να πούμε. Η ε/κ πλευρά έχει χρόνια που κωλυσιεργεί. Αυτό μέχρι που θα πάει; Εάν δεν βγει κάποιο αποτέλεσμα από αυτές τις συνομιλίες, υπάρχει σίγουρα λόγος να πουν και η τ/κ πλευρά και η μητέρα Τουρκία, σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο Β”, πρόσθεσε.

Το Κυπριακό για την Τουρκία, είπε, είναι και εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής. “Επίσης στις ισορροπίες της ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος είναι μία βάση”.

Η ε/κ πλευρά μέχρι και σήμερα προσπαθεί να ενώσει το νησί με την Ελλάδα, ισχυρίστηκε ο “πρωθυπουργός”, υποστηρίζοντας πως “οι Ε/κ δεν έχουν ντέρτι να γίνουν ανεξάρτητο, ξεχωριστό κράτος, ούτε λένε κάτι τέτοιο.”

“Το μόνο ντέρτι τους είναι να ενωθούν με την Ελλάδα, η οποία όσο και να είναι σε οικονομικά δύσκολη θέση δεν εγκαταλείπει την επεκτατική της στάση. Μπορεί να σταμάτησε λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά μόλις βελτιωθεί, θα επανέλθει”, ισχυρίστηκε.

Ούτε και η Βρετανία έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την Κύπρο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχει δύο βάσεις στην Κύπρο και μέσω αυτών ελέγχει την περιοχή.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν στο ψευδοκράτος όπως και ο ελληνικός στρατός στην ε/κ πλευρά. Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, λέει πάντοτε να φύγει ο τουρκικός στρατός. “Όταν όμως ρωτούμε `να φύγει και ο βρετανικός στρατός;’ δεν παίρνουμε απάντηση. Με το να φύγει μόνο ο τουρκικός στρατός δεν λύνεται το πρόβλημα. (Αντίθετα) Θα μεγαλώσει περισσότερο”, υποστήριξε.

Διερωτήθηκε δε γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός όταν η Βρετανία δεν έχει πρόθεση να εκκενώσει τις βάσεις της. Σήμερα, όπως ισχυρίστηκε, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει 20.000 στρατιώτες στο νησί. “Γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός μόνο, όταν απέναντί του έχει μια τέτοια στρατιωτική δύναμη;”.

Ο τ/κ “λαός”, πρόσθεσε, και η “κυβέρνηση” του ψευδοκράτους έχουν θέσει ένα πράγμα ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν όσον αφορά την ενεργό και έμπρακτη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και δη την παρουσία του στρατού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. “Δεν μπορούμε να το περιλάβουμε ως θέμα παζαρέματος, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν να το αγγίξει ούτε ένα εκατοστό. Και εδώ υπάρχει πλήρης σύμπλευση απόψεων με την Τουρκία”.

Κατά τον κ. Οζγκιουργκιούν “φαίνεται σαν θαύμα να είναι το 2017 η χρονιά της λύσης. Σε αυτό το στάδιο, βλέποντας τη στάση των δύο πλευρών, η μια πλευρά λέει ότι αν δεν φύγει ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εάν δεν γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Όσοι ήρθαν από την Τουρκία, τους λένε έποικους, εάν δεν γυρίσουν πίσω, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εάν δεν δοθεί η Μόρφου, δεν μπορεί να υπάρξει λύση, εάν δεν δοθεί η Καρπασία, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Όταν δούμε αυτές όλες τις δηλώσεις, λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς ούτε τη Μόρφου δίνουμε, ούτε την Καρπασία. Ποιου το έδαφος το δίνουμε σε ποιον; Στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες ήρωες (σσ. άτομα που πέθαναν το 1974 και πριν)”.

Σε ερώτηση κατά πόσο εάν υπάρξει ένα σχέδιο που θα προκύψει από την έγκριση και των δύο πλευρών, το 2017 θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά στις απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών και χωρίς αυτή η διαφορά να σμικρυνθεί εάν γίνει ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να προκύψει όχι και στις δύο πλευρές.

Κατά τον “πρωθυπουργό” δεν πρέπει να αλλοιωθεί η διζωνικότητα και το ίσο καθεστώς των συνιστώσων πολιτειών, η πολιτική βάση των δύο “λαών” και οι εγγυήσεις. Οι Τ/κ, είπε, δεν μπορούν να πουν ναι σε οτιδήποτε που θα αφήνει εκτός την ενεργό και έμπρακτη εγγύηση της Τουρκίας. “Και η Τουρκία δεν μπορεί να πει ναι. Ωστόσο ούτε οι Ε/κ λένε ναι σε αυτό μας το αίτημα. Αυτοί υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο”.

Οι Ε/κ, υποστήριξε, θέλουν ενιαίο κράτος, να εγκατασταθούν 50.000 Ε/κ στο βορρά, 119.000 να εγκατασταθούν σε εδάφη που θα δώσουν οι Τ/κ πίσω, “να ικανοποιήσουμε 170.000 Ε/κ. Με αυτά το αποτέλεσμα η Κύπρος θα υποταχθεί. Και γι΄ αυτό η ε/κ πλευρά δεν εγκαταλείπει αυτά της τα αιτήματα”.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.